A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd négy egyforma gombócot formázunk belőle, tányérra tesszük, lefóliázzuk és betesszük a hűtőbe.
Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a kockázott bacont, majd kivesszük és félretesszük felhasználásig. A visszamaradt zsíron megpirítjuk a lila hagymát, megszórjuk a barna cukorral, hozzáadjuk a juharszirupot, majd az egészet karamellizáljuk. Ezt követően hozzáöntjük a vizet, és a nagy részét elpároljuk róla. Rátesszük a balzsamecetet, sózzuk, és egy jó sűrű, sötétbarna, ragacsos keveréket főzünk belőle. Végül hozzáadjuk a pirított szalonnadarabokat és az eperlekvárt. 1-2 percig még rotyogtatjuk, sózzuk, majd levesszük a tűzről, félretesszük és tálalásig hűlni hagyjuk.
A burgerzsemléket kettévágjuk és a vajon megpirítjuk őket. Ezzel párhuzamosan egy serpenyőt jól felforrósítunk, és belehelyezünk két húsgolyót. Húslapítóval, fémspatulával vagy egy kis lábas aljával lenyomjuk egészen vékonyra, szinte terítsük szét, ne sajnáljuk. :). 1-2 percig pirítjuk az egyik oldalát, majd megfordítjuk és ráhelyezünk egy-egy szelet lapkasajtot. Ezt az oldalt is 1-2 percig sütjük, amíg meg nem olvad a sajt. A két pogácsát egymásra tesszük, és kivesszük a serpenyőből. Ugyanígy járunk el a másik két húsgolyóval is.
A bucik alját megkenjük mogyoróvajjal, erre ültetjük rá a dupla húspogácsákat, meglocsoljuk a tetejét egy jó adag baconös dzsemmel, majd jöhet rá a szintén mogyoróvajjal megkent buci teteje. Frissen találjuk, hogy az ízek felrobbanjanak a szánkban.
Mogyoróvajas-lekvárossmashedburger

Boronáljuk össze az amcsik két nagy kedvencét, a mogyoróvajas-lekváros szendvicset és a klasszikus smash hamburgert. Ez a kombó garantáltan elvarázsolja majd az ízlelőbimbókat. A ropogós baconből készült ragacsos-hagymás lekvár különleges édességet és sósságot kölcsönöz ennek a gourmet hamburgernek. Köretet ugyan nem kíván, viszont már egy fél is veszélyesen laktató.
A mogyoróvajas-lekváros smashed burger elsőre talán szokatlannak hangzik, de valójában zseniális párosítás. A szaftos húspogácsa tökéletes alapot ad a krémes mogyoróvajnak és az édes-savanykás lekvárnak. Ez a kontraszt az, amitől minden falat egyszerre izgalmas és harmonikus.
A lekvár igazi titkos fegyver a burgerben: nemcsak friss, gyümölcsös karaktert ad, hanem kiemeli a hús intenzív ízét is. A mogyoróvaj pedig krémes, telt ízével egésszé teszi a képet.
Hozzávalók
A bacondzsemhez
Az összeállításhoz
Elkészítés
A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd négy egyforma gombócot formázunk belőle, tányérra tesszük, lefóliázzuk és betesszük a hűtőbe.
Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a kockázott bacont, majd kivesszük és félretesszük felhasználásig. A visszamaradt zsíron megpirítjuk a lila hagymát, megszórjuk a barna cukorral, hozzáadjuk a juharszirupot, majd az egészet karamellizáljuk. Ezt követően hozzáöntjük a vizet, és a nagy részét elpároljuk róla. Rátesszük a balzsamecetet, sózzuk, és egy jó sűrű, sötétbarna, ragacsos keveréket főzünk belőle. Végül hozzáadjuk a pirított szalonnadarabokat és az eperlekvárt. 1-2 percig még rotyogtatjuk, sózzuk, majd levesszük a tűzről, félretesszük és tálalásig hűlni hagyjuk.
A burgerzsemléket kettévágjuk és a vajon megpirítjuk őket. Ezzel párhuzamosan egy serpenyőt jól felforrósítunk, és belehelyezünk két húsgolyót. Húslapítóval, fémspatulával vagy egy kis lábas aljával lenyomjuk egészen vékonyra, szinte terítsük szét, ne sajnáljuk. :). 1-2 percig pirítjuk az egyik oldalát, majd megfordítjuk és ráhelyezünk egy-egy szelet lapkasajtot. Ezt az oldalt is 1-2 percig sütjük, amíg meg nem olvad a sajt. A két pogácsát egymásra tesszük, és kivesszük a serpenyőből. Ugyanígy járunk el a másik két húsgolyóval is.
A bucik alját megkenjük mogyoróvajjal, erre ültetjük rá a dupla húspogácsákat, meglocsoljuk a tetejét egy jó adag baconös dzsemmel, majd jöhet rá a szintén mogyoróvajjal megkent buci teteje. Frissen találjuk, hogy az ízek felrobbanjanak a szánkban.

Ez a kombináció az ékes példa arra, hogy a klasszikus amerikai ízpáros – mogyoróvaj és lekvár – nemcsak szendvicsben működik, hanem egy brutálisan jó burgerben is. Ne félj kísérletezni, próbáld ki te is!
Ha bejött a mogyoróvajas-lekváros smashed burger, akkor itt van még másik három burger recept, hogy legyen miből válogatni!
Ha tetszett a mogyoróvajas-lekváros smashed burger receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!