Karácsonyi halas receptek

Pácolttőkehalsajtoskölesfelfújttalésfehérbaboskarfiolpürével

Pácolt tőkehal sajtos kölesfelfújttal és fehér babos karfiolpürével
Pácolt tőkehal sajtos kölesfelfújttal és fehér babos karfiolpürével

Hozzávalók
40 g
vaj
1 tk
miso paszta
1 tk
mustár
1 ek
áfonyalekvár
bors
400 g
tőkehalfilé
2 ek
olívaolaj
A köleshez
150 g
köles
450 ml
víz
1 db
tojás
160 g
kéksajt
bors
0.5 csokor
kapor
1 ek
olívaolaj
A karfiolpüréhez
1 kg
karfiol
8 gerezd
fokhagyma
2 ek
olívaolaj
1 konzerv
fehér bab
(350 g-os kiszerelés)
60 g
vaj
bors
A kaporolajhoz
0.5 csokor
kapor
150 ml
olívaolaj
bors
1 ek
almaecet

Elkészítés
  1. Egy tálban kikeverjük az olvasztott vajat a miso pastával, a mustárral és az áfonyalekvárral, sózzuk, borsozzuk, majd megforgatjuk benne a tőkehalfiléket, és szépen egymás mellé fektetve a hűtőbe tesszük a halakat.

  2. A kölest megfőzzük háromszoros mennyiségű vízben, majd a főtt kölest elkeverjük a tojással, a morzsolt kéksajttal, sóval, borssal, végül a finomra aprított kaporral. Egy 18x12 cm-es kis tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belekanalazzuk a masszát. Elsimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.

  3. A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, közben a fokhagymagerezdeket felaprítjuk és az olajon, egy serpenyőben alaposan megpirítjuk őket.

  4. A megpirított fokhagymát egy nagy tálba tesszük a leszűrt babkonzervvel együtt, majd rászedjük a megpuhult karfiolt is. Hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk és alaposan leturmixoljuk. Ezután átnyomjuk egy szűrőn, hogy szép krémes legyen.

  5. A megsült kölesfelfújtat kifordítjuk a tepsiből, hasábokra vágjuk és egy serpenyőben, nagy lángon megpirítjuk egy kevés olajon. 

  6. A tőkehalfiléket forró serpenyőben, kevés olajon, oldalanként 2-3 percig sütjük.

  7. A kaprot egy erős turmixgépben leturmixoljuk az olívaolajjal, sóval, borssal és az almaecettel, majd átszűrjük. 

  8. Tálalásnál kikenjük a karfiolpürét a tányérra, mellérakunk egy szeletet a kölesfelfújtból, amire ráhelyezzük a tőkehalat, meglocsoljuk a kaporolajjal, és kész is vagyunk.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Egy elegáns, mégis könnyed tányér, ahol a frissesség és a krémesség találkozik. A lágyan pácolt tőkehal tiszta ízeit a selymes fehér babos karfiolpüré emeli ki, miközben a sajtos kölesfelfújt levegős textúrája játékos kontrasztot ad az egész fogásnak. Letisztult, modern, mégis otthonos – tökéletes választás, ha valami különlegeset tennél az asztalra.

Ez az étel a modern gasztronómia három kedvenc elemét ötvözi: a letisztult ízvilágot, a meglepő textúrákat és a kreatív tálalást. A misós-gyümölcsös pác tökéletesen kiegészíti a tőkehalat, miközben a babos karfiolpüré és a sós, krémes kölesfelfújt valódi ízharmóniát teremt. Nem csak látványos, de tele van olyan konyhai technikákkal, amelyeket egy kis gyakorlással bárki beépíthet az otthoni repertoárjába.

Hozzávalók

2 főre
40 g
vaj
1 tk
miso paszta
1 tk
mustár
1 ek
áfonyalekvár
bors
400 g
tőkehalfilé
2 ek
olívaolaj
A köleshez
150 g
köles
450 ml
víz
1 db
tojás
160 g
kéksajt
bors
0.5 csokor
kapor
1 ek
olívaolaj
A karfiolpüréhez
1 kg
karfiol
8 gerezd
fokhagyma
2 ek
olívaolaj
1 konzerv
fehér bab
(350 g-os kiszerelés)
60 g
vaj
bors
A kaporolajhoz
0.5 csokor
kapor
150 ml
olívaolaj
bors
1 ek
almaecet

Elkészítés

  1. Egy tálban kikeverjük az olvasztott vajat a miso pastával, a mustárral és az áfonyalekvárral, sózzuk, borsozzuk, majd megforgatjuk benne a tőkehalfiléket, és szépen egymás mellé fektetve a hűtőbe tesszük a halakat.

  2. A kölest megfőzzük háromszoros mennyiségű vízben, majd a főtt kölest elkeverjük a tojással, a morzsolt kéksajttal, sóval, borssal, végül a finomra aprított kaporral. Egy 18x12 cm-es kis tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belekanalazzuk a masszát. Elsimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.

  3. A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, közben a fokhagymagerezdeket felaprítjuk és az olajon, egy serpenyőben alaposan megpirítjuk őket.

  4. A megpirított fokhagymát egy nagy tálba tesszük a leszűrt babkonzervvel együtt, majd rászedjük a megpuhult karfiolt is. Hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk és alaposan leturmixoljuk. Ezután átnyomjuk egy szűrőn, hogy szép krémes legyen.

  5. A megsült kölesfelfújtat kifordítjuk a tepsiből, hasábokra vágjuk és egy serpenyőben, nagy lángon megpirítjuk egy kevés olajon. 

  6. A tőkehalfiléket forró serpenyőben, kevés olajon, oldalanként 2-3 percig sütjük.

  7. A kaprot egy erős turmixgépben leturmixoljuk az olívaolajjal, sóval, borssal és az almaecettel, majd átszűrjük. 

  8. Tálalásnál kikenjük a karfiolpürét a tányérra, mellérakunk egy szeletet a kölesfelfújtból, amire ráhelyezzük a tőkehalat, meglocsoljuk a kaporolajjal, és kész is vagyunk.

szerencsejatek-flora-adam-8
Pácolt tőkehal sajtos kölesfelfújttal (Fotó: Street Kitchen)

Ez a fogás minden falatjában egyensúly és elegancia – tökéletes ünnepi vacsorára, de egy különleges hétvégi ebédhez is. Könnyedsége miatt akár előételként is megállja a helyét egy többfogásos menüben. Tálaláskor egy kevés friss kaporral vagy reszelt citromhéjjal fokozhatod a frissesség élményét, és akár egy pohár könnyű fehérborral is társíthatod.

Ha bejött ez a letisztult, mégis izgalmas ízvilág, mint a pácolt tőkehal, ezeket a recepteket is imádni fogod!

Ha tetszett a pácolt tőkehal sajtos kölesfelfújttal és fehér babos karfiolpürével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése