Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

A klasszikus csikós tokány

Hozzávalók

4
főre
+
700 g sertéslapocka
100 g füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 tk pirospaprika
só, bors
300 ml tejföl
30 g liszt
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

A klasszikus csikós tokány

A magyar konyha egyik legősibb húsétele a tokány. Ha már úgy érzitek, hogy belefulladtok a pörkölt-tengerbe, nézzetek oldalra, és dobjatok össze egy ilyen tuti tokányt! Minden ízében hozva azt, amitől imádjuk a hazai ízeket.
Kipróbáltam, jóóó lett!
15
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
700 g sertéslapocka
100 g füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 tk pirospaprika
só, bors
300 ml tejföl
30 g liszt
Bevásárlólistához adom

A szalonnát apró kockára vágjuk és forró serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, majd egy szűrőlapáttal papírtörlőre szedjük. A szalonnazsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a vékony csíkokra vágott sertéshúst és alaposan lepirítjuk. Ha a hús levet enged, mehet rá a pirospaprika és 1,5 dl víz, sózzuk, borsozzuk.

Lefedjük és közepes lángon pároljuk tovább addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul – ez kb. 1,5 óra –  és időnként ellenőrizzük, hogy mindig legyen alatta lé, ha elforrna pótoljuk egy kevés vízzel.

Ha a hús megpuhult, csinálunk egy laza habarást: a tejfölt elkeverjük a liszttel és kevéssel a tokány levéből még felengedjük – ez a hőkiegyenlítés – majd a habarást belekeverjük a tokányba. Még forralunk egyet rajta és kész is. Amíg fő készíthetünk hozzá galuskát, szerintem azzal a legjobb.

Ha tetszett a csikós tokány, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások