Pékség

Nagymamafélekrumplispogácsa

Nagymamaféle krumplis pogácsa
Nagymamaféle krumplis pogácsa

Hozzávalók
250 g
főtt, áttört krumpli
25 g
friss élesztő
100 ml
langyos tej
1 tk
cukor
500 g
finomliszt
2 tk
200 g
vaj
1 db
tojás
A kenéshez
1 db
tojássárgája
A tetejére
2
egész köménymag

Elkészítés
  1. A nagymamaféle krumplis pogácsa elkészítéséhez a krumplit sós vízben megfőzzük, majd még melegen áttörjük és hagyjuk kihűlni.

  2. Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.

  3. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az áttört krumplit, a puha vajat, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Sima, rugalmas állagú tésztát dagasztunk, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

  4. Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és a tetejét éles késsel bevagdossuk csíkos mintájúra.

  5. Pogácsaszaggatóval kis korongokat szúrunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. A tetejüket megkenjük felvert tojássárgájával, és megszórjuk köménymaggal.

  6. A pogácsákat 180°C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

  7. Melegen, frissen kínáljuk, hiszen úgy a legfinomabb!

www.streetkitchen.hu

Ugyan én magam nem vagyok nagymama, de hoztam nektek egy nagymamához méltó receptet, aminek minden falata egy csipetnyi boldogság!

Ez a nagymamás krumplis pogácsa igazi nosztalgiafalat: puha, omlós, és olyan illata van, hogy már a sütőbe behelyezve felidéződnek a gyerekkori emlékek. Tökéletes uzsonnára vagy vendégvárónak, egyszerű, de mégis szívet melengető klasszikus.

Hozzávalók

15 darab pogácsához
250 g
főtt, áttört krumpli
25 g
friss élesztő
100 ml
langyos tej
1 tk
cukor
500 g
finomliszt
2 tk
200 g
vaj
1 db
tojás
A kenéshez
1 db
tojássárgája
A tetejére
2
egész köménymag

Elkészítés

  1. A nagymamaféle krumplis pogácsa elkészítéséhez a krumplit sós vízben megfőzzük, majd még melegen áttörjük és hagyjuk kihűlni.

  2. Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.

  3. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az áttört krumplit, a puha vajat, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Sima, rugalmas állagú tésztát dagasztunk, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

  4. Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és a tetejét éles késsel bevagdossuk csíkos mintájúra.

  5. Pogácsaszaggatóval kis korongokat szúrunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. A tetejüket megkenjük felvert tojássárgájával, és megszórjuk köménymaggal.

  6. A pogácsákat 180°C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

  7. Melegen, frissen kínáljuk, hiszen úgy a legfinomabb!

Ha tetszett a Nagymamaféle krumplis pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept