A borsót legalább egy éjszakára, de akár egy napra is beáztatjuk hideg vízbe, hogy könnyebben puhuljon.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és nagy lángon megpirítjuk benne a zúzott fokhagymát, majd fél perc után rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát is.
Mikor a hagyma jól megpirult, mehet rá a fűszerpaprika, amit gyorsan elkeverünk és felöntjük kb. 100 ml vízzel, sózzuk, borsozzuk és így főzzük pár percig.
Beleszedjük a leszűrt borsót és felöntjük az alaplével, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a borsó megpuhul. A lisztet kikeverjük kb. 100 ml vízzel és ezzel a habarással sűrítjük be a főzeléket. Alaposan kiforraljuk, közben pedig a szalonnából kakastaréjnak való szeleteket vágunk, amiket egy serpenyőben, kevés olajban ropogósra sütünk.
A kakastaréjjal és egy kis szalonnazsírral meglocsolva tálaljuk a főzeléket.
Sárgaborsó-főzelékkakastaréjjal

A sárgaborsó-főzelék az egyik legjobb példája annak, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is lehet brutálisan finom, házias étel. Ráadásul, ha ropogós kakastaréjjal tálalod, akkor nemcsak klasszikus, hanem igazi gasztroélmény lesz belőle – kívül roppan, belül krémes, pont, ahogy szeretjük.
Ez a sárgaborsó-főzelék kakastaréjjal az abszolút retró kedvenc, amit most egy kicsit újragondolva hoztunk el. A titka a jó alap: előző este beáztatott borsó, füstölt alaplé és a lassú főzés, ami selymes, krémes állagot ad. A tetején pedig ott a kolozsvári szalonnából készült, ropogósra sült kakastaréj, ami az egész fogás lelke. Házias, tartalmas és annyira magyar, hogy egy kanál után garantáltan jön a második is.
Hozzávalók
A feltéthez
Elkészítés
A borsót legalább egy éjszakára, de akár egy napra is beáztatjuk hideg vízbe, hogy könnyebben puhuljon.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és nagy lángon megpirítjuk benne a zúzott fokhagymát, majd fél perc után rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát is.
Mikor a hagyma jól megpirult, mehet rá a fűszerpaprika, amit gyorsan elkeverünk és felöntjük kb. 100 ml vízzel, sózzuk, borsozzuk és így főzzük pár percig.
Beleszedjük a leszűrt borsót és felöntjük az alaplével, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a borsó megpuhul. A lisztet kikeverjük kb. 100 ml vízzel és ezzel a habarással sűrítjük be a főzeléket. Alaposan kiforraljuk, közben pedig a szalonnából kakastaréjnak való szeleteket vágunk, amiket egy serpenyőben, kevés olajban ropogósra sütünk.
A kakastaréjjal és egy kis szalonnazsírral meglocsolva tálaljuk a főzeléket.

A sárgaborsó-főzelék az a fogás, ami egyszerre nosztalgikus és modern: egyszerű, mégis tele van karakterrel. A füstölt íz, a fokhagyma és a szalonnás feltét együtt olyan ízorgiát ad, amit nem lehet megunni. Ha mellé egy szelet friss kenyér is kerül az asztalra, nem lesz, aki ne kérne repetát.
Ha szereted a klasszikus főzelékeket, mint ez a sárgaborsó-főzelék kakastaréjjal, akkor ezeket is próbáld ki:
Ha tetszett a sárgaborsó-főzelék kakastaréjjal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



