Halas kaják

Pontytaco

Pontytaco
pontytaco

Hozzávalók
250 g
pontyfilé
40 g
rizsliszt
40 g
kukoricaliszt
1 ek
keményítő
bő olaj a sütéshez
Az uborkasalsához
30 g
savanyú uborka
30 g
paradicsom
0.5 csokor
friss kapor
2 tk
olívaolaj
1 gerezd
citrom
A wasabis majonézhez
40 g
majonéz
2 tk
wasabipaszta
Az összeállításhoz
2 db
taco kagyló
40 g
jégsaláta

Elkészítés
  1. A pontyot, amilyen sűrűn csak tudjuk, a húsos felétől a bőr felé beirdaljuk, hogy a szálkákat átvágjuk, majd sózzuk és félretesszük.

  2. Egy tálban összekeverjük az apró kockákra vágott uborkát és paradicsomot, a finomra aprított kaprot, az olívaolajat és a citrom kifacsart levét.

  3. A majonézt jól összekeverjük a wasabival, a liszteket pedig elkeverjük a keményítővel.

  4. A halról egy papírtörlővel leitatjuk a vizet, felvágjuk 1,5-2 cm-es kockákra, ha szükséges, ismét megsózzuk és a lisztes keverékbe forgatjuk.

  5. Egy szűrőkanállal vagy sima szűrővel kiemeljük, lerázzuk róla a felesleges lisztet és beletesszük a 180 fokra melegített olajba, ahol 4-5 perc alatt ropogósra sütjük. Ezután leitatjuk róla a felesleges olajat. 

  6. A tacókat egy forró, száraz serpenyőben oldalanként 15-15 másodperc alatt átmelegítjük, az egyik oldalukat megkenjük a majonézzel, beletesszük a csíkokra vágott jégsalátát, a pontyot, rákanalazzuk a salsát és félbehajtva már tálalhatjuk is.

www.streetkitchen.hu

Számomra a pontytöpörtyű ropog. Egy Felzabáltuk!-forgatás során több vendéglátós is azt állította, hogy a pontytöpörtyűt nem lehet ropogósra sütni. Én meg erre azt mondom: akkor harapj csak bele ebbe a töpörtyűbe, kis komám. Na ugye, hogy lehet! ;)

Ez a halas taco remek példa arra, hogyan lehet a hagyományos pontyot egy modern, ropogós fogásban újragondolni.

Hozzávalók

2 főre
250 g
pontyfilé
40 g
rizsliszt
40 g
kukoricaliszt
1 ek
keményítő
bő olaj a sütéshez
Az uborkasalsához
30 g
savanyú uborka
30 g
paradicsom
0.5 csokor
friss kapor
2 tk
olívaolaj
1 gerezd
citrom
A wasabis majonézhez
40 g
majonéz
2 tk
wasabipaszta
Az összeállításhoz
2 db
taco kagyló
40 g
jégsaláta

Elkészítés

  1. A pontyot, amilyen sűrűn csak tudjuk, a húsos felétől a bőr felé beirdaljuk, hogy a szálkákat átvágjuk, majd sózzuk és félretesszük.

  2. Egy tálban összekeverjük az apró kockákra vágott uborkát és paradicsomot, a finomra aprított kaprot, az olívaolajat és a citrom kifacsart levét.

  3. A majonézt jól összekeverjük a wasabival, a liszteket pedig elkeverjük a keményítővel.

  4. A halról egy papírtörlővel leitatjuk a vizet, felvágjuk 1,5-2 cm-es kockákra, ha szükséges, ismét megsózzuk és a lisztes keverékbe forgatjuk.

  5. Egy szűrőkanállal vagy sima szűrővel kiemeljük, lerázzuk róla a felesleges lisztet és beletesszük a 180 fokra melegített olajba, ahol 4-5 perc alatt ropogósra sütjük. Ezután leitatjuk róla a felesleges olajat. 

  6. A tacókat egy forró, száraz serpenyőben oldalanként 15-15 másodperc alatt átmelegítjük, az egyik oldalukat megkenjük a majonézzel, beletesszük a csíkokra vágott jégsalátát, a pontyot, rákanalazzuk a salsát és félbehajtva már tálalhatjuk is.

ponty-taco-3
Pontytaco (Fotó: Street Kitchen)

A pontytaco nem csak egy újabb halas étel – igazi street food-élmény, ami bebizonyítja, hogy a pontytöpörtyű igenis lehet brutálisan ropogós! Friss uborkasalsa, pikáns wasabis majonéz és egy kis ropogós pontyfilé – mindez egy puha tacóban, amit könnyű összedobni, de annál nehezebb abbahagyni. Vannak ám még pontyreceptjeink:

Rántott ponty franciasalátával

Karácsonyi halászlé

Ponty Orly módra

Ha tetszett a Pontytaco receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept