Ehető ajándékok

Mézeskalácsházikó

Mézeskalács házikó

Hozzávalók
250 g
méz
1 csomag
mézeskalács-fűszerkeverék
1 db
narancs reszelt héja
1 kg
finomliszt + a nyújtáshoz
2 tk
szódabikarbóna
300 g
világos barna cukor
3 db
tojás
Az összetapasztáshoz
6 ek
kristálycukor
Az írókához
2 db
tojásfehérje
400 g
porcukor
4 tk
citromlé
300 g
vaj

Elkészítés

A mézeskalács házikó elkészítése ugyan igényel egy kis kézügyességet, de aki nem mer, az nem is nyer. :D

Tészta:

Egy kis lábasba tesszük a mézet és a fűszerkeveréket, és kevergetve addig melegítjük, míg a méz felforr. Hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni, majd belereszeljük a narancs héját.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. A cukrot és a tojásokat robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk, és váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket. Nehéz, ragacsos masszát fogunk kapni. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 2 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kivágjuk belőle a sablonnak megfelelő méreteket, és tetszőlegesen kis ablakokat, ajtókat a házfalakra. Ha szeretnénk, készíthetünk kéményt is, a leeső és megmaradt darabokat pedig újra összegyúrhatjuk, és szaggathatunk belőle különböző formákat, de akár fóliába csomagolva el is rakhatjuk a tésztát. Hűtőben 1-1,5 hétig, fagyasztóban fél évig is simán eláll.

Sablon és méretek

Amikor kiszaggattuk a formákat, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük a mézeskalácsokat, de vigyázzunk, mert könnyen megégnek!

Díszítés:

Mikor kihűltek, díszíthetjük a házfalakat és a tetőt. Az írókához a tojásfehérjét a porcukorral legalább 5 percig keverjük magas fokozaton, kézi robotgéppel. Hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk, és ezzel díszítjük a mézeskalácsokat. 

Összeállítás:

Mikor megszáradt a cukormáz, egy serpenyőben kristálycukrot karamellizálunk, és ezzel tapasztjuk össze a házfalakat. Ezzel óvatosan dolgozzunk, mert egyrészt villámgyorsan szárad a karamell, másrészt könnyen égési sérüléseket okozhatunk magunknak. Az első 2-3 házfal széleit mártsuk bele a cukorba, és egyből illesszük őket össze, hogy összetapadjanak, majd egy hurkapálca segítségével, töltsük ki a kimaradt részeket. A háztető széleire gyorsan kerüljön egy kanálnyi cukormáz, és azonnal mehetnek is rá a házra. Pár pillanat alatt megszárad a karamell, és már kész is vagyunk a saját kis mézeskalács házunkkal.

mézeskalács házikó
Mézeskalács házikó (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítés: 20 perc + egy éjszaka hűtés
  • Elkészítés: 30-40 perc
  • Sütés: kb. 3 x 10-12 perc
  • Díszítés: 50-70 perc
  • Összesen: kb. 3 óra és egy éjszaka
A macska a részletekben rejlik!

Minden, ami mézeskalács:

Mézeskalács-fűszerkeverék házilag

Mézeskalács panelház

Gyömbéres „ombre” mézeskalács

www.streetkitchen.hu

Ezt a tésztát sima mézeskalácshoz is használhatjátok, sőt ebből a mennyiségből maradni is fog bőven, miután elkészítettétek a házat!

Hozzávalók

1 házhoz és kb. 20 figurához
250 g
méz
1 csomag
mézeskalács-fűszerkeverék
1 db
narancs reszelt héja
1 kg
finomliszt + a nyújtáshoz
2 tk
szódabikarbóna
300 g
világos barna cukor
3 db
tojás
Az összetapasztáshoz
6 ek
kristálycukor
Az írókához
2 db
tojásfehérje
400 g
porcukor
4 tk
citromlé
300 g
vaj

A mézeskalács házikó elkészítése ugyan igényel egy kis kézügyességet, de aki nem mer, az nem is nyer. :D

Tészta:

Egy kis lábasba tesszük a mézet és a fűszerkeveréket, és kevergetve addig melegítjük, míg a méz felforr. Hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni, majd belereszeljük a narancs héját.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. A cukrot és a tojásokat robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk, és váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket. Nehéz, ragacsos masszát fogunk kapni. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 2 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kivágjuk belőle a sablonnak megfelelő méreteket, és tetszőlegesen kis ablakokat, ajtókat a házfalakra. Ha szeretnénk, készíthetünk kéményt is, a leeső és megmaradt darabokat pedig újra összegyúrhatjuk, és szaggathatunk belőle különböző formákat, de akár fóliába csomagolva el is rakhatjuk a tésztát. Hűtőben 1-1,5 hétig, fagyasztóban fél évig is simán eláll.

Sablon és méretek

Amikor kiszaggattuk a formákat, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük a mézeskalácsokat, de vigyázzunk, mert könnyen megégnek!

Díszítés:

Mikor kihűltek, díszíthetjük a házfalakat és a tetőt. Az írókához a tojásfehérjét a porcukorral legalább 5 percig keverjük magas fokozaton, kézi robotgéppel. Hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk, és ezzel díszítjük a mézeskalácsokat. 

Összeállítás:

Mikor megszáradt a cukormáz, egy serpenyőben kristálycukrot karamellizálunk, és ezzel tapasztjuk össze a házfalakat. Ezzel óvatosan dolgozzunk, mert egyrészt villámgyorsan szárad a karamell, másrészt könnyen égési sérüléseket okozhatunk magunknak. Az első 2-3 házfal széleit mártsuk bele a cukorba, és egyből illesszük őket össze, hogy összetapadjanak, majd egy hurkapálca segítségével, töltsük ki a kimaradt részeket. A háztető széleire gyorsan kerüljön egy kanálnyi cukormáz, és azonnal mehetnek is rá a házra. Pár pillanat alatt megszárad a karamell, és már kész is vagyunk a saját kis mézeskalács házunkkal.

mézeskalács házikó
Mézeskalács házikó (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítés: 20 perc + egy éjszaka hűtés
  • Elkészítés: 30-40 perc
  • Sütés: kb. 3 x 10-12 perc
  • Díszítés: 50-70 perc
  • Összesen: kb. 3 óra és egy éjszaka
A macska a részletekben rejlik!

Minden, ami mézeskalács:

Mézeskalács-fűszerkeverék házilag

Mézeskalács panelház

Gyömbéres „ombre” mézeskalács

Ha tetszett a Mézeskalács házikó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept