A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd libazsíron kisütjük egy nagyobb serpenyőben, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Egy szűrőlapáttal kiszedjük, a zsírját viszont a serpenyőben hagyjuk.
Egy másik serpenyőbe átszedünk 2 evőkanállal a kisült zsírból, és jól lepirítjuk benne a nagyobb darabokra vágott májat, majd félretesszük.
A serpenyőben hagyott többi zsírban üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockázott paradicsomot és paprikát, és néhány percig együtt pároljuk, míg a zöldségek kissé összeesnek és pörköltalapot kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan átkeverjük, majd ráhelyezzük az előpirított libamájat. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 10 percig pároljuk.
Fontos, hogy a máj ne süljön túl — akkor jó, ha belül még enyhén rózsaszínes marad. A végén rászórjuk a pirított szalonnát, és az egészet óvatosan összeforgatjuk, hogy a szaftok és az ízek jól elkeveredjenek.
Tálalhatjuk friss, ropogós parasztkenyérrel, burgonyapürével vagy akár hagymás tört burgonyával is — és egy savanyúság (például kovászos uborka vagy almapaprika) tökéletesen kerekíti az ételt.
Parasztoslibamáj
Ha van étel, ami egyszerre rusztikus, szaftos és ellenállhatatlanul magyaros, hát ez az!
A parasztos libamájban minden benne van, amit szeretünk: ropogós szalonna, szaftos zöldségek és egy jó adag libamáj, ami pirítva kap csak igazán karaktert. Nem kell túlgondolni, csak dobáld össze, piríts, párolj, kanalazz – és már mehet is a kenyérrel tunkolás!
Hozzávalók
Elkészítés
A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd libazsíron kisütjük egy nagyobb serpenyőben, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Egy szűrőlapáttal kiszedjük, a zsírját viszont a serpenyőben hagyjuk.
Egy másik serpenyőbe átszedünk 2 evőkanállal a kisült zsírból, és jól lepirítjuk benne a nagyobb darabokra vágott májat, majd félretesszük.
A serpenyőben hagyott többi zsírban üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockázott paradicsomot és paprikát, és néhány percig együtt pároljuk, míg a zöldségek kissé összeesnek és pörköltalapot kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan átkeverjük, majd ráhelyezzük az előpirított libamájat. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 10 percig pároljuk.
Fontos, hogy a máj ne süljön túl — akkor jó, ha belül még enyhén rózsaszínes marad. A végén rászórjuk a pirított szalonnát, és az egészet óvatosan összeforgatjuk, hogy a szaftok és az ízek jól elkeveredjenek.
Tálalhatjuk friss, ropogós parasztkenyérrel, burgonyapürével vagy akár hagymás tört burgonyával is — és egy savanyúság (például kovászos uborka vagy almapaprika) tökéletesen kerekíti az ételt.

Ez a parasztos libamáj igazi komfortkaja, amit nemcsak a hétvégén, de egy hosszú nap után is jólesik falatozni. Ha jóféle savanyúság és friss kenyér is kerül mellé, akkor válik igazán autentikussá. :)
Ha bejött ez a magyaros vonal, akkor ezeket a recepteket is imádni fogod:
Ha tetszett a parasztos libamáj receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



