Egytálételek

Rakottvegyeszöldség

Rakott vegyes zöldség

Hozzávalók
200 g
rizs
só, bors
800 g
fagyasztott zöldségkeverék
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
250 ml
passata
2 tk
szárított bazsalikom
2 tk
őrölt római kömény
50 g
vaj
40 g
finomliszt
500 ml
tej
1 db
tojás
200 g
edami sajt

Elkészítés

Így készül a rakott vegyes zöldség:

A rizst bő, enyhén sós vízben puhára főzzük kb. 10 perc alatt, majd leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel és félretesszük. A zöldségkeveréket szintén enyhén sós vízben 2 perc alatt előfőzzük, aztán leszűrjük és ezt is félrerakjuk. 

Egy kisebb lábosban, közepesen magas hőfokon megpirítjuk az olajon a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát 2 perc alatt, majd ráöntjük a passatát, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük bazsalikommal és római köménnyel. 3 perc főzés után belezúdítjuk a főtt rizst, összekeverjük és félretesszük. 

Már csak a besamel van hátra, és rétegezhetünk is. A vajat habzásig melegítjük egy lábosban, rászórjuk a lisztet és 1 perc pirítás után felöntjük a tejjel. Sózzuk, borsozzuk és 2 perc főzés után félrerakjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Ha ez megtörtént, belekeverjük a tojást. 

A sütőtál aljára öntjük a beasamel felét, beleszórjuk az előfőzött zöldségkeverék felét és kissé elsimítjuk. Jöhet a paradicsomos rizs, ezt is elsimítjuk rajta, majd ráöntjük a maradék besamelt és rászórjuk a második adag zöldséget is. A tetejét beborítjuk reszelt sajttal és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe 40 percre. Miután megsült, hagyjuk 30 percet pihenni, így egyszerűbb lesz felvágni és tálalni.

Rakott vegyes zöldség húsmentesen
Rakott vegyes zöldség (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 40 perc
  • Pihentetési idő: 30 perc

www.streetkitchen.hu

A Fenntartható receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Néha jól tud esni valami extra zöldséges, húsmentes kaja. Ráadásul, ha lapul némi fagyasztott zöldség elfekvőben a mélyhűtőben, abból is összepattinthatod ezt a rakottast.

pictogram

Vega

Hozzávalók

1 30 x 18 x 8 cm-es sütőtálhoz
200 g
rizs
só, bors
800 g
fagyasztott zöldségkeverék
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
250 ml
passata
2 tk
szárított bazsalikom
2 tk
őrölt római kömény
50 g
vaj
40 g
finomliszt
500 ml
tej
1 db
tojás
200 g
edami sajt

Így készül a rakott vegyes zöldség:

A rizst bő, enyhén sós vízben puhára főzzük kb. 10 perc alatt, majd leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel és félretesszük. A zöldségkeveréket szintén enyhén sós vízben 2 perc alatt előfőzzük, aztán leszűrjük és ezt is félrerakjuk. 

Egy kisebb lábosban, közepesen magas hőfokon megpirítjuk az olajon a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát 2 perc alatt, majd ráöntjük a passatát, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük bazsalikommal és római köménnyel. 3 perc főzés után belezúdítjuk a főtt rizst, összekeverjük és félretesszük. 

Már csak a besamel van hátra, és rétegezhetünk is. A vajat habzásig melegítjük egy lábosban, rászórjuk a lisztet és 1 perc pirítás után felöntjük a tejjel. Sózzuk, borsozzuk és 2 perc főzés után félrerakjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Ha ez megtörtént, belekeverjük a tojást. 

A sütőtál aljára öntjük a beasamel felét, beleszórjuk az előfőzött zöldségkeverék felét és kissé elsimítjuk. Jöhet a paradicsomos rizs, ezt is elsimítjuk rajta, majd ráöntjük a maradék besamelt és rászórjuk a második adag zöldséget is. A tetejét beborítjuk reszelt sajttal és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe 40 percre. Miután megsült, hagyjuk 30 percet pihenni, így egyszerűbb lesz felvágni és tálalni.

Rakott vegyes zöldség húsmentesen
Rakott vegyes zöldség (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 40 perc
  • Pihentetési idő: 30 perc

Ha tetszett a Rakott vegyes zöldség receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept