A nagymamaféle krumplis pogácsa elkészítéséhez a krumplit sós vízben megfőzzük, majd még melegen áttörjük és hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az áttört krumplit, a puha vajat, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Sima, rugalmas állagú tésztát dagasztunk, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és a tetejét éles késsel bevagdossuk csíkos mintájúra.
Pogácsaszaggatóval kis korongokat szúrunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. A tetejüket megkenjük felvert tojássárgájával, és megszórjuk köménymaggal.
A pogácsákat 180°C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Melegen, frissen kínáljuk, hiszen úgy a legfinomabb!
Nagymamafélekrumplispogácsa
Ugyan én magam nem vagyok nagymama, de hoztam nektek egy nagymamához méltó receptet, aminek minden falata egy csipetnyi boldogság!
Ez a nagymamás krumplis pogácsa igazi nosztalgiafalat: puha, omlós, és olyan illata van, hogy már a sütőbe behelyezve felidéződnek a gyerekkori emlékek. Tökéletes uzsonnára vagy vendégvárónak, egyszerű, de mégis szívet melengető klasszikus.
Hozzávalók
A kenéshez
A tetejére
Elkészítés
A nagymamaféle krumplis pogácsa elkészítéséhez a krumplit sós vízben megfőzzük, majd még melegen áttörjük és hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az áttört krumplit, a puha vajat, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Sima, rugalmas állagú tésztát dagasztunk, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és a tetejét éles késsel bevagdossuk csíkos mintájúra.
Pogácsaszaggatóval kis korongokat szúrunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. A tetejüket megkenjük felvert tojássárgájával, és megszórjuk köménymaggal.
A pogácsákat 180°C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Melegen, frissen kínáljuk, hiszen úgy a legfinomabb!

A nagymamaféle krumplis pogácsa után kedved támadt nosztalgiázni? Itt van még három recept, ami visszarepít a gyermekkorodba!
Ha tetszett a Nagymamaféle krumplis pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!