Pékség

Sajtosrúdjobb,mintaklasszikus

Sajtos rúd – jobb, mint a klasszikus

Hozzávalók
A tésztához
500 g
liszt
1 csapott ek
1 púpozott tk
cukor
1 púpozott mk
őrölt bors
2 csipet
kakukkfű
250 g
vaj
100 g
cheddar sajt
100 g
saganaki sajt
200 g
túró
150 g
görög joghurt
15 g
élesztő
2
tojássárgája
A tetejére
1 db
tojás
80 g
reszelt cheddar

Elkészítés

A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot és a fűszereket. A vajat a fagyasztóban lehűtjük, majd folyamatosan a lisztbe mártva, így, lisztesen egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, ezután ugyanezt tesszük a sajtokkal is. A túrót burgonyanyomón áttörjük. A görög joghurtot elkeverjük az élesztővel és 2 tojássárgájával. 

Sajtos rúd

Mindent egy keverőtálba teszünk, és lassú fokozaton alaposan összekeverünk. Lisztezett gyúródeszkára öntjük a tésztát, ahol tömörítjük, téglatest alakúra nyújtjuk, letakarjuk fóliával, majd fél órán keresztül pihentetjük.

A pihentetett tésztát kettévágjuk, kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy megtartsuk a négyzetes formát. Ennek a hajtogatáskor és az újranyújtáskor van szerepe.

Nyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük, majd letakarjuk. A hajtogatás menete a következő: először a tészta mindkét oldalát behajtjuk a feléig, majd a két felet összehajtjuk, és a hosszúkás lapot félbehajtjuk. Ezt egy órán belül 3-szor megismételjük, majd fóliába csomagoljuk, és másnapig hűtőbe tesszük.

Másnap kivesszük a hűtőből, és szoba-hőmérsékletűre melegítjük. Kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, egyenletesen bekenjük felvert tojással, majd kis lyukú reszelőn egyenletesen ráreszeljük a sajtot. Kis rúd formájúra szeleteljük, sütőpapíros tepsire tesszük őket, majd így is kb. egy órán át kelesztjük. Végül 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

www.streetkitchen.hu

A legnagyobb retró vendégváró sós sütemény, amiben mi most kicseréltünk néhány alapanyagot, hogy még jobb élmény legyen, mint a 90-es években volt.

Hozzávalók

1 normál méretű tepsihez
A tésztához
500 g
liszt
1 csapott ek
1 púpozott tk
cukor
1 púpozott mk
őrölt bors
2 csipet
kakukkfű
250 g
vaj
100 g
cheddar sajt
100 g
saganaki sajt
200 g
túró
150 g
görög joghurt
15 g
élesztő
2
tojássárgája
A tetejére
1 db
tojás
80 g
reszelt cheddar

A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot és a fűszereket. A vajat a fagyasztóban lehűtjük, majd folyamatosan a lisztbe mártva, így, lisztesen egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, ezután ugyanezt tesszük a sajtokkal is. A túrót burgonyanyomón áttörjük. A görög joghurtot elkeverjük az élesztővel és 2 tojássárgájával. 

Sajtos rúd

Mindent egy keverőtálba teszünk, és lassú fokozaton alaposan összekeverünk. Lisztezett gyúródeszkára öntjük a tésztát, ahol tömörítjük, téglatest alakúra nyújtjuk, letakarjuk fóliával, majd fél órán keresztül pihentetjük.

A pihentetett tésztát kettévágjuk, kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy megtartsuk a négyzetes formát. Ennek a hajtogatáskor és az újranyújtáskor van szerepe.

Nyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük, majd letakarjuk. A hajtogatás menete a következő: először a tészta mindkét oldalát behajtjuk a feléig, majd a két felet összehajtjuk, és a hosszúkás lapot félbehajtjuk. Ezt egy órán belül 3-szor megismételjük, majd fóliába csomagoljuk, és másnapig hűtőbe tesszük.

Másnap kivesszük a hűtőből, és szoba-hőmérsékletűre melegítjük. Kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, egyenletesen bekenjük felvert tojással, majd kis lyukú reszelőn egyenletesen ráreszeljük a sajtot. Kis rúd formájúra szeleteljük, sütőpapíros tepsire tesszük őket, majd így is kb. egy órán át kelesztjük. Végül 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Ha tetszett a Sajtos rúd – jobb, mint a klasszikus receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept