Fantasztikus desszertek

Mogyoróvajas,sósmogyoróstorta

Mogyoróvajas, sós mogyorós torta

Hozzávalók
A tésztához
170 ml
olaj
250 g
mogyoróvaj
100 g
barna cukor
150 g
cukor
1 csomag
vaníliás cukor (12 g)
4 db
tojás
250 ml
tej
420 g
liszt
15 g
sütőpor
1 csipet
A krémhez
250 g
mogyoróvaj
200 g
puha vaj
500 g
mascarpone
1 nagy csipet
80 g
porcukor
100 g
sós mogyoró
A tetejére
100 g
cukor
1 csipet
kis kekszek
sós mogyoró
100 ml
tejszín
50 - 60 ml
tejszín

Elkészítés
Az olajat elkeverjük a mogyoróvajjal, belekeverjük a cukrokat, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a tejet és tejszínt is. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd hozzáadjuk a nedves részhez, összekeverjük és 2 db, 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 180 fokos sütőben, tűpróbáig sütjük a tésztákat, majd amikor már nem ragad rá a tűre vagy a hurkapálcikára a tészta, akkor kivehetjük a sütőből (kb. 40 perc sütés). Amikor kihűltek, kivesszük őket a formából, egyenesebbre vágjuk a tetejüket, majd kettévágjuk, így 4 db tortalapot kapunk.
A krémhez a mogyoróvajat habosra keverjük a puha vajjal, majd belekeverjük a mascarponét, sót és a porcukrot. A krémet rétegezzük a tortalapokkal, úgy hogy mindegyik réteg krémet megszórjuk apróra vágott sós mogyoróval. Mikor összeállt a torta, bevonjuk a tetejét és az oldalát is a maradék krémmel és berakjuk a hűtőbe kb. 1 órára. A karamellhez a cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a tejszínnel és belekeverjük a sót is. Megvárjuk amíg langyosra hűl, és rácsurgatjuk a torta tetejére. Kicsi kekszekkel és apróra vágott sós mogyoróval díszítjük.

www.streetkitchen.hu

Mivel már nagyon sokan vagyunk a szerkesztőségben, így egyre több szülinapra is készülünk tortákkal. Ez most az egyik kedvencünk lett. Alapvetően édes, de egy picit sós is, pont annyira, amennyire még kellemes. Ráadásul tele van mogyoróval, illetve inkább mogyoróvajjal, amiből került a krémbe, de még a piskótába is.

Hozzávalók

1 db 18 cm átmérőjű tortához
A tésztához
170 ml
olaj
250 g
mogyoróvaj
100 g
barna cukor
150 g
cukor
1 csomag
vaníliás cukor (12 g)
4 db
tojás
250 ml
tej
420 g
liszt
15 g
sütőpor
1 csipet
A krémhez
250 g
mogyoróvaj
200 g
puha vaj
500 g
mascarpone
1 nagy csipet
80 g
porcukor
100 g
sós mogyoró
A tetejére
100 g
cukor
1 csipet
kis kekszek
sós mogyoró
100 ml
tejszín
50 - 60 ml
tejszín
Az olajat elkeverjük a mogyoróvajjal, belekeverjük a cukrokat, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a tejet és tejszínt is. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd hozzáadjuk a nedves részhez, összekeverjük és 2 db, 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 180 fokos sütőben, tűpróbáig sütjük a tésztákat, majd amikor már nem ragad rá a tűre vagy a hurkapálcikára a tészta, akkor kivehetjük a sütőből (kb. 40 perc sütés). Amikor kihűltek, kivesszük őket a formából, egyenesebbre vágjuk a tetejüket, majd kettévágjuk, így 4 db tortalapot kapunk.
A krémhez a mogyoróvajat habosra keverjük a puha vajjal, majd belekeverjük a mascarponét, sót és a porcukrot. A krémet rétegezzük a tortalapokkal, úgy hogy mindegyik réteg krémet megszórjuk apróra vágott sós mogyoróval. Mikor összeállt a torta, bevonjuk a tetejét és az oldalát is a maradék krémmel és berakjuk a hűtőbe kb. 1 órára. A karamellhez a cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a tejszínnel és belekeverjük a sót is. Megvárjuk amíg langyosra hűl, és rácsurgatjuk a torta tetejére. Kicsi kekszekkel és apróra vágott sós mogyoróval díszítjük.

Ha tetszett a Mogyoróvajas, sós mogyorós torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept