Azzal kezdjük a paradicsomszósz télire való elrakását, hogy a paradicsomot meghámozzuk, ennek a legegyszerűbb módja, hogy egy nagy lábasban vizet forralunk, a paradicsomokat megmossuk, kicsumázzuk, majd az alján éles késsel X alakban bevágjuk.
Betesszük a forrásban lévő vízbe, és 1 perc után átszedjük őket hideg vízbe. Ahol bevágtuk, ott a héja felpöndörödik, és onnan elkezdve egyszerűen le tudjuk húzni a héját. Ha az összes paradicsomunk csupasz, akkor felkockázzuk és félretesszük.
Egy közepes méretű lábasban olajat melegítünk, és közepes lángon megdinszteljük benne a finomra vágott vöröshagymát, sózzuk, majd mehet hozzá a zúzott fokhagyma is. 3 perc után beletesszük a kockázott paradicsomot. Fél óráig főzzük, ennyi idő alatt biztosan megpuhul a paradicsom.
Ekkor lehúzzuk a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat, a bazsalikomot, ha frisset használtunk, akkor apróra vágjuk.
Másfél-két óráig főzzük, amíg el nem fő az összes leve és nem lesz mártás állagú. Kihalásszuk belőle a babérleveleket.
Jól kimosott vagy akár ki is főzött befőttesüvegekbe töltjük a szószt úgy, hogy a tetején hagyunk 1 cm helyet szabadon.
Ebből a mennyiségből nekem 2 liter jött ki. Nagyon fontos, hogy minél forróbb legyen a paradicsom, mielőtt az üvegbe töltjük. Miután rácsavartuk a tetejét, 5 percre fejjel lefelé fordítjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, erre létezik többféle megoldás is, de ha egy bevásárlószatyorban körbe bebugyoláljuk az üvegeket törülközőkkel, az is tökéletes. A lényeg, hogy minél tovább tartson a kihűlési idő. Használhatunk akár hűtőtáskát is.
Paradicsomszósztélire

Egy szuper paradicsomszósz friss alapanyagokból, amit bármikor elő tudsz kapni. Pizzákhoz, tésztákhoz, levesekhez vagy bármihez, amihez kedved tartja!
Ha valaha is szerettél volna egy kis nyarat üvegbe zárni, akkor ez a házi paradicsomszósz pont neked való. Nincs is jobb érzés, mint tudni, hogy a kamrában ott sorakoznak a saját készítésű finomságok, amik bármikor feldobják a legegyszerűbb tésztát is. Ez a recept nemcsak nosztalgikus hangulatot hoz, de az igazi, napsütötte ízeket is elmenti a hűvösebb napokra.
Hozzávalók
Elkészítés
Azzal kezdjük a paradicsomszósz télire való elrakását, hogy a paradicsomot meghámozzuk, ennek a legegyszerűbb módja, hogy egy nagy lábasban vizet forralunk, a paradicsomokat megmossuk, kicsumázzuk, majd az alján éles késsel X alakban bevágjuk.
Betesszük a forrásban lévő vízbe, és 1 perc után átszedjük őket hideg vízbe. Ahol bevágtuk, ott a héja felpöndörödik, és onnan elkezdve egyszerűen le tudjuk húzni a héját. Ha az összes paradicsomunk csupasz, akkor felkockázzuk és félretesszük.
Egy közepes méretű lábasban olajat melegítünk, és közepes lángon megdinszteljük benne a finomra vágott vöröshagymát, sózzuk, majd mehet hozzá a zúzott fokhagyma is. 3 perc után beletesszük a kockázott paradicsomot. Fél óráig főzzük, ennyi idő alatt biztosan megpuhul a paradicsom.
Ekkor lehúzzuk a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat, a bazsalikomot, ha frisset használtunk, akkor apróra vágjuk.
Másfél-két óráig főzzük, amíg el nem fő az összes leve és nem lesz mártás állagú. Kihalásszuk belőle a babérleveleket.
Jól kimosott vagy akár ki is főzött befőttesüvegekbe töltjük a szószt úgy, hogy a tetején hagyunk 1 cm helyet szabadon.
Ebből a mennyiségből nekem 2 liter jött ki. Nagyon fontos, hogy minél forróbb legyen a paradicsom, mielőtt az üvegbe töltjük. Miután rácsavartuk a tetejét, 5 percre fejjel lefelé fordítjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, erre létezik többféle megoldás is, de ha egy bevásárlószatyorban körbe bebugyoláljuk az üvegeket törülközőkkel, az is tökéletes. A lényeg, hogy minél tovább tartson a kihűlési idő. Használhatunk akár hűtőtáskát is.

A paradicsomszósz télire jó lesz, de mutatjuk, mi készülhet még a friss paradicsomból:
Ha tetszett a Paradicsomszósz télire receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!