Libás ételek

Parasztoslibamáj

Parasztos libamáj
parasztos-libamaj

Hozzávalók
150 g
füstölt kenyérszalonna
2 ek
libazsír
500 g
pecsenyelibamáj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 db
tv-paprika
(80 g/db)
1 tk
fűszerpaprika
bors

Elkészítés
  1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd libazsíron kisütjük egy nagyobb serpenyőben, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Egy szűrőlapáttal kiszedjük, a zsírját viszont a serpenyőben hagyjuk.

  2. Egy másik serpenyőbe átszedünk 2 evőkanállal a kisült zsírból, és jól lepirítjuk benne a nagyobb darabokra vágott májat, majd félretesszük.

  3. A serpenyőben hagyott többi zsírban üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockázott paradicsomot és paprikát, és néhány percig együtt pároljuk, míg a zöldségek kissé összeesnek és pörköltalapot kapunk.

  4. Ekkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan átkeverjük, majd ráhelyezzük az előpirított libamájat. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 10 percig pároljuk.

  5. Fontos, hogy a máj ne süljön túl — akkor jó, ha belül még enyhén rózsaszínes marad. A végén rászórjuk a pirított szalonnát, és az egészet óvatosan összeforgatjuk, hogy a szaftok és az ízek jól elkeveredjenek.

  6. Tálalhatjuk friss, ropogós parasztkenyérrel, burgonyapürével vagy akár hagymás tört burgonyával is — és egy savanyúság (például kovászos uborka vagy almapaprika) tökéletesen kerekíti az ételt.

www.streetkitchen.hu

Ha van étel, ami egyszerre rusztikus, szaftos és ellenállhatatlanul magyaros, hát ez az!

A parasztos libamájban minden benne van, amit szeretünk: ropogós szalonna, szaftos zöldségek és egy jó adag libamáj, ami pirítva kap csak igazán karaktert. Nem kell túlgondolni, csak dobáld össze, piríts, párolj, kanalazz – és már mehet is a kenyérrel tunkolás!

Hozzávalók

4 fő részére
150 g
füstölt kenyérszalonna
2 ek
libazsír
500 g
pecsenyelibamáj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 db
tv-paprika
(80 g/db)
1 tk
fűszerpaprika
bors

Elkészítés

  1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd libazsíron kisütjük egy nagyobb serpenyőben, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Egy szűrőlapáttal kiszedjük, a zsírját viszont a serpenyőben hagyjuk.

  2. Egy másik serpenyőbe átszedünk 2 evőkanállal a kisült zsírból, és jól lepirítjuk benne a nagyobb darabokra vágott májat, majd félretesszük.

  3. A serpenyőben hagyott többi zsírban üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockázott paradicsomot és paprikát, és néhány percig együtt pároljuk, míg a zöldségek kissé összeesnek és pörköltalapot kapunk.

  4. Ekkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan átkeverjük, majd ráhelyezzük az előpirított libamájat. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 10 percig pároljuk.

  5. Fontos, hogy a máj ne süljön túl — akkor jó, ha belül még enyhén rózsaszínes marad. A végén rászórjuk a pirított szalonnát, és az egészet óvatosan összeforgatjuk, hogy a szaftok és az ízek jól elkeveredjenek.

  6. Tálalhatjuk friss, ropogós parasztkenyérrel, burgonyapürével vagy akár hagymás tört burgonyával is — és egy savanyúság (például kovászos uborka vagy almapaprika) tökéletesen kerekíti az ételt.

Ha tetszett a parasztos libamáj receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése