A pizzatésztával kezdünk, amihez egy nagy tálba – ha robotgéppel dolgoztok, akkor ez a robotgéphez tartozó tál legyen – öntjük a langyos vizet, hozzáadjuk az élesztőt, a lisztet, a sót és az olívaolajat. Alaposan összekeverjük, 5 percig dagasztjuk, formázzuk, majd letakarva meleg helyen körülbelül 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha friss élesztőt használtok, azt előbb futtassátok fel, ha szárítottat, az mehet egyből a keverőtálba.
Ha a tésztánk megkelt, kettévágjuk, viszont ügyeljetek arra, hogy ne egyenlő részekre vágjátok. Az egyik bucinak nagyobbnak kell lennie, hisz azzal fogjuk kibélelni a formát, a másik pedig már csak a tető lesz.
A kisebbet egyelőre félretesszük és letakarjuk, rá később lesz szükségünk. A nagyobb tésztát kinyújtjuk, majd a picit kiolajozott tortaformába tesszük. Addig igazgatjuk, ameddig egységes vastagságban fedi a forma belsejét, majd nekiállunk a tölteléknek.
Egy tálba tesszük a ricottát, kicsit áttörjük, majd jöhet hozzá 10 darab tojás. Ezt homogénre keverjük, majd jöhet bele a trappisták fele reszelve, aztán a trappisták másik fele kockázva, a mozzarella sajt is kockázva, valamint az összes húsféle ugyanúgy felkockázva. A petrezselymet apróra vágjuk, és ezt is a töltelékhez adjuk.
Az egészet alaposan elkeverjük, borsozzuk, és egy picit sózzuk is. A sóval óvatosan bánjatok, mert a sajtok és a sonkák is sósak. A kész keveréket beletöltjük a kibélelt formába, majd kinyújtjuk a kisebb tésztát is, és a forma tetejére helyezzük. A felesleget levágjuk – de semmiképp se dobjuk ki, hiszen felhasználható valamilyen sajtos ropogtatnivalónak –, majd a széleket alaposan összenyomkodjuk.
Sütés és tálalás
Egészen addig formázzuk, ameddig a teteje egyenletes nem lesz, majd lekenjük a tetejét egy felvert tojással. 175 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 50-60 perc alatt aranybarnára sütjük. Felvágás előtt mindenképpen legalább szoba-hőmérsékletűre hagyjuk hűlni.

