Pékség

Ostoroskalács

Ostoros kalács

Hozzávalók
A tésztához
400 ml
meleg tej
40 g
friss élesztő
3 ek
cukor
650 g
liszt
1 nagy csipet
3 db
tojássárgája
50 g
puha vaj
60 ml
olaj
A töltelékhez
250 g
puha vaj
5 ek
holland kakaópor
2 csomag
vaníliás cukor
120 g
porcukor
A lekenéshez
1 db
tojás

Elkészítés

A tejbe morzsoljuk az élesztőt, beleszórunk az össz cukormennyiségből 1 teáskanállal, és hagyjuk felfutni. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy nagy tálban. (Mindenképpen nagy tálat válasszunk, mert nagyon meg fog emelkedni!) Ezután az összes hozzávalóval együtt elkeverjük, és 10-15 perc alatt kidagasztjuk. Lefedjük, és 1 órát hagyjuk a hűtőben állni. A tésztát ezután kivesszük, és szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órát. 

A töltelék hozzávalóit egy tálban kicsit kihabosítjuk. A tésztát kiborítjuk egy deszkára, és 6 gombócot csinálunk belőle. Kb. 20-25 x 10-15 cm nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk a gombócokat, és mindegyiket megkenjük egyenlő mennyiségű kakaós krémmel úgy, hogy a hosszabbik szélénél 1 cm-t kihagyunk. Hosszában feltekerjük, és a végénél kicsit lenyomjuk, hogy jól összeragadjon. 

Ostoros kalács

Ezután 2 db 3-mas fonású kalácsot kell csinálni, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire rakunk, egymás mellé. Lefedjük, és minimum egy fél órát hagyjuk kelni. Lekenjük egy tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percet sütjük. Ha pirulna a teteje, lefedjük egy alufóliával, vagy ha a sütési idő vége felé járunk, csináljunk egy tűpróbát, és ha kicsit ragacsos a fogpiszkáló akkor még hagyjuk pár percet bent. Ezek azért szükségesek, mert minden sütő más. Ezután már csak bírjuk kivárni, hogy kicsit hűljön.

www.streetkitchen.hu

Van, hogy egy nap legyártunk 10-12 receptet is akár, és legtöbbször olyan is van, hogy egy receptet nagyon-nagyon várunk a szerkesztőségben, mert mindenki „lelkesen akarja tesztelni”. Ez is egy ilyen recept volt, csak azért, hogy annyit ehessünk belőle, amennyit szeretnénk, alig ettünk aznap ebédet. :D

Hozzávalók

1 20x25 cm-es tepsihez
A tésztához
400 ml
meleg tej
40 g
friss élesztő
3 ek
cukor
650 g
liszt
1 nagy csipet
3 db
tojássárgája
50 g
puha vaj
60 ml
olaj
A töltelékhez
250 g
puha vaj
5 ek
holland kakaópor
2 csomag
vaníliás cukor
120 g
porcukor
A lekenéshez
1 db
tojás

A tejbe morzsoljuk az élesztőt, beleszórunk az össz cukormennyiségből 1 teáskanállal, és hagyjuk felfutni. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy nagy tálban. (Mindenképpen nagy tálat válasszunk, mert nagyon meg fog emelkedni!) Ezután az összes hozzávalóval együtt elkeverjük, és 10-15 perc alatt kidagasztjuk. Lefedjük, és 1 órát hagyjuk a hűtőben állni. A tésztát ezután kivesszük, és szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órát. 

A töltelék hozzávalóit egy tálban kicsit kihabosítjuk. A tésztát kiborítjuk egy deszkára, és 6 gombócot csinálunk belőle. Kb. 20-25 x 10-15 cm nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk a gombócokat, és mindegyiket megkenjük egyenlő mennyiségű kakaós krémmel úgy, hogy a hosszabbik szélénél 1 cm-t kihagyunk. Hosszában feltekerjük, és a végénél kicsit lenyomjuk, hogy jól összeragadjon. 

Ostoros kalács

Ezután 2 db 3-mas fonású kalácsot kell csinálni, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire rakunk, egymás mellé. Lefedjük, és minimum egy fél órát hagyjuk kelni. Lekenjük egy tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percet sütjük. Ha pirulna a teteje, lefedjük egy alufóliával, vagy ha a sütési idő vége felé járunk, csináljunk egy tűpróbát, és ha kicsit ragacsos a fogpiszkáló akkor még hagyjuk pár percet bent. Ezek azért szükségesek, mert minden sütő más. Ezután már csak bírjuk kivárni, hogy kicsit hűljön.

Ha tetszett az ostoros kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése