A polentalasagne a raguval kezdődik. Ehhez az olívaolajon lepirítjuk a darált húst, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékra dobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, répát és zellert. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, és felöntjük a borral. Ha elfőtt a bor, mehet bele a paradicsom és a víz. 40 percig főzzük lassú tűzön, a végén pedig belereszeljük a parmezánt.
A polentához felforraljuk az alaplevet, majd beleöntjük a tejet. Elkeverjük benne a kukoricadarát, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Mehet bele a vaj és a parmezán, illetve sózzuk, borsozzuk. Ezután szétterítjük egy sütőtepsin, és teljesen hagyjuk kihűlni. Akkora tepsibe kell tenni, amekkora kétszer elfér rajta. Körbevágjuk a tepsit kétszer, és ez a két lap lesz most a „tészta”.

A besamelhez felolvasztjuk a vajat, rárakjuk a lisztet, kicsit lepirítjuk, és felöntjük a tejjel. Ha besűrűsödött, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a szerecsendiót.
Ezután összerakjuk az egészet: a tepsi aljába rakjuk az egyik polentalapot, erre jöhet a ragu fele, a besamel fele, majd a másik polentalap, a maradék ragu, majd a maradék besamel. Végül ráreszeljük a permezánt, rátépkedjük a mozzarellát, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul a sajt.