Fantasztikus desszertek

Négylaposmézeskrémes

Négylapos mézes krémes
Négylapos mézes krémes

Hozzávalók
70 g
méz
40 g
vaj
50 g
kristálycukor
50 ml
tej
75 g
tojás
(1 db XL-es méretű tojásnak felel meg)
275 g
finomliszt
5 g
kakaópor
3 g
mézeskalács fűszerkeverék
5 g
szódabikarbóna
A töltelékhez
550 ml
tej
60 g
tojássárgája
(3 db L-es méretű tojásból)
40 g
vaníliás pudingpor
50 g
kristálycukor
100 g
vaj
200 g
sárgabaracklekvár
A tetejéhez
100 g
étcsoki
10 g
étolaj

Elkészítés
  1. Elsőként begyúrjuk a mézes tésztát. A mézet, a vajat és a kristálycukrot egy lábasba mérjük és felmelegítjük annyira, hogy a vaj elolvadjon benne. A tejet összekeverjük a tojással. A szárazanyagokat egy nagy tálba mérjük, és hozzáöntjük a mézes és a tejes részt is. Alaposan összegyúrjuk, és lefóliázva a hűtőbe tesszük pihenni legalább 1 órára.

  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A tejet egy lábasban felforraljuk, a tojássárgáját eközben kikeverjük a pudingporral és a kristálycukorral, majd amikor felforrt a tej, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk, és folyamatos keverés mellett forrásig főzzük. Ha ez megvan, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Alaposan eldolgozzuk benne, majd átöntjük egy tálba, és fóliával lefedve hagyjuk hűlni.

  3. A tésztához a sütőt előmelegítjük 170 fokosra. Kivesszük a hűtőből és két egyenlő részre osztjuk. 2 db 36x22 cm-es lapot nyújtunk belőle, ezeket egy villával megszurkáljuk, és mehet is 8-10 percre a sütőbe.

  4. Ha a tészták kihűltek, elfelezzük őket, így 4 db 18x22 cm-es lapot kapunk. A krémet jól átkeverjük és félreteszünk belőle két kanállal. A maradék krém felét az első lapra kenjük, majd mehet rá még egy lap és a sárgabaracklekvár, majd ismét egy lap és a krém második fele. Végül a negyedik lappal lezárjuk, és a tetejét vékonyan lekenjük a két kanál félretett krémmel. Lefóliázzuk és 1 éjszakára hűtőbe tesszük, így lesz jó puha a végeredmény.

  5. Másnap a csokit az olajjal megolvasztjuk a mikróban vagy vízgőz fölött, és egyenletesen elkenjük a süteményünk tetején. Várunk, amíg a csoki megdermed, majd szeletelhetjük is.


www.streetkitchen.hu

Ez a süti pont olyan, mint egy ölelés a hideg napokon: puha, krémes és tele van nosztalgiával. Ugyan nem egy pikk-pakk összedobható desszert, de a végeredmény mindent megér!

A négylapos mézes krémes nemcsak klasszikus ünnepi sütemény, de igazi türelemjáték is, ami azonban minden percét meghálálja. A tészta mézes, enyhén fűszeres íze és a selymes főzött krém tökéletes harmóniában van a pikáns baracklekvárral. A lapokat előre elkészíthetjük, és hűtőben pihentetve másnapra elnyerik a jól ismert, puha állagot. Ha pontosan követed a lépéseket, garantált a siker akkor is, ha még csak most ismerkedsz a süteménysütés világával.

Hozzávalók

1 db 18x22 cm-es formához
70 g
méz
40 g
vaj
50 g
kristálycukor
50 ml
tej
75 g
tojás
(1 db XL-es méretű tojásnak felel meg)
275 g
finomliszt
5 g
kakaópor
3 g
mézeskalács fűszerkeverék
5 g
szódabikarbóna
A töltelékhez
550 ml
tej
60 g
tojássárgája
(3 db L-es méretű tojásból)
40 g
vaníliás pudingpor
50 g
kristálycukor
100 g
vaj
200 g
sárgabaracklekvár
A tetejéhez
100 g
étcsoki
10 g
étolaj

Elkészítés

  1. Elsőként begyúrjuk a mézes tésztát. A mézet, a vajat és a kristálycukrot egy lábasba mérjük és felmelegítjük annyira, hogy a vaj elolvadjon benne. A tejet összekeverjük a tojással. A szárazanyagokat egy nagy tálba mérjük, és hozzáöntjük a mézes és a tejes részt is. Alaposan összegyúrjuk, és lefóliázva a hűtőbe tesszük pihenni legalább 1 órára.

  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A tejet egy lábasban felforraljuk, a tojássárgáját eközben kikeverjük a pudingporral és a kristálycukorral, majd amikor felforrt a tej, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk, és folyamatos keverés mellett forrásig főzzük. Ha ez megvan, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Alaposan eldolgozzuk benne, majd átöntjük egy tálba, és fóliával lefedve hagyjuk hűlni.

  3. A tésztához a sütőt előmelegítjük 170 fokosra. Kivesszük a hűtőből és két egyenlő részre osztjuk. 2 db 36x22 cm-es lapot nyújtunk belőle, ezeket egy villával megszurkáljuk, és mehet is 8-10 percre a sütőbe.

  4. Ha a tészták kihűltek, elfelezzük őket, így 4 db 18x22 cm-es lapot kapunk. A krémet jól átkeverjük és félreteszünk belőle két kanállal. A maradék krém felét az első lapra kenjük, majd mehet rá még egy lap és a sárgabaracklekvár, majd ismét egy lap és a krém második fele. Végül a negyedik lappal lezárjuk, és a tetejét vékonyan lekenjük a két kanál félretett krémmel. Lefóliázzuk és 1 éjszakára hűtőbe tesszük, így lesz jó puha a végeredmény.

  5. Másnap a csokit az olajjal megolvasztjuk a mikróban vagy vízgőz fölött, és egyenletesen elkenjük a süteményünk tetején. Várunk, amíg a csoki megdermed, majd szeletelhetjük is.


negylapos-mezes-kremes-2
Négylapos mézes krémes (Fotó: Street Kitchen)

Ez a süti nem hiányozhat egyetlen nosztalgikus ünnepi asztalról sem – a nagyi receptes füzetének újragondolt darabja. Kínálhatod karácsonykor, családi ebéden vagy bármilyen alkalomra, amikor valami igazán házias finomságra vágytok. Egy szelet mellé jól passzol egy bögre forró tea vagy kávé is. Ha vendégeket vársz, szeletelés előtt szórd meg a tetejét egy kevés aranyporral vagy ehető virágdekorral, hogy még elegánsabb legyen a tálalás.

Ha szereted az ünnepi, krémes desszerteket, mint a négylapos mézes krémes, ezek a receptek is a kedvenceid lesznek!

Ha tetszett a négylapos mézes krémes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése