Főzelékek

Sárgaborsó-főzelékkakastaréjjal

Sárgaborsó-főzelék kakastaréjjal
Sárgaborsó-főzelék kakastaréjjal

Hozzávalók
800 g
felezett sárgaborsó
2 ek
étolaj
6 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 tk
fűszerpaprika
100 ml
víz
bors
1 l
füstölt alaplé
50 g
finomliszt
A feltéthez
600 g
kolozsvári szalonna
1 ek
étolaj

Elkészítés
  1. A borsót legalább egy éjszakára, de akár egy napra is beáztatjuk hideg vízbe, hogy könnyebben puhuljon. 

  2. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és nagy lángon megpirítjuk benne a zúzott fokhagymát, majd fél perc után rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát is. 

  3. Mikor a hagyma jól megpirult, mehet rá a fűszerpaprika, amit gyorsan elkeverünk és felöntjük kb. 100 ml vízzel, sózzuk, borsozzuk és így főzzük pár percig. 

  4. Beleszedjük a leszűrt borsót és felöntjük az alaplével, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a borsó megpuhul. A lisztet kikeverjük kb. 100 ml vízzel és ezzel a habarással sűrítjük be a főzeléket. Alaposan kiforraljuk, közben pedig a szalonnából kakastaréjnak való szeleteket vágunk, amiket egy serpenyőben, kevés olajban ropogósra sütünk.
    A kakastaréjjal és egy kis szalonnazsírral meglocsolva tálaljuk a főzeléket. 


www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A Szaftos kaják támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A sárgaborsó-főzelék az egyik legjobb példája annak, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is lehet brutálisan finom, házias étel. Ráadásul, ha ropogós kakastaréjjal tálalod, akkor nemcsak klasszikus, hanem igazi gasztroélmény lesz belőle – kívül roppan, belül krémes, pont, ahogy szeretjük.

Ez a sárgaborsó-főzelék kakastaréjjal az abszolút retró kedvenc, amit most egy kicsit újragondolva hoztunk el. A titka a jó alap: előző este beáztatott borsó, füstölt alaplé és a lassú főzés, ami selymes, krémes állagot ad. A tetején pedig ott a kolozsvári szalonnából készült, ropogósra sült kakastaréj, ami az egész fogás lelke. Házias, tartalmas és annyira magyar, hogy egy kanál után garantáltan jön a második is.

Hozzávalók

4 főre
800 g
felezett sárgaborsó
2 ek
étolaj
6 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 tk
fűszerpaprika
100 ml
víz
bors
1 l
füstölt alaplé
50 g
finomliszt
A feltéthez
600 g
kolozsvári szalonna
1 ek
étolaj

Elkészítés

  1. A borsót legalább egy éjszakára, de akár egy napra is beáztatjuk hideg vízbe, hogy könnyebben puhuljon. 

  2. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és nagy lángon megpirítjuk benne a zúzott fokhagymát, majd fél perc után rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát is. 

  3. Mikor a hagyma jól megpirult, mehet rá a fűszerpaprika, amit gyorsan elkeverünk és felöntjük kb. 100 ml vízzel, sózzuk, borsozzuk és így főzzük pár percig. 

  4. Beleszedjük a leszűrt borsót és felöntjük az alaplével, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a borsó megpuhul. A lisztet kikeverjük kb. 100 ml vízzel és ezzel a habarással sűrítjük be a főzeléket. Alaposan kiforraljuk, közben pedig a szalonnából kakastaréjnak való szeleteket vágunk, amiket egy serpenyőben, kevés olajban ropogósra sütünk.
    A kakastaréjjal és egy kis szalonnazsírral meglocsolva tálaljuk a főzeléket. 


5-fozelek-5-feltet-14
Sárgaborsó-főzelék kakastaréjjal (Fotó: Street Kitchen)

A sárgaborsó-főzelék az a fogás, ami egyszerre nosztalgikus és modern: egyszerű, mégis tele van karakterrel. A füstölt íz, a fokhagyma és a szalonnás feltét együtt olyan ízorgiát ad, amit nem lehet megunni. Ha mellé egy szelet friss kenyér is kerül az asztalra, nem lesz, aki ne kérne repetát.

Ha szereted a klasszikus főzelékeket, mint ez a sárgaborsó-főzelék kakastaréjjal, akkor ezeket is próbáld ki:

Ha tetszett a sárgaborsó-főzelék kakastaréjjal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése