Fantasztikus desszertek

Mézeskalácsossomlóigaluska

Mézeskalácsos somlói galuska
Mézeskalácsos somlói galuska

Hozzávalók
350 ml
tej
250 ml
habtejszín
30 g
tojássárgája
(2 db S-es méretű tojásból)
30 g
vaníliás pudingpor
50 g
kristálycukor
40 g
kristálycukor
150 ml
víz
80 g
mazsola
1
narancs héja
20 ml
rum vagy rumaroma
200 g
mézeskalács
70 g
étcsoki
200 ml
habtejszín

Elkészítés
  1. Elsőként elkészítjük a krémet. Egy lábasban feltesszük forrni a tejet a tejszínnel. Eközben a tojássárgáját a pudingporral és a kristálycukorral csomómentesre keverjük. Ha a tejes rész felforrt, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a sárgájás részt, és folyamatos keverés mellett forrásig főzzük. Amint ez megvan, egy másik tálba öntjük és lefóliázzuk úgy, hogy a fólia érintkezzen a krém felületével. Így nem fog bőrösödni.

  2. Az áztatóhoz mindent egy lábasba mérünk és 4-5 percig forraljuk. Amikor ez kész, az egészet egy botmixer segítségével pépesítjük.

  3. Előkészítjük a poharakat, amikbe tálalni szeretnénk a desszertet. Az aljára egy réteg mézeskalácsot teszünk, azt megkenjük egy kis áztatóval, és mehet rá egy réteg krém is. Ezt megismételjük, hogy legyen még egy rétegünk, majd hűtőben 2 órán keresztül pihentetjük. 

  4. Ha letelt a 2 óra, az étcsokit és a tejszínből 100 ml-t mikróban vagy vízgőz fölött összemelegítünk, amíg a csoki el nem olvad. Ezt elosztjuk a pohárkrémek tetején. A maradék tejszínt habbá verjük, és egy csillagcsővel ellátott habzsák segítségével pár díszítőpöttyöt nyomunk a desszertre. Utolsó simításként pedig egy szépen feldíszített mézeskaláccsal dekoráljuk.

www.streetkitchen.hu

A Karácsonyi desszertek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ha van desszert, ami egyszerre mutatós, krémes és teljesen karácsonyillatú, akkor ez a mézeskalácsos somlói az. Kicsit átgondolva az eredeti verziót és felhasználva a már picit szikkadt méziket, szuper desszert lehet bármilyen asztalon.

A mézeskalácsos változat azoknak szól, akik szeretik, ha egy ismerős desszert kap egy finom, ünnepi csavart. A dió, a csoki és a krémes rétegek mellé itt belépnek a mézeskalács fűszerei, és az egész kap egy nagyon tuti ünnepi vibe-ot.

Hozzávalók

5 nagyobb pohárhoz
350 ml
tej
250 ml
habtejszín
30 g
tojássárgája
(2 db S-es méretű tojásból)
30 g
vaníliás pudingpor
50 g
kristálycukor
40 g
kristálycukor
150 ml
víz
80 g
mazsola
1
narancs héja
20 ml
rum vagy rumaroma
200 g
mézeskalács
70 g
étcsoki
200 ml
habtejszín

Elkészítés

  1. Elsőként elkészítjük a krémet. Egy lábasban feltesszük forrni a tejet a tejszínnel. Eközben a tojássárgáját a pudingporral és a kristálycukorral csomómentesre keverjük. Ha a tejes rész felforrt, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a sárgájás részt, és folyamatos keverés mellett forrásig főzzük. Amint ez megvan, egy másik tálba öntjük és lefóliázzuk úgy, hogy a fólia érintkezzen a krém felületével. Így nem fog bőrösödni.

  2. Az áztatóhoz mindent egy lábasba mérünk és 4-5 percig forraljuk. Amikor ez kész, az egészet egy botmixer segítségével pépesítjük.

  3. Előkészítjük a poharakat, amikbe tálalni szeretnénk a desszertet. Az aljára egy réteg mézeskalácsot teszünk, azt megkenjük egy kis áztatóval, és mehet rá egy réteg krém is. Ezt megismételjük, hogy legyen még egy rétegünk, majd hűtőben 2 órán keresztül pihentetjük. 

  4. Ha letelt a 2 óra, az étcsokit és a tejszínből 100 ml-t mikróban vagy vízgőz fölött összemelegítünk, amíg a csoki el nem olvad. Ezt elosztjuk a pohárkrémek tetején. A maradék tejszínt habbá verjük, és egy csillagcsővel ellátott habzsák segítségével pár díszítőpöttyöt nyomunk a desszertre. Utolsó simításként pedig egy szépen feldíszített mézeskaláccsal dekoráljuk.

Mézeskalácsos somlói galuska
Mézeskalácsos somlói galuska (Fotó: Street Kitchen)

A mézeskalácsos somlói galuska jó példa arra, hogyan lehet egy klasszikust a szezonhoz igazítani anélkül, hogy elveszne az eredeti karaktere. Ismerős elemek, új hangsúlyok, és egy desszert, ami egy kifejezetten jóleső, réteges édesség az ünnepi időszakra.

A mézeskalácsos somlói galuska mellett bőven van még tuti desszertünk az ünnepekre! Ezeket csekkold!

Mézeskalács french toast

Mézeskalács brownie

Zabtésztás, mézeskalács ízesítésű tiramisu

Ha tetszett a mézeskalácsos somlói galuska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése