Egy tálban kikeverjük az olvasztott vajat a miso pastával, a mustárral és az áfonyalekvárral, sózzuk, borsozzuk, majd megforgatjuk benne a tőkehalfiléket, és szépen egymás mellé fektetve a hűtőbe tesszük a halakat.
A kölest megfőzzük háromszoros mennyiségű vízben, majd a főtt kölest elkeverjük a tojással, a morzsolt kéksajttal, sóval, borssal, végül a finomra aprított kaporral. Egy 18x12 cm-es kis tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belekanalazzuk a masszát. Elsimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, közben a fokhagymagerezdeket felaprítjuk és az olajon, egy serpenyőben alaposan megpirítjuk őket.
A megpirított fokhagymát egy nagy tálba tesszük a leszűrt babkonzervvel együtt, majd rászedjük a megpuhult karfiolt is. Hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk és alaposan leturmixoljuk. Ezután átnyomjuk egy szűrőn, hogy szép krémes legyen.
A megsült kölesfelfújtat kifordítjuk a tepsiből, hasábokra vágjuk és egy serpenyőben, nagy lángon megpirítjuk egy kevés olajon.
A tőkehalfiléket forró serpenyőben, kevés olajon, oldalanként 2-3 percig sütjük.
A kaprot egy erős turmixgépben leturmixoljuk az olívaolajjal, sóval, borssal és az almaecettel, majd átszűrjük.
Tálalásnál kikenjük a karfiolpürét a tányérra, mellérakunk egy szeletet a kölesfelfújtból, amire ráhelyezzük a tőkehalat, meglocsoljuk a kaporolajjal, és kész is vagyunk.
Pácolttőkehalsajtoskölesfelfújttalésfehérbaboskarfiolpürével
Egy elegáns, mégis könnyed tányér, ahol a frissesség és a krémesség találkozik. A lágyan pácolt tőkehal tiszta ízeit a selymes fehér babos karfiolpüré emeli ki, miközben a sajtos kölesfelfújt levegős textúrája játékos kontrasztot ad az egész fogásnak. Letisztult, modern, mégis otthonos – tökéletes választás, ha valami különlegeset tennél az asztalra.
Ez az étel a modern gasztronómia három kedvenc elemét ötvözi: a letisztult ízvilágot, a meglepő textúrákat és a kreatív tálalást. A misós-gyümölcsös pác tökéletesen kiegészíti a tőkehalat, miközben a babos karfiolpüré és a sós, krémes kölesfelfújt valódi ízharmóniát teremt. Nem csak látványos, de tele van olyan konyhai technikákkal, amelyeket egy kis gyakorlással bárki beépíthet az otthoni repertoárjába.
Hozzávalók
A köleshez
A karfiolpüréhez
A kaporolajhoz
Elkészítés
Egy tálban kikeverjük az olvasztott vajat a miso pastával, a mustárral és az áfonyalekvárral, sózzuk, borsozzuk, majd megforgatjuk benne a tőkehalfiléket, és szépen egymás mellé fektetve a hűtőbe tesszük a halakat.
A kölest megfőzzük háromszoros mennyiségű vízben, majd a főtt kölest elkeverjük a tojással, a morzsolt kéksajttal, sóval, borssal, végül a finomra aprított kaporral. Egy 18x12 cm-es kis tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belekanalazzuk a masszát. Elsimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, közben a fokhagymagerezdeket felaprítjuk és az olajon, egy serpenyőben alaposan megpirítjuk őket.
A megpirított fokhagymát egy nagy tálba tesszük a leszűrt babkonzervvel együtt, majd rászedjük a megpuhult karfiolt is. Hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk és alaposan leturmixoljuk. Ezután átnyomjuk egy szűrőn, hogy szép krémes legyen.
A megsült kölesfelfújtat kifordítjuk a tepsiből, hasábokra vágjuk és egy serpenyőben, nagy lángon megpirítjuk egy kevés olajon.
A tőkehalfiléket forró serpenyőben, kevés olajon, oldalanként 2-3 percig sütjük.
A kaprot egy erős turmixgépben leturmixoljuk az olívaolajjal, sóval, borssal és az almaecettel, majd átszűrjük.
Tálalásnál kikenjük a karfiolpürét a tányérra, mellérakunk egy szeletet a kölesfelfújtból, amire ráhelyezzük a tőkehalat, meglocsoljuk a kaporolajjal, és kész is vagyunk.

Ez a fogás minden falatjában egyensúly és elegancia – tökéletes ünnepi vacsorára, de egy különleges hétvégi ebédhez is. Könnyedsége miatt akár előételként is megállja a helyét egy többfogásos menüben. Tálaláskor egy kevés friss kaporral vagy reszelt citromhéjjal fokozhatod a frissesség élményét, és akár egy pohár könnyű fehérborral is társíthatod.
Ha bejött ez a letisztult, mégis izgalmas ízvilág, mint a pácolt tőkehal, ezeket a recepteket is imádni fogod!
Ha tetszett a pácolt tőkehal sajtos kölesfelfújttal és fehér babos karfiolpürével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



