Húsételek

Mustárostokány

Mustáros tokány

Hozzávalók
130 g
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
(200 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
0.5 db
tv-paprika
(100 g/db)
3 db
babérlevél
1 kg
sertéscomb
só, bors
250 g
tejföl
3 ek
mustár
2 tk
finomliszt
A tálaláshoz
360 g
szarvacskatészta

Elkészítés

A mustáros tokány első lépéseként a szalonnát 0,5 cm-es kockákra vágjuk és egy lábasban, közepes hőfokon 6-8 perc alatt kisütjük a zsírját, majd kivesszük a szalonnát és félretesszük. A visszamaradt zsírhoz adjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a szintén 0,5 cm-es kockákra vágott paprikát és a babérlevelet. 6-8 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a 3-4 cm-es csíkokra, vagyis tokányra vágott húst és erős hőfokon 2-3 percig pirítjuk. 

Felöntjük annyi vízzel, amiből még itt-ott kikandikálnak a húsok, ez nálam 500 ml-t jelentett. Sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon 30-40 percig pároljuk. Párolás közben, ha szükséges, pótoljuk a vizet. A lényeg, hogy amikor a hús puha, ne egy híg, bő lében úszkáljon a hús, hanem egy szaft alakuljon ki addigra.

A tejfölben elkeverjük a mustárt és a lisztet, és óvatosan a raguhoz adjuk. Egyet forralunk rajta és elzárjuk a tűzhelyet. Főtt szarvacskatésztával és a korábban lepirított szalonnával tálaljuk.

mustaros-tokany-2
Mustáros tokány (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 80 perc

Még több tuti tokány:

Borsos tokány, ahogy a nagyi készíti

A klasszikus csikós tokány

Bakonyi sertéstokány

www.streetkitchen.hu

A mustár nem csak a virsli mellé remek választás. Ügyesen használva remek raguk is készíthetők belőle.

Hozzávalók

4 főre
130 g
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
(200 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
0.5 db
tv-paprika
(100 g/db)
3 db
babérlevél
1 kg
sertéscomb
só, bors
250 g
tejföl
3 ek
mustár
2 tk
finomliszt
A tálaláshoz
360 g
szarvacskatészta

A mustáros tokány első lépéseként a szalonnát 0,5 cm-es kockákra vágjuk és egy lábasban, közepes hőfokon 6-8 perc alatt kisütjük a zsírját, majd kivesszük a szalonnát és félretesszük. A visszamaradt zsírhoz adjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a szintén 0,5 cm-es kockákra vágott paprikát és a babérlevelet. 6-8 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a 3-4 cm-es csíkokra, vagyis tokányra vágott húst és erős hőfokon 2-3 percig pirítjuk. 

Felöntjük annyi vízzel, amiből még itt-ott kikandikálnak a húsok, ez nálam 500 ml-t jelentett. Sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon 30-40 percig pároljuk. Párolás közben, ha szükséges, pótoljuk a vizet. A lényeg, hogy amikor a hús puha, ne egy híg, bő lében úszkáljon a hús, hanem egy szaft alakuljon ki addigra.

A tejfölben elkeverjük a mustárt és a lisztet, és óvatosan a raguhoz adjuk. Egyet forralunk rajta és elzárjuk a tűzhelyet. Főtt szarvacskatésztával és a korábban lepirított szalonnával tálaljuk.

mustaros-tokany-2
Mustáros tokány (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 80 perc

Még több tuti tokány:

Borsos tokány, ahogy a nagyi készíti

A klasszikus csikós tokány

Bakonyi sertéstokány

Ha tetszett a Mustáros tokány receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept