A pizzatésztához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, amíg az élesztő fel nem oldódik. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk. Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük.
Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.
Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.
Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)
A szószhoz a passatát egy keverőtálba öntjük, beletépkedjük a bazsalikomleveleket, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és elkeverjük.
A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)
Megkenjük a tésztát a paradicsomos alappal, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert nem fog megemelkedni a tészta. Egyenletesen tépkedünk rá pizza mozzarellát, és teszünk rá paprikás szalámit is, majd rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra előmelegített sütőbe (ez nálam 300 fok volt). Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. 4-5 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön.
A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.
Sajtos-szalámispizza
A pizza sosem rossz, de a szalámis pizza pláne nem! Nem kell sokféle fajta feltét ahhoz, hogy igazi pizzaélményben legyen részünk, de ha már idetévedtél, ezzel gondolom, nem is mondtam nagy újdonságot! :D
A sajtos-szalámis pizza a pizzák megbízható klasszikusa – nem túl bonyolult, de pont ezért működik mindig. A titok itt nem a túlzásban, hanem az arányokban és a minőségben rejlik: jó pizzatészta, ízletes szalámi, ami lehet csípős vagy füstölt, de a lényeg, hogy ne legyen gumis, és olvadós, nyúlós sajt.
Ha egy kicsit megbolondítanád, szórj a tetejére friss bazsalikomot, chilipelyhet vagy oregánót, esetleg egy kevés lilahagymát. A szalámi zsírja sütés közben gyönyörűen megolvad, átjárja a sajtot és a szószt – ettől lesz az egész olyan, mintha egy pizzázó kemencéjéből került volna ki.
Hozzávalók
A nyújtáshoz
A szószhoz
A feltéthez
Elkészítés
A pizzatésztához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, amíg az élesztő fel nem oldódik. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk. Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük.
Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.
Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.
Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)
A szószhoz a passatát egy keverőtálba öntjük, beletépkedjük a bazsalikomleveleket, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és elkeverjük.
A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)
Megkenjük a tésztát a paradicsomos alappal, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert nem fog megemelkedni a tészta. Egyenletesen tépkedünk rá pizza mozzarellát, és teszünk rá paprikás szalámit is, majd rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra előmelegített sütőbe (ez nálam 300 fok volt). Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. 4-5 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön.
A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.

Ha kihűlt a sajtos-szalámis pizzád, és szeretnéd újra élvezni a nyúlós sajt, ropogós tészta, meleg szalámi szentháromságot, akkor nem a mikró a legjobb barátod. Persze, ha sietsz, működhet az is, de ha van pár perced, inkább így csináld:
1. Serpenyőben újramelegítés
Tedd a szeletet egy száraz, tapadásmentes serpenyőbe, közepes lángon melegítsd 3-4 percig, majd ha a tészta alja már ropog, de a sajt még nem olvadt meg, fedd le egy fedővel (vagy alufóliával), és hagyd még 1-2 percig. Így a tészta alja ropogós, a teteje pedig olvadós lesz.
2. Sütőben melegítés
Melegítsd elő a sütőt 180-200 °C-ra, tedd a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire, és mehet be kb. 5-7 percre. Ha extra ropogósságot akarsz, tedd közvetlenül a sütőrácsra.
3. Air fryer
Ha van, akkor a pizzaszeletet 180 °C-on 3-4 percig melegítsd – gyors, tiszta, és szuper állagot ad.
Kerüld a mikrót, ha nem muszáj: ott a tészta könnyen gumis vagy ázott lesz, és pont a legjobb rész – a textúra – vész el.
A sajtos-szalámis pizza mellett más szalámis finomságaink is vannak!
Ha tetszett a sajtos-szalámis pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



