Húsételek

Sonkásrakottkarfiol

Sonkás rakott karfiol

Hozzávalók
50 g
vaj
A rizshez
1 ek
étolaj
200 g
rizs
360 ml
víz
1 tk
A raguhoz
1 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
400 g
fagyasztott karfiol
1 konzerv
darabolt paradicsom
(400 g-os kiszerelés)
1 ek
oregánó
1 ek
bazsalikom
300 g
szeletelt sonka
1 tk
A besamelhez
30 g
finomliszt
400 ml
tej
1 mk
Az összeállításhoz
100 g
fagyasztott karfiol
150 g
trappista sajt
0.5 csokor
petrezselyem

Elkészítés

A sonkás rakott karfiol elkészítéséhez egy kisebb lábosban megpirítjuk a rizst az olajon, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, és alacsony lángon, fedő alatt megpároljuk. 

Ezután összerakjuk a ragunkat, amihez egy fazékban lepirítjuk az olajon a szeletekre vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a kicsit összeaprított karfiolt, és átpirítjuk a hagymákkal. Mehet hozzá a paradicsomkonzerv, a fűszerek és a 0,5 cm-es kockára vágott sonka. Sózzuk, és az egészet jól összefőzzük.

Amíg rotyog a ragu, elkészítjük a besamelt is. Egy kis lábosban habzásig melegítjük a vajat, beleöntjük a lisztet és világosbarnára pirítjuk, majd mehet hozzá a tej és a só. Habverővel csomómentesre keverjük és jól kiforraljuk. Ezek után már rétegezhetjük is a rakottunkat. 

Egy magasabb peremű, kb. 20 x 30 cm-es hőálló tál alján elterítjük a rizst. Következő rétegként ráborítjuk a paradicsomos ragut. Erre mehetnek a karfiolrózsák, amit leöntünk a besamel mártással, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. 

A sütés végeztével pihentetjük még kb. 15 percet, hogy könnyebben tudjuk szeletelni. Tányérra szedjük, meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, és már lapátolhatjuk is befelé. 

sonkas-rakott-karfiol
Sonkás rakott karfiol (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Sütési idő: 30 perc
  • Pihentetés: 15 perc

Még több okos receptet találsz Fördős Zé legújabb szakácskönyvében. Az Okos receptek A-tól Zé-ig könyvet keresd a SPAR csoport kijelölt üzleteiben!

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Kiadósak, szaftosak és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni őket – na ezért imádom én annyira a rakott dolgokat! Csak összepakolod a kedvenc alapanyagaidat, egymásra rétegzed őket, megsütöd, és már lehet is falni.

Hozzávalók

6 főre
50 g
vaj
A rizshez
1 ek
étolaj
200 g
rizs
360 ml
víz
1 tk
A raguhoz
1 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
400 g
fagyasztott karfiol
1 konzerv
darabolt paradicsom
(400 g-os kiszerelés)
1 ek
oregánó
1 ek
bazsalikom
300 g
szeletelt sonka
1 tk
A besamelhez
30 g
finomliszt
400 ml
tej
1 mk
Az összeállításhoz
100 g
fagyasztott karfiol
150 g
trappista sajt
0.5 csokor
petrezselyem

A sonkás rakott karfiol elkészítéséhez egy kisebb lábosban megpirítjuk a rizst az olajon, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, és alacsony lángon, fedő alatt megpároljuk. 

Ezután összerakjuk a ragunkat, amihez egy fazékban lepirítjuk az olajon a szeletekre vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a kicsit összeaprított karfiolt, és átpirítjuk a hagymákkal. Mehet hozzá a paradicsomkonzerv, a fűszerek és a 0,5 cm-es kockára vágott sonka. Sózzuk, és az egészet jól összefőzzük.

Amíg rotyog a ragu, elkészítjük a besamelt is. Egy kis lábosban habzásig melegítjük a vajat, beleöntjük a lisztet és világosbarnára pirítjuk, majd mehet hozzá a tej és a só. Habverővel csomómentesre keverjük és jól kiforraljuk. Ezek után már rétegezhetjük is a rakottunkat. 

Egy magasabb peremű, kb. 20 x 30 cm-es hőálló tál alján elterítjük a rizst. Következő rétegként ráborítjuk a paradicsomos ragut. Erre mehetnek a karfiolrózsák, amit leöntünk a besamel mártással, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. 

A sütés végeztével pihentetjük még kb. 15 percet, hogy könnyebben tudjuk szeletelni. Tányérra szedjük, meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, és már lapátolhatjuk is befelé. 

sonkas-rakott-karfiol
Sonkás rakott karfiol (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Sütési idő: 30 perc
  • Pihentetés: 15 perc

Még több okos receptet találsz Fördős Zé legújabb szakácskönyvében. Az Okos receptek A-tól Zé-ig könyvet keresd a SPAR csoport kijelölt üzleteiben!

Ha tetszett a Sonkás rakott karfiol receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept