Karácsonyi desszertek

Pisztáciászserbó

Pisztáciás zserbó
Pisztáciás zserbó

Hozzávalók
130 ml
tej
1 tk
kristálycukor
20 g
élesztő
500 g
finomliszt
280 g
szoba-hőmérsékletű vaj
30 g
tejföl
2 db
tojássárgája
1 csipet
250 g
darált pisztácia
80 g
vaj
160 g
pisztáciakrém
180 g
málnalekvár
180 g
fehér csoki
1 marék
apróra vágott pisztácia

Elkészítés
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 4 részre osztjuk, mindegyiket fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe rakjuk. Ezután az egyik tésztát kivesszük, lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. 30x20 cm-es méretűre vágjuk, majd lerakjuk a sütőpapírral bélelt tepsi aljára. Majd jöhet a rétegezés. 

  2. A darált pisztáciát összekeverjük a puha vajjal és a pisztáciakrémmel, majd a felét a tésztára kenjük. Jöhet egy újabb adag tészta, majd a málnalekvár, a tészta és a pisztáciakrém. Tésztával zárjuk a sort, megszurkáljuk villával, és 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

  3. Mikor kihűlt, kivesszük a formából, egy rácsra fordítjuk, hogy a teteje legyen az alja.

  4. A fehér csokit felolvasztjuk vízgőz fölött, majd leöntjük vele a zserbót. Megszórjuk az apróra vágott pisztáciával, és 1 éjszakára hűtőbe vagy hűvös helyre rakjuk.

  5. Másnap éles, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

SK Tippek:

  • A tésztagombócokat érdemes lemérni, és négy egyenlő részre osztani, hogy egyforma vastagok legyenek a rétegek.

  • Használjunk jó minőségű fehér csokit, amihez adhatunk 1 mk semleges ízű olajat (vagy pisztáciaolajat), amitől extrán selymes lesz a máz.

  • Kihűlés után legalább 8-12 órán át (de jobb, ha 1 éjszakán át) pihenjen, csak akkor szeleteljük – így nem morzsolódik.

  • Éles, forró vízbe mártott késsel vágjuk fel (minden szelet előtt újra kell melegíteni, és le kell törölni, hogy ne maradjon vizes).

www.streetkitchen.hu

Fehércsoki-bevonatos pisztáciás-málnás zserbó – a luxus karácsonyi desszert: ropogós smaragdzöld pisztácia, fanyar málnadzsem, selymes fehércsoki-réteg. Ez egy olyan süti, amitől leesik az állad és azonnal kell a következő kocka belőle!

A pisztáciás zserbó egy izgalmas csavar a jól ismert klasszikuson, ahol a dió helyét egy karakteresebb, enyhén édeskés alapanyag veszi át. A rétegek itt is jól működnek együtt, csak épp egy "kicsit" más hangsúllyal: omlós tészta, málnalekvár és fehér csokoládé a főszereplők.

Hozzávalók

24 szelethez
130 ml
tej
1 tk
kristálycukor
20 g
élesztő
500 g
finomliszt
280 g
szoba-hőmérsékletű vaj
30 g
tejföl
2 db
tojássárgája
1 csipet
250 g
darált pisztácia
80 g
vaj
160 g
pisztáciakrém
180 g
málnalekvár
180 g
fehér csoki
1 marék
apróra vágott pisztácia

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 4 részre osztjuk, mindegyiket fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe rakjuk. Ezután az egyik tésztát kivesszük, lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. 30x20 cm-es méretűre vágjuk, majd lerakjuk a sütőpapírral bélelt tepsi aljára. Majd jöhet a rétegezés. 

  2. A darált pisztáciát összekeverjük a puha vajjal és a pisztáciakrémmel, majd a felét a tésztára kenjük. Jöhet egy újabb adag tészta, majd a málnalekvár, a tészta és a pisztáciakrém. Tésztával zárjuk a sort, megszurkáljuk villával, és 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

  3. Mikor kihűlt, kivesszük a formából, egy rácsra fordítjuk, hogy a teteje legyen az alja.

  4. A fehér csokit felolvasztjuk vízgőz fölött, majd leöntjük vele a zserbót. Megszórjuk az apróra vágott pisztáciával, és 1 éjszakára hűtőbe vagy hűvös helyre rakjuk.

  5. Másnap éles, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

SK Tippek:

  • A tésztagombócokat érdemes lemérni, és négy egyenlő részre osztani, hogy egyforma vastagok legyenek a rétegek.

  • Használjunk jó minőségű fehér csokit, amihez adhatunk 1 mk semleges ízű olajat (vagy pisztáciaolajat), amitől extrán selymes lesz a máz.

  • Kihűlés után legalább 8-12 órán át (de jobb, ha 1 éjszakán át) pihenjen, csak akkor szeleteljük – így nem morzsolódik.

  • Éles, forró vízbe mártott késsel vágjuk fel (minden szelet előtt újra kell melegíteni, és le kell törölni, hogy ne maradjon vizes).

pisztacias-zserbo 2
Pisztáciás zserbó

Pihentetési idő: 6-7 óra vagy egy éjszaka

A pisztáciás zserbó finoman elmozdítja a fókuszt, de a pisztácia nem nyomja el a többi ízt, inkább mélységet ad az egész sütinek, amitől még elegánsabb lesz. A klasszik mellett ez a verzió is abszolút megállja a helyét az ünnepi asztalon!

A pisztáciás zserbó mellett van még bőven zserbó receptünk, csak figyelj! :)

Mézes zserbó

Extra diós zserbógolyó

Túrós-diós zserbó

Ha tetszett a pisztáciás zserbó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése