Saláták

Sajtkrusztássütötöksaláta

Sajtkrusztás sütötöksaláta

Hozzávalók
A sült sütőtökhöz
1 db
sütőtök
(kisebb)
olaj
A narancsos-uborkás dresszinghez
3 db
narancs
1 szál
kígyóuborka
1 db
citrom
1 ek
mustár
3 ek
majonéz
1 ek
méz
1 csipet
1 db
chilipaprika
1 ek
chiliszósz
60 ml
olaj
0.5 csokor
petrezselyem
5 - 6 szál
snidling
A morzsához
50 g
parmezán
50 g
panko morzsa vagy szárított kenyér
50 g
kéksajt
(helyettesíthető bármilyen lágy sajttal)
só, bors
0.5 csokor
petrezselyem

Elkészítés

A sütőtököt megmossuk, negyedeljük, és héjával lefelé sütőpapírral borított tepsire fektetjük. A magházát benne hagyjuk a kioldódó illóolajok miatt. Sózzuk, meglocsoljuk olajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 50-60 percet sütjük, amíg puha nem lesz.

Az egyik narancsot kifilézzük, és felkockázzuk a gyümölcshúst. A kígyóuborkát is összevágjuk, és a narancshoz keverjük. A megmaradt narancsok és a citrom héját lereszeljük, a levüket kipréseljük, és egy turmixgépbe öntjük. Mellécsapjuk a mustárt, a majonézt, a mézet, egy csipet sót, a finomra vágott chilit, a chiliszószt és az olajat, majd homogénre turmixoljuk. A petrezselyem felét és a snidlinget felaprítjuk, majd a kész dresszingbe keverjük, amit ráöntünk a narancsos uborkára. 

A parmezánt egy aprítógépben morzsásra zúzzuk, összekeverjük a panko morzsával (amit bátran helyettesíthetünk szárított-reszelt kenyérbéllel), és belemorzsoljuk a kéksajtot is, majd ragacsos-morzsásra őröljük. A cél az, hogy a kruszta a tökre tapadjon, viszont kellőképpen száraz is legyen a ropogás kedvéért. Sót, borsot és a megmaradt aprított petrezselymet is hozzákeverjük.

A megsült tököket kikanalazzuk a héjukból, a magokat eltávolítjuk, majd lapos szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a tökszeleteket, alaposan megszórjuk a krusztával, majd felső sütéssel aranybarnára pirítjuk a morzsát.

Közben a salátát megmossuk, centrifugázzuk, tetszőlegesen felvágjuk, majd meglocsoljuk a dresszinggel, és a ropogós tökkel fogyasztjuk. Akinek nem lenne elég csípős, bátran rakjon rá még egy kis chiliszószt.

Sajtkrusztás sütötöksaláta

www.streetkitchen.hu

Sokan kértetek sütőtökös salátaötleteket tőlünk, így kifundáltuk ezt a kis ropogós narancsos verziót.

Hozzávalók

4 főre
A sült sütőtökhöz
1 db
sütőtök
(kisebb)
olaj
A narancsos-uborkás dresszinghez
3 db
narancs
1 szál
kígyóuborka
1 db
citrom
1 ek
mustár
3 ek
majonéz
1 ek
méz
1 csipet
1 db
chilipaprika
1 ek
chiliszósz
60 ml
olaj
0.5 csokor
petrezselyem
5 - 6 szál
snidling
A morzsához
50 g
parmezán
50 g
panko morzsa vagy szárított kenyér
50 g
kéksajt
(helyettesíthető bármilyen lágy sajttal)
só, bors
0.5 csokor
petrezselyem

A sütőtököt megmossuk, negyedeljük, és héjával lefelé sütőpapírral borított tepsire fektetjük. A magházát benne hagyjuk a kioldódó illóolajok miatt. Sózzuk, meglocsoljuk olajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 50-60 percet sütjük, amíg puha nem lesz.

Az egyik narancsot kifilézzük, és felkockázzuk a gyümölcshúst. A kígyóuborkát is összevágjuk, és a narancshoz keverjük. A megmaradt narancsok és a citrom héját lereszeljük, a levüket kipréseljük, és egy turmixgépbe öntjük. Mellécsapjuk a mustárt, a majonézt, a mézet, egy csipet sót, a finomra vágott chilit, a chiliszószt és az olajat, majd homogénre turmixoljuk. A petrezselyem felét és a snidlinget felaprítjuk, majd a kész dresszingbe keverjük, amit ráöntünk a narancsos uborkára. 

A parmezánt egy aprítógépben morzsásra zúzzuk, összekeverjük a panko morzsával (amit bátran helyettesíthetünk szárított-reszelt kenyérbéllel), és belemorzsoljuk a kéksajtot is, majd ragacsos-morzsásra őröljük. A cél az, hogy a kruszta a tökre tapadjon, viszont kellőképpen száraz is legyen a ropogás kedvéért. Sót, borsot és a megmaradt aprított petrezselymet is hozzákeverjük.

A megsült tököket kikanalazzuk a héjukból, a magokat eltávolítjuk, majd lapos szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a tökszeleteket, alaposan megszórjuk a krusztával, majd felső sütéssel aranybarnára pirítjuk a morzsát.

Közben a salátát megmossuk, centrifugázzuk, tetszőlegesen felvágjuk, majd meglocsoljuk a dresszinggel, és a ropogós tökkel fogyasztjuk. Akinek nem lenne elég csípős, bátran rakjon rá még egy kis chiliszószt.

Sajtkrusztás sütötöksaláta

Ha tetszett a Sajtkrusztás sütötöksaláta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept