Húsételek

Mézes-szezámmagoscsirke

Mézes-szezámmagos csirke
mezes-szezammagos-mezes-csirke-

Hozzávalók
A mázhoz
400 g
csirkecombfilé
olaj a sütéshez
A bundához
5 ek
liszt
4 ek
keményítő
0.5 ek
szódabikarbóna
1 tk
1 db
tojás
120
ml víz
2 ek
szezámmag
100 ml
víz
2 ek
sűrített paradicsom
1.5 ek
ecet
(20%-os)
0.5 tk
50 g
cukor
50 g
méz
A tálaláshoz
főtt rizs

Elkészítés
  1. A mézes szezámmagos csirke elkészítését azzal kezdjük, hogy a csirkecombfilét 3-4 cm-es kockákra vágjuk, és egy keverőtálban elkészítjük a panírt. Ehhez összekeverjük a lisztet, a keményítőt, a szódabikarbónát, a sót és a tojást, majd felöntjük a vízzel, és simára keverjük. 

  2. Egy serpenyőbe bő olajat öntünk, majd nagy lángon felhevítjük. A kikevert panírral teszteljük az olaj hőfokát, és amikor egyből feljön a felszínre, közepes fokozatra kapcsolunk, és a csirkét egyenként a panírba mártogatva kisütjük. Amikor picit sárgul már a bunda, kivesszük és lecsepegtetjük.

  3. Ezt követően a panírozott csirkét ismét beletesszük az olajba sülni. Azért fontos a kétszeri sütés, mert a köztes lecsepegtetéskor kicsit lehűl a panír, elkerülve az odaégést, míg a második sütésnek köszönhetően biztosan nem marad nyers a húsunk. Miután szép ropogósra sültek, lecsepegtetjük és félrerakjuk a csirkét.

  4. A szezámmagot egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Ezután a vizet felmelegítjük egy wokban, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az ecetet, a sót és a cukrot, kicsit forraljuk, és hozzácsorgatjuk a mézet. Összeforraljuk, és amikor elkezd sűrűsödni, hozzáadunk 1 evőkanállal a sütéshez használt olajból.

  5. Beledobjuk a megsült csirkéket, megszórjuk a pirított szezámmaggal, és alaposan összeforgatjuk. Az elkészült kínai mézes csirkét főtt rizzsel tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

A kínai büfék sztárkajája, a kínai szezámmagos csirke megérkezett hozzánk is Mengyi jóvoltából, és hát az van, mint mindig, hogy ez sokkal jobb. ;)

A mézes-szezámmagos csirke az egyik legnépszerűbb ázsiai étel, és nem véletlenül: ropogós falatok, ragacsos-mézes máz, pirított szezámmag és egy kevés gyömbér, ami felteszi az ízvilágra a koronát. A méz természetes édes íze tökéletesen kiegyensúlyozza a sós és savanykás jegyeket, így ez az étel akkor is működik, amikor valami gyors, ázsiai hangulatú vacsorára vágysz otthon.

Hozzávalók

4 főre
A mázhoz
400 g
csirkecombfilé
olaj a sütéshez
A bundához
5 ek
liszt
4 ek
keményítő
0.5 ek
szódabikarbóna
1 tk
1 db
tojás
120
ml víz
2 ek
szezámmag
100 ml
víz
2 ek
sűrített paradicsom
1.5 ek
ecet
(20%-os)
0.5 tk
50 g
cukor
50 g
méz
A tálaláshoz
főtt rizs

Elkészítés

  1. A mézes szezámmagos csirke elkészítését azzal kezdjük, hogy a csirkecombfilét 3-4 cm-es kockákra vágjuk, és egy keverőtálban elkészítjük a panírt. Ehhez összekeverjük a lisztet, a keményítőt, a szódabikarbónát, a sót és a tojást, majd felöntjük a vízzel, és simára keverjük. 

  2. Egy serpenyőbe bő olajat öntünk, majd nagy lángon felhevítjük. A kikevert panírral teszteljük az olaj hőfokát, és amikor egyből feljön a felszínre, közepes fokozatra kapcsolunk, és a csirkét egyenként a panírba mártogatva kisütjük. Amikor picit sárgul már a bunda, kivesszük és lecsepegtetjük.

  3. Ezt követően a panírozott csirkét ismét beletesszük az olajba sülni. Azért fontos a kétszeri sütés, mert a köztes lecsepegtetéskor kicsit lehűl a panír, elkerülve az odaégést, míg a második sütésnek köszönhetően biztosan nem marad nyers a húsunk. Miután szép ropogósra sültek, lecsepegtetjük és félrerakjuk a csirkét.

  4. A szezámmagot egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Ezután a vizet felmelegítjük egy wokban, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az ecetet, a sót és a cukrot, kicsit forraljuk, és hozzácsorgatjuk a mézet. Összeforraljuk, és amikor elkezd sűrűsödni, hozzáadunk 1 evőkanállal a sütéshez használt olajból.

  5. Beledobjuk a megsült csirkéket, megszórjuk a pirított szezámmaggal, és alaposan összeforgatjuk. Az elkészült kínai mézes csirkét főtt rizzsel tálaljuk.

mézes szezámmagos csirke
Mézes-szezámmagos csirke (Fotó: Street Kitchen)

Tálald frissen főtt jázminrizzsel, szórd meg extra szezámmaggal, és élvezd, ahogy a ropogós csirke és az édes máz minden falatnál mosolyt csal az arcodra.

Még több ázsiai klasszikus Mengyitől, ami tetszeni fog, ha bejött a kínai szezámmagos csirke:

Mengyi-féle házi kimchi

Mengyi-féle pho leves

Illatos-omlós csirke

Ha tetszett a mézes-szezámmagos csirke receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése