Fantasztikus desszertek

Mézeskalácsfűszereskalácsfehércsokival

Mézeskalácsfűszeres kalács fehér csokival

Hozzávalók
A tésztához
200 g
liszt
250 g
kenyérliszt
1 tk
őrölt fahéj
1 mk
őrölt szerecsendió
1 mk
őrölt gyömbér
1 mk
őrölt szegfűszeg
1 db
citrom reszelt héja
1 csipet
60 g
cukor
190 ml
tej
30 g
élesztő
2 db
tojás
60 g
puha vaj
200 g
fehér csoki
A tetejére
100 g
fehér csoki
30 ml
tejszín

Elkészítés

A tésztához a kétféle lisztet, a fűszereket, a citromhéjat és a sót összekeverjük. A tejet megmelegítjük, hozzáadunk 1 kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk pihenni 5-6 percig. A maradék cukrot a fűszeres liszthez mérjük, beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, beleütjük a 2 tojást, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Beledolgozzuk a puha vajat, beleszórjuk a kisebb kockákra vágott csokit, és simára dagasztjuk a tésztánkat. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük. Mikor megkelt, pár mozdulattal újra átgyúrjuk, majd belefektetjük egy kenyérsütő formába, aminek az aljára vágunk egy sütőpapírdarabot, így könnyebben kijön majd a tészta a formából. Újra letakarjuk, további 30 percig kelesztjük, majd 175 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Mikor langyosra hűlt, kivehetjük a formából, majd ha teljesen kihűlt, felforrósítjuk a tejszínt, leöntjük vele a fehér csokit, majd ha felolvadt, elkeverjük, és a kalácsra öntjük. Ha szeretnénk, zöldséghámozóval fehércsoki-forgácsokat készíthetünk, megszórjuk vele a kalácsot, és bedobjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen rajta a csokiréteg.

Mézeskalácsfűszeres kalács

www.streetkitchen.hu

A tél egyenlő a mézeskaláccsal. Mivel mi már szinte az összes lehetséges mézeskalács ízesítésű sütit, tortát, péksütit megcsináltuk, de a kalács valahogy kimaradt, evidens volt, hogy ezt is elkészítjük. Sok-sok téli fűszer és fehér csoki… mi kell még?!

Hozzávalók

1 kalácshoz
A tésztához
200 g
liszt
250 g
kenyérliszt
1 tk
őrölt fahéj
1 mk
őrölt szerecsendió
1 mk
őrölt gyömbér
1 mk
őrölt szegfűszeg
1 db
citrom reszelt héja
1 csipet
60 g
cukor
190 ml
tej
30 g
élesztő
2 db
tojás
60 g
puha vaj
200 g
fehér csoki
A tetejére
100 g
fehér csoki
30 ml
tejszín

A tésztához a kétféle lisztet, a fűszereket, a citromhéjat és a sót összekeverjük. A tejet megmelegítjük, hozzáadunk 1 kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk pihenni 5-6 percig. A maradék cukrot a fűszeres liszthez mérjük, beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, beleütjük a 2 tojást, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Beledolgozzuk a puha vajat, beleszórjuk a kisebb kockákra vágott csokit, és simára dagasztjuk a tésztánkat. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük. Mikor megkelt, pár mozdulattal újra átgyúrjuk, majd belefektetjük egy kenyérsütő formába, aminek az aljára vágunk egy sütőpapírdarabot, így könnyebben kijön majd a tészta a formából. Újra letakarjuk, további 30 percig kelesztjük, majd 175 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Mikor langyosra hűlt, kivehetjük a formából, majd ha teljesen kihűlt, felforrósítjuk a tejszínt, leöntjük vele a fehér csokit, majd ha felolvadt, elkeverjük, és a kalácsra öntjük. Ha szeretnénk, zöldséghámozóval fehércsoki-forgácsokat készíthetünk, megszórjuk vele a kalácsot, és bedobjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen rajta a csokiréteg.

Mézeskalácsfűszeres kalács

Ha tetszett a Mézeskalácsfűszeres kalács fehér csokival receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept