Hamburger

Mogyoróvajas-lekvárossmashedburger

Mogyoróvajas-lekváros smashed burger
Mogyoróvajas-lekváros smashed burger tányéron

Hozzávalók
400 g
marhahús
bors
A bacondzsemhez
150 g
bacon
1 fej
lilahagyma
(120 g/fej)
2 ek
barna cukor
2 ek
juharszirup
40 ml
víz
40 ml
balzsamecet
2 ek
eperdzsem
Az összeállításhoz
2 db
burger zsemle
2 ek
vaj
4 szelet
lapka sajt
(lapka)
4 ek
mogyoróvaj

Elkészítés
  1. A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd négy egyforma gombócot formázunk belőle, tányérra tesszük, lefóliázzuk és betesszük a hűtőbe. 

  2. Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a kockázott bacont, majd kivesszük és félretesszük felhasználásig. A visszamaradt zsíron megpirítjuk a lila hagymát, megszórjuk a barna cukorral, hozzáadjuk a juharszirupot, majd az egészet karamellizáljuk. Ezt követően hozzáöntjük a vizet, és a nagy részét elpároljuk róla. Rátesszük a balzsamecetet, sózzuk, és egy jó sűrű, sötétbarna, ragacsos keveréket főzünk belőle. Végül hozzáadjuk a pirított szalonnadarabokat és az eperlekvárt. 1-2 percig még rotyogtatjuk, sózzuk, majd levesszük a tűzről, félretesszük és tálalásig hűlni hagyjuk.

  3. A burgerzsemléket kettévágjuk és a vajon megpirítjuk őket. Ezzel párhuzamosan egy serpenyőt jól felforrósítunk, és belehelyezünk két húsgolyót. Húslapítóval, fémspatulával vagy egy kis lábas aljával lenyomjuk egészen vékonyra, szinte terítsük szét, ne sajnáljuk. :). 1-2 percig pirítjuk az egyik oldalát, majd megfordítjuk és ráhelyezünk egy-egy szelet lapkasajtot. Ezt az oldalt is 1-2 percig sütjük, amíg meg nem olvad a sajt. A két pogácsát egymásra tesszük, és kivesszük a serpenyőből. Ugyanígy járunk el a másik két húsgolyóval is. 

  4. A bucik alját megkenjük mogyoróvajjal, erre ültetjük rá a dupla húspogácsákat, meglocsoljuk a tetejét egy jó adag baconös dzsemmel, majd jöhet rá a szintén mogyoróvajjal megkent buci teteje. Frissen találjuk, hogy az ízek felrobbanjanak a szánkban.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A Villámgyors receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Boronáljuk össze az amcsik két nagy kedvencét, a mogyoróvajas-lekváros szendvicset és a klasszikus smash hamburgert. Ez a kombó garantáltan elvarázsolja majd az ízlelőbimbókat. A ropogós baconből készült ragacsos-hagymás lekvár különleges édességet és sósságot kölcsönöz ennek a gourmet hamburgernek. Köretet ugyan nem kíván, viszont már egy fél is veszélyesen laktató.

A mogyoróvajas-lekváros smashed burger elsőre talán szokatlannak hangzik, de valójában zseniális párosítás. A szaftos húspogácsa tökéletes alapot ad a krémes mogyoróvajnak és az édes-savanykás lekvárnak. Ez a kontraszt az, amitől minden falat egyszerre izgalmas és harmonikus.

A lekvár igazi titkos fegyver a burgerben: nemcsak friss, gyümölcsös karaktert ad, hanem kiemeli a hús intenzív ízét is. A mogyoróvaj pedig krémes, telt ízével egésszé teszi a képet.

Hozzávalók

2 darab burgerhez
400 g
marhahús
bors
A bacondzsemhez
150 g
bacon
1 fej
lilahagyma
(120 g/fej)
2 ek
barna cukor
2 ek
juharszirup
40 ml
víz
40 ml
balzsamecet
2 ek
eperdzsem
Az összeállításhoz
2 db
burger zsemle
2 ek
vaj
4 szelet
lapka sajt
(lapka)
4 ek
mogyoróvaj

Elkészítés

  1. A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd négy egyforma gombócot formázunk belőle, tányérra tesszük, lefóliázzuk és betesszük a hűtőbe. 

  2. Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a kockázott bacont, majd kivesszük és félretesszük felhasználásig. A visszamaradt zsíron megpirítjuk a lila hagymát, megszórjuk a barna cukorral, hozzáadjuk a juharszirupot, majd az egészet karamellizáljuk. Ezt követően hozzáöntjük a vizet, és a nagy részét elpároljuk róla. Rátesszük a balzsamecetet, sózzuk, és egy jó sűrű, sötétbarna, ragacsos keveréket főzünk belőle. Végül hozzáadjuk a pirított szalonnadarabokat és az eperlekvárt. 1-2 percig még rotyogtatjuk, sózzuk, majd levesszük a tűzről, félretesszük és tálalásig hűlni hagyjuk.

  3. A burgerzsemléket kettévágjuk és a vajon megpirítjuk őket. Ezzel párhuzamosan egy serpenyőt jól felforrósítunk, és belehelyezünk két húsgolyót. Húslapítóval, fémspatulával vagy egy kis lábas aljával lenyomjuk egészen vékonyra, szinte terítsük szét, ne sajnáljuk. :). 1-2 percig pirítjuk az egyik oldalát, majd megfordítjuk és ráhelyezünk egy-egy szelet lapkasajtot. Ezt az oldalt is 1-2 percig sütjük, amíg meg nem olvad a sajt. A két pogácsát egymásra tesszük, és kivesszük a serpenyőből. Ugyanígy járunk el a másik két húsgolyóval is. 

  4. A bucik alját megkenjük mogyoróvajjal, erre ültetjük rá a dupla húspogácsákat, meglocsoljuk a tetejét egy jó adag baconös dzsemmel, majd jöhet rá a szintén mogyoróvajjal megkent buci teteje. Frissen találjuk, hogy az ízek felrobbanjanak a szánkban.

mogyorovajas-lekvaros-smashed-burger
Mogyoróvajas-lekváros smashed burger (Fotó: Street Kitchen)

Ez a kombináció az ékes példa arra, hogy a klasszikus amerikai ízpáros – mogyoróvaj és lekvár – nemcsak szendvicsben működik, hanem egy brutálisan jó burgerben is. Ne félj kísérletezni, próbáld ki te is!

Ha bejött a mogyoróvajas-lekváros smashed burger, akkor itt van még másik három burger recept, hogy legyen miből válogatni!

Rozmaringos-almás sertésburger

Kecskesajtos burger rösztivel

Smashed burger

Ha tetszett a mogyoróvajas-lekváros smashed burger receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése