Street food

Rusztikuspizza,avagyhúsvétitöltöttpizza

Rusztikus pizza, avagy húsvéti töltött pizza

Hozzávalók
A pizzatésztához
350 ml
víz
14 g
friss élesztő
(vagy 4 g szárított/tortaforma)
500 g
liszt
5 g
2 - 3 ek
olívaolaj
A töltelékhez
250 g
ricotta
10 db
tojás
2 csomag
mozzarella sajt
(2 x 125 g)
150 g
trappista sajt
150 g
füstölt trappista sajt
150 g
paprikás szalámi
200 g
sonka
pár szelet prosciutto cotto
1 kis csokor
petrezselyem
só, bors
A lekenéshez
1 db
tojás

Elkészítés

A pizzatésztával kezdünk, amihez egy nagy tálba – ha robotgéppel dolgoztok, akkor ez a robotgéphez tartozó tál legyen – öntjük a langyos vizet, hozzáadjuk az élesztőt, a lisztet, a sót és az olívaolajat. Alaposan összekeverjük, 5 percig dagasztjuk, formázzuk, majd letakarva meleg helyen körülbelül 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha friss élesztőt használtok, azt előbb futtassátok fel, ha szárítottat, az mehet egyből a keverőtálba.

Ha a tésztánk megkelt, kettévágjuk, viszont ügyeljetek arra, hogy ne egyenlő részekre vágjátok. Az egyik bucinak nagyobbnak kell lennie, hisz azzal fogjuk kibélelni a formát, a másik pedig már csak a tető lesz.

A kisebbet egyelőre félretesszük és letakarjuk, rá később lesz szükségünk. A nagyobb tésztát kinyújtjuk, majd a picit kiolajozott tortaformába tesszük. Addig igazgatjuk, ameddig egységes vastagságban fedi a forma belsejét, majd nekiállunk a tölteléknek.

Egy tálba tesszük a ricottát, kicsit áttörjük, majd jöhet hozzá 10 darab tojás. Ezt homogénre keverjük, majd jöhet bele a trappisták fele reszelve, aztán a trappisták másik fele kockázva, a mozzarella sajt is kockázva, valamint az összes húsféle ugyanúgy felkockázva. A petrezselymet apróra vágjuk, és ezt is a töltelékhez adjuk. 

Az egészet alaposan elkeverjük, borsozzuk, és egy picit sózzuk is. A sóval óvatosan bánjatok, mert a sajtok és a sonkák is sósak. A kész keveréket beletöltjük a kibélelt formába, majd kinyújtjuk a kisebb tésztát is, és a forma tetejére helyezzük. A felesleget levágjuk – de semmiképp se dobjuk ki, hiszen felhasználható valamilyen sajtos ropogtatnivalónak –, majd a széleket alaposan összenyomkodjuk.

Sütés és tálalás

Egészen addig formázzuk, ameddig a teteje egyenletes nem lesz, majd lekenjük a tetejét egy felvert tojással. 175 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 50-60 perc alatt aranybarnára sütjük. Felvágás előtt mindenképpen legalább szoba-hőmérsékletűre hagyjuk hűlni.

Rusztikus pizza, avagy húsvéti töltött pizza
Rusztikus pizza, avagy húsvéti töltött pizza

 

pizzakisokos

www.streetkitchen.hu

Bár a neve azt jelzi nekünk, hogy egy pizzával lesz dolgunk, azért elég nyitottnak és elfogadónak kell lennünk, hogy bevegyük ezt az ételt a pizzák közé. A Pizza Rustica az olaszok egyik tradicionális húsvéti fogása, ami akár egy quiche és egy spanyol omlett szerelemgyereke is lehetne. Nagyon egyszerű elkészíteni, a nap bármely szakában fogyasztható, iszonyatosan laktató, és még maradékmentésre is tökéletes, mivel bármit beledobálhatunk.

Hozzávalók

1 26 cm-es tortaformához
A pizzatésztához
350 ml
víz
14 g
friss élesztő
(vagy 4 g szárított/tortaforma)
500 g
liszt
5 g
2 - 3 ek
olívaolaj
A töltelékhez
250 g
ricotta
10 db
tojás
2 csomag
mozzarella sajt
(2 x 125 g)
150 g
trappista sajt
150 g
füstölt trappista sajt
150 g
paprikás szalámi
200 g
sonka
pár szelet prosciutto cotto
1 kis csokor
petrezselyem
só, bors
A lekenéshez
1 db
tojás

A pizzatésztával kezdünk, amihez egy nagy tálba – ha robotgéppel dolgoztok, akkor ez a robotgéphez tartozó tál legyen – öntjük a langyos vizet, hozzáadjuk az élesztőt, a lisztet, a sót és az olívaolajat. Alaposan összekeverjük, 5 percig dagasztjuk, formázzuk, majd letakarva meleg helyen körülbelül 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha friss élesztőt használtok, azt előbb futtassátok fel, ha szárítottat, az mehet egyből a keverőtálba.

Ha a tésztánk megkelt, kettévágjuk, viszont ügyeljetek arra, hogy ne egyenlő részekre vágjátok. Az egyik bucinak nagyobbnak kell lennie, hisz azzal fogjuk kibélelni a formát, a másik pedig már csak a tető lesz.

A kisebbet egyelőre félretesszük és letakarjuk, rá később lesz szükségünk. A nagyobb tésztát kinyújtjuk, majd a picit kiolajozott tortaformába tesszük. Addig igazgatjuk, ameddig egységes vastagságban fedi a forma belsejét, majd nekiállunk a tölteléknek.

Egy tálba tesszük a ricottát, kicsit áttörjük, majd jöhet hozzá 10 darab tojás. Ezt homogénre keverjük, majd jöhet bele a trappisták fele reszelve, aztán a trappisták másik fele kockázva, a mozzarella sajt is kockázva, valamint az összes húsféle ugyanúgy felkockázva. A petrezselymet apróra vágjuk, és ezt is a töltelékhez adjuk. 

Az egészet alaposan elkeverjük, borsozzuk, és egy picit sózzuk is. A sóval óvatosan bánjatok, mert a sajtok és a sonkák is sósak. A kész keveréket beletöltjük a kibélelt formába, majd kinyújtjuk a kisebb tésztát is, és a forma tetejére helyezzük. A felesleget levágjuk – de semmiképp se dobjuk ki, hiszen felhasználható valamilyen sajtos ropogtatnivalónak –, majd a széleket alaposan összenyomkodjuk.

Sütés és tálalás

Egészen addig formázzuk, ameddig a teteje egyenletes nem lesz, majd lekenjük a tetejét egy felvert tojással. 175 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 50-60 perc alatt aranybarnára sütjük. Felvágás előtt mindenképpen legalább szoba-hőmérsékletűre hagyjuk hűlni.

Rusztikus pizza, avagy húsvéti töltött pizza
Rusztikus pizza, avagy húsvéti töltött pizza

 

pizzakisokos

Ha tetszett a Rusztikus pizza, avagy húsvéti töltött pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept