Olcsó ebédek

Pikánsparadicsomlevesgrillezettsajtosszendóval

Pikáns paradicsomleves grillezett sajtos szendóval

Hozzávalók
6 ek
vaj
1 kg
friss paradicsom
2 fej
vöröshagyma
(130 g /fej)
1 fej
fokhagyma
(héjastól)
4 ek
olívaolaj
só, bors
300 ml
paradicsomszósz
0.5 csokor
kakukkfű
30 g
bazsalikomlevél
500 ml
alaplé
2 tk
cayenne-bors
1 tk
oregánó
A grillezett sajtos szendóhoz
4 tk
szárított oregánó
4 tk
fokhagyma-granulátum
4 szelet
kovászos kenyér
180 g
reszelt trappista sajt

Elkészítés

A pikáns paradicsomleves elkészítéséhez a sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd a paradicsomokat félbe, a vöröshagymákat négybe vágjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket. A fokhagymának a tetejét levágjuk, majd 2 ek olívaolaj, só és bors kíséretében alufóliába csomagoljuk. Mehet ez is a tepsibe, és mehet az egész a sütőbe 40 percre.

5 perccel a sütés vége előtt egy lábasban 2 ek olajat hevítünk, majd beleküldjük a paradicsomszószt, a friss kakukkfüvet, a bazsalikomleveleket, az alaplevet, a Cayenne-borsot, sót, borsot és az oregánót. Fedő alatt rotyogtatjuk, amíg lejár a sütő. Ezután mehet a levesalapba a sült paradicsom és hagyma, valamint a fokhagyma, amit kicsomagolunk a fóliából és kinyomjuk a héjából a krémes pasztát, amit a sütés eredményezett. További 15 percig fedő alatt, alacsony lángon rotyogtatjuk, közben elkészítjük a grillezett sajtos szendónkat, amivel tunkoljuk majd a levesünket.

A vajat felolvasztjuk a mikróban, majd hozzákeverjük az oregánót, a fokhagyma-granulátumot, és a kenyereink egyik oldalát alaposan megfürdetjük a fűszeres olvasztott vajban. Egy serpenyőbe helyezzük a szendónk alját, mehet rá a reszelt sajt, majd a szendó teteje. Lefedjük a serpenyőt fedővel, hogy alaposan megolvadjon a sajt a kenyerek között, és oldalanként 2-3 percig pirítjuk, amíg aranybarnára sül.

A leves befejezése és tálalás

A felforralt levesünket levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha minél krémesebb verzióra törekszünk, akkor szitán is átpasszírozzuk. Frissen a legjobb, de nagyon jó hűsítő egy meleg nyári napon. A grillezett sajtos szendót semmiképp se hagyd le mellőle, hiszen úgy az igazi!

pikans-paradicsomleves (2)
Pikáns paradicsomleves grillezett sajtos szendóval (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 80 perc

 

Még több tuti paradicsomleves:

Mexikói paradicsomleves csirkehúsgolyóval

Zelleres paradicsomleves bulgurral

Hűsítő padlizsános paradicsomleves mozzarellagolyókkal

www.streetkitchen.hu

A paradicsomleves egy örök klasszikus, viszont ez most kicsit extrább, mint a mindenki által ismert menzás betűtésztás változat. Enyhén pikáns, brutál ízgazdag és nagyon jól tunkolható a mellé készített grillezett sajtos szendóval, amibe az összes sajt is belekerült.

Hozzávalók

4 főre
6 ek
vaj
1 kg
friss paradicsom
2 fej
vöröshagyma
(130 g /fej)
1 fej
fokhagyma
(héjastól)
4 ek
olívaolaj
só, bors
300 ml
paradicsomszósz
0.5 csokor
kakukkfű
30 g
bazsalikomlevél
500 ml
alaplé
2 tk
cayenne-bors
1 tk
oregánó
A grillezett sajtos szendóhoz
4 tk
szárított oregánó
4 tk
fokhagyma-granulátum
4 szelet
kovászos kenyér
180 g
reszelt trappista sajt

A pikáns paradicsomleves elkészítéséhez a sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd a paradicsomokat félbe, a vöröshagymákat négybe vágjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket. A fokhagymának a tetejét levágjuk, majd 2 ek olívaolaj, só és bors kíséretében alufóliába csomagoljuk. Mehet ez is a tepsibe, és mehet az egész a sütőbe 40 percre.

5 perccel a sütés vége előtt egy lábasban 2 ek olajat hevítünk, majd beleküldjük a paradicsomszószt, a friss kakukkfüvet, a bazsalikomleveleket, az alaplevet, a Cayenne-borsot, sót, borsot és az oregánót. Fedő alatt rotyogtatjuk, amíg lejár a sütő. Ezután mehet a levesalapba a sült paradicsom és hagyma, valamint a fokhagyma, amit kicsomagolunk a fóliából és kinyomjuk a héjából a krémes pasztát, amit a sütés eredményezett. További 15 percig fedő alatt, alacsony lángon rotyogtatjuk, közben elkészítjük a grillezett sajtos szendónkat, amivel tunkoljuk majd a levesünket.

A vajat felolvasztjuk a mikróban, majd hozzákeverjük az oregánót, a fokhagyma-granulátumot, és a kenyereink egyik oldalát alaposan megfürdetjük a fűszeres olvasztott vajban. Egy serpenyőbe helyezzük a szendónk alját, mehet rá a reszelt sajt, majd a szendó teteje. Lefedjük a serpenyőt fedővel, hogy alaposan megolvadjon a sajt a kenyerek között, és oldalanként 2-3 percig pirítjuk, amíg aranybarnára sül.

A leves befejezése és tálalás

A felforralt levesünket levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha minél krémesebb verzióra törekszünk, akkor szitán is átpasszírozzuk. Frissen a legjobb, de nagyon jó hűsítő egy meleg nyári napon. A grillezett sajtos szendót semmiképp se hagyd le mellőle, hiszen úgy az igazi!

pikans-paradicsomleves (2)
Pikáns paradicsomleves grillezett sajtos szendóval (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 80 perc

 

Még több tuti paradicsomleves:

Mexikói paradicsomleves csirkehúsgolyóval

Zelleres paradicsomleves bulgurral

Hűsítő padlizsános paradicsomleves mozzarellagolyókkal

Ha tetszett a Pikáns paradicsomleves grillezett sajtos szendóval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept