Húsételek

Sertésszűzportóis-datolyásmártásban,osztrákkasspressknödellel

Sertésszűz portóis-datolyás mártásban, osztrák kasspressknödellel

Hozzávalók
70 g
vaj
50 g
vaj
4 - 500 g
sertésszűz egészben
só, bors
2 ek
olaj
A mártáshoz
1 ek
olaj
1 fej
hagyma
1 szál
sárgarépa
1 szál
fehérrépa
1 db
karalábé
1 db
zellergumó
2 db
csirkeszárny
2 - 3 db
csirkenyak
200 ml
vörösbor
300 ml
víz
2 - 3 ág
friss kakukkfű
1 ág
friss rozmaring
1 fej
salottahagyma
1 gerezd
fokhagyma
200 ml
portói bor
3
datolya
2 ek
fügés balzsamecet
A kasspressknödelhez
1 fej
hagyma
200 g
édeskésebb sajt, pl. ementáli lereszelve
2 db
szikkadt zsemle kis kockákra vágva
1 csokor
friss petrezselyem apróra vágva
2 db
tojás felverve
só, bors
100 - 150 ml
tej
2 - 3 ek
olaj a sütéshez

Elkészítés

Az alapléhez a csirkerészeket 230 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Egy nagyobb lábasban az olajon elkezdjük lepirítani az elfelezett hagymát és a nagyobb darabokra vágott zöldségeket. Erre jöhet a csirke, majd az egészet jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a bort, és ha elfőtt, felöntjük a vízzel, belerakjuk a zöld fűszereket és fél órát rotyogtatjuk. 

Közben a knödelhez a vajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát, majd egy nagy keverőtálba tesszük és összekeverjük az összes többi hozzávalóval. 30 percet állni hagyjuk.

A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben, magas hőmérsékleten kérgesítjük minden oldalát. Tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd pihentetjük. 

Sertésszűz portóis-datolyás mártásban, osztrák kasspressknodellel

Ugyanabban a serpenyőben befejezzük a mártást: 20 g vajon üvegesre pároljuk a felaprított salottahagymát, és belerakjuk a felszeletelt fokhagymát is. Hozzáöntjük a portóit, és sűrűre redukáljuk. Ekkor jöhet bele a csirkés mártásalap, a sertésszűz szaftja, és az egészet sziruposra forraljuk. Leszűrjük, majd visszarakjuk a tűzre, belerakjuk az apróra vágott datolyát és az ecetet, és ha összerottyant, 50 g hideg vajat, kis darabokban beleforgatunk.

A knödelből pogácsákat formázunk, egy kevés olajon megpirítjuk őket, és a felszeletelt húst ezzel és a mártással tálaljuk.

Bejön a stúdió karácsonyi dekora is? Mindent beszerezhettek a H&M Home karácsonyi kínálatából!

www.streetkitchen.hu

Még a legegyszerűbb sült húst - jelen esetben sertésszüzet - is kellőképpen ünnepivé varázsolhatjátok egy ütős mártással, úgyhogy mutatok egy frankó portóis-datolyás verziót hozzá, az osztrákok sajtos zsemlegombóca pedig őrült jól fog passzolni az egészhez!

Hozzávalók

4 főre
70 g
vaj
50 g
vaj
4 - 500 g
sertésszűz egészben
só, bors
2 ek
olaj
A mártáshoz
1 ek
olaj
1 fej
hagyma
1 szál
sárgarépa
1 szál
fehérrépa
1 db
karalábé
1 db
zellergumó
2 db
csirkeszárny
2 - 3 db
csirkenyak
200 ml
vörösbor
300 ml
víz
2 - 3 ág
friss kakukkfű
1 ág
friss rozmaring
1 fej
salottahagyma
1 gerezd
fokhagyma
200 ml
portói bor
3
datolya
2 ek
fügés balzsamecet
A kasspressknödelhez
1 fej
hagyma
200 g
édeskésebb sajt, pl. ementáli lereszelve
2 db
szikkadt zsemle kis kockákra vágva
1 csokor
friss petrezselyem apróra vágva
2 db
tojás felverve
só, bors
100 - 150 ml
tej
2 - 3 ek
olaj a sütéshez

Az alapléhez a csirkerészeket 230 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Egy nagyobb lábasban az olajon elkezdjük lepirítani az elfelezett hagymát és a nagyobb darabokra vágott zöldségeket. Erre jöhet a csirke, majd az egészet jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a bort, és ha elfőtt, felöntjük a vízzel, belerakjuk a zöld fűszereket és fél órát rotyogtatjuk. 

Közben a knödelhez a vajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát, majd egy nagy keverőtálba tesszük és összekeverjük az összes többi hozzávalóval. 30 percet állni hagyjuk.

A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben, magas hőmérsékleten kérgesítjük minden oldalát. Tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd pihentetjük. 

Sertésszűz portóis-datolyás mártásban, osztrák kasspressknodellel

Ugyanabban a serpenyőben befejezzük a mártást: 20 g vajon üvegesre pároljuk a felaprított salottahagymát, és belerakjuk a felszeletelt fokhagymát is. Hozzáöntjük a portóit, és sűrűre redukáljuk. Ekkor jöhet bele a csirkés mártásalap, a sertésszűz szaftja, és az egészet sziruposra forraljuk. Leszűrjük, majd visszarakjuk a tűzre, belerakjuk az apróra vágott datolyát és az ecetet, és ha összerottyant, 50 g hideg vajat, kis darabokban beleforgatunk.

A knödelből pogácsákat formázunk, egy kevés olajon megpirítjuk őket, és a felszeletelt húst ezzel és a mártással tálaljuk.

Bejön a stúdió karácsonyi dekora is? Mindent beszerezhettek a H&M Home karácsonyi kínálatából!

Ha tetszett a Sertésszűz portóis-datolyás mártásban, osztrák kasspressknödellel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept