A nyári bulgursaláta csirkemellel recept első lépéseként a csicseriborsót leszűrjük, átmossuk és bekeverjük sóval, borssal, majd belenyomjuk a fokhagymát is. Meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal és alaposan elkeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsi egyik felére öntjük és eloszlatjuk rajta. Bedobjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.
A csirkemellfilét megtisztítjuk, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben, a maradék olívaolajon mindkét oldalát alaposan lepirítjuk, oldalanként 2-3 perc alatt. Ezután kiszedjük a serpenyőből és a csicseriborsók mellé dobjuk a 180 fokos sütőbe. Itt még 10-12 percet fognak együtt eltölteni.
A bulgurt dupla mennyiségű sós vízben, közepes lángon puhára főzzük.
Amíg sül a csirke és a csicseriborsó, félbevágjuk a koktélparadicsomokat, apróra vágjuk a lila hagymát és a zöldfűszereket, majd egy nagy keverőtálban összekeverjük a megfőtt és kihűlt bulgurral. Meglocsoljuk egy citrom levével, majd hozzáöntjük a megsült csicseriborsót és elkeverjük. Ha nem elég fűszeres, sózzuk és borsozzuk.
A csirkemelleket szeletekre vágjuk, és jöhet a tálalás. A bulgursalátát egy nagy tálra halmozzuk, a tetejére helyezzük a felszeletelt csirkemellfiléket, és végül egy fél citrom levével meglocsoljuk még.

- Elkészítési idő: 25 perc
- Sütési idő: 20 perc