Pizza

Sajtos-szalámispizza

Sajtos-szalámis pizza
Sajtos-szalámis pizza

Hozzávalók
650 ml
víz
4 g
friss élesztő
1 kg
pizzaliszt
25 g
10 ml
olívaolaj
A nyújtáshoz
250 g
rétesliszt
A szószhoz
600 g
passata
10 - 12 db
bazsalikomlevél aprítva
1 ek
olívaolaj
A feltéthez
400 g
pizza mozzarella
200 g
paprikás szalámi

Elkészítés
  1. A pizzatésztához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, amíg az élesztő fel nem oldódik. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk. Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük. 

  2. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. 

  3. Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.

  4. Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)

  5. A szószhoz a passatát egy keverőtálba öntjük, beletépkedjük a bazsalikomleveleket, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és elkeverjük.

  6. A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)

  7. Megkenjük a tésztát a paradicsomos alappal, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert nem fog megemelkedni a tészta. Egyenletesen tépkedünk rá pizza mozzarellát, és teszünk rá paprikás szalámit is, majd rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra előmelegített sütőbe (ez nálam 300 fok volt). Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. 4-5 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön.

  8. A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.

www.streetkitchen.hu

A pizza sosem rossz, de a szalámis pizza pláne nem! Nem kell sokféle fajta feltét ahhoz, hogy igazi pizzaélményben legyen részünk, de ha már idetévedtél, ezzel gondolom, nem is mondtam nagy újdonságot! :D

A sajtos-szalámis pizza a pizzák megbízható klasszikusa – nem túl bonyolult, de pont ezért működik mindig. A titok itt nem a túlzásban, hanem az arányokban és a minőségben rejlik: jó pizzatészta, ízletes szalámi, ami lehet csípős vagy füstölt, de a lényeg, hogy ne legyen gumis, és olvadós, nyúlós sajt.

Ha egy kicsit megbolondítanád, szórj a tetejére friss bazsalikomot, chilipelyhet vagy oregánót, esetleg egy kevés lilahagymát. A szalámi zsírja sütés közben gyönyörűen megolvad, átjárja a sajtot és a szószt – ettől lesz az egész olyan, mintha egy pizzázó kemencéjéből került volna ki.

Hozzávalók

6 db pizzához
650 ml
víz
4 g
friss élesztő
1 kg
pizzaliszt
25 g
10 ml
olívaolaj
A nyújtáshoz
250 g
rétesliszt
A szószhoz
600 g
passata
10 - 12 db
bazsalikomlevél aprítva
1 ek
olívaolaj
A feltéthez
400 g
pizza mozzarella
200 g
paprikás szalámi

Elkészítés

  1. A pizzatésztához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, amíg az élesztő fel nem oldódik. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk. Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük. 

  2. Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. 

  3. Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.

  4. Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)

  5. A szószhoz a passatát egy keverőtálba öntjük, beletépkedjük a bazsalikomleveleket, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és elkeverjük.

  6. A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)

  7. Megkenjük a tésztát a paradicsomos alappal, ügyelve arra, hogy a peremre ne kenjünk belőle, mert nem fog megemelkedni a tészta. Egyenletesen tépkedünk rá pizza mozzarellát, és teszünk rá paprikás szalámit is, majd rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra előmelegített sütőbe (ez nálam 300 fok volt). Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. 4-5 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön.

  8. A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.

Sajtos-szalámis pizza
Sajtos-szalámis pizza (Fotó: Street Kitchen)

Ha kihűlt a sajtos-szalámis pizzád, és szeretnéd újra élvezni a nyúlós sajt, ropogós tészta, meleg szalámi szentháromságot, akkor nem a mikró a legjobb barátod. Persze, ha sietsz, működhet az is, de ha van pár perced, inkább így csináld:

1. Serpenyőben újramelegítés
Tedd a szeletet egy száraz, tapadásmentes serpenyőbe, közepes lángon melegítsd 3-4 percig, majd ha a tészta alja már ropog, de a sajt még nem olvadt meg, fedd le egy fedővel (vagy alufóliával), és hagyd még 1-2 percig. Így a tészta alja ropogós, a teteje pedig olvadós lesz.

2. Sütőben melegítés
Melegítsd elő a sütőt 180-200 °C-ra, tedd a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire, és mehet be kb. 5-7 percre. Ha extra ropogósságot akarsz, tedd közvetlenül a sütőrácsra.

3. Air fryer
Ha van, akkor a pizzaszeletet 180 °C-on 3-4 percig melegítsd – gyors, tiszta, és szuper állagot ad.

Kerüld a mikrót, ha nem muszáj: ott a tészta könnyen gumis vagy ázott lesz, és pont a legjobb rész – a textúra – vész el.

A sajtos-szalámis pizza mellett más szalámis finomságaink is vannak!

Szalámis csiga

Sajtos-szalámis bundás kenyér

Szalámis-pizzás melegszendvics

Ha tetszett a sajtos-szalámis pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése