Hozzávalók
- 750 g krumpli
- 2 fej hagyma
- 50 ml olaj
- 2 db babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 - 2 db répa
- 1 db fehérrépa
- 2 ek paprikakrém
- 2 - 3 csapott ek liszt
- só
- 1 csapott ek pirospaprika
- 175 g tejföl
- 1 csokor friss petrezselyem
Klasszikus krumplileves, ahogy a nagyi készíti
Hozzávalók
- 750 g krumpli
- 2 fej hagyma
- 50 ml olaj
- 2 db babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 - 2 db répa
- 1 db fehérrépa
- 2 ek paprikakrém
- 2 - 3 csapott ek liszt
- só
- 1 csapott ek pirospaprika
- 175 g tejföl
- 1 csokor friss petrezselyem
A klasszikus krumplileveshez a burgonyát megpucoljuk, kb. 2 x 2 centis kockákra vágjuk, majd egy vízzel teli tálba tesszük felhasználásig, hogy ne barnuljon meg. A hagymát apró kockákra vágjuk, majd egy lábasban olajat hevítünk, és megdinszteljük rajta. Hozzátesszük a babérlevelet és a lereszelt fokhagymát is. Amikor összeesett és szépen megpirult a hagyma, hozzátesszük a megpucolt és karikára vágott répát és fehérrépát, illetve a felkockázott krumplit is.
Hozzáadjuk a paprikakrémet, elkeverjük, majd megszórjuk liszttel, amivel szintén elkeverünk, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen hogy ellepi (kb. 700 ml). Forralunk rajta egyet, és felöntjük még vízzel – erre azért van szükség, hogy biztosan csomómentes legyen a liszt. Én még 1800 ml vizet öntöttem a levesre, de ezt mindenki maga eldöntheti, hogy mennyi lével szeretné készíteni. Amikor felforrt, sózzuk és megszórjuk a pirospaprikával, majd közepes hőfokon 20-25 perc alatt készre főzzük a levest. Tányérba szedjük, kanalazunk rá a tejfölből, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Ha tetszett a klasszikus krumplileves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!