Pékség

Pacsni

Pacsni

Hozzávalók
450 g
liszt
1 mk
3 ek
porcukor
300 ml
tej
30 g
élesztő
80 g
vaj

Elkészítés

A lisztet, a sót és a cukrot egy nagy tálba mérjük. A tejet megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percre félrerakjuk, hogy elkezdjen felfutni. Mikor már kissé habosodik, a lisztes keverékhez öntjük, és jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen, kb. 50 percig kelesztjük, hogy legalább a duplájára nőjön a tészta.

Ezután kissé átgyúrjuk (átnyomkodjuk), majd 4 részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk, egymásra rakjuk őket, a rétegek közé pedig rakunk a szoba-hőmérsékletű vajból. Újra kinyújtjuk a tésztát, kb. 5 mm vastagra, majd 18 részre vágjuk, és letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük őket. 

Ezután mindegyik tészta két végét meghúzzuk egy kicsit, vigyázva, hogy ne szakadjanak el, csak nyúljanak meg. Újabb 45-50 percig kelesztjük őket, majd lekenjük vízzel, és 210 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük a pacsnikat.

pacsni
Pacsni

Ezek is érdekelhetnek:

Sajtos-baconös kifli

Rongyos kifli

www.streetkitchen.hu

A pacsnit inkább vidéken, és ott is leginkább az idősebb generáció ismerheti. Egy nagyon finom péksütiről van szó, amit ma már nem igazán kapni az üzletekben. Habár inkább az édes péksütihez sorolhatjuk, mégis, akárcsak a molnárka, nagyon szuper szendvicsalapként is.

Hozzávalók

18 darabhoz
450 g
liszt
1 mk
3 ek
porcukor
300 ml
tej
30 g
élesztő
80 g
vaj

A lisztet, a sót és a cukrot egy nagy tálba mérjük. A tejet megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percre félrerakjuk, hogy elkezdjen felfutni. Mikor már kissé habosodik, a lisztes keverékhez öntjük, és jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen, kb. 50 percig kelesztjük, hogy legalább a duplájára nőjön a tészta.

Ezután kissé átgyúrjuk (átnyomkodjuk), majd 4 részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk, egymásra rakjuk őket, a rétegek közé pedig rakunk a szoba-hőmérsékletű vajból. Újra kinyújtjuk a tésztát, kb. 5 mm vastagra, majd 18 részre vágjuk, és letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük őket. 

Ezután mindegyik tészta két végét meghúzzuk egy kicsit, vigyázva, hogy ne szakadjanak el, csak nyúljanak meg. Újabb 45-50 percig kelesztjük őket, majd lekenjük vízzel, és 210 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük a pacsnikat.

pacsni
Pacsni

Ezek is érdekelhetnek:

Sajtos-baconös kifli

Rongyos kifli

Ha tetszett a Pacsni receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept