Szendvicsek

Sonkás-tojásosmelegszendvics

Sonkás-tojásos melegszendvics

Hozzávalók
4 szelet
kenyér
30 g
vaj
200 g
gépsonka
2 db
tojás
150 g
edami sajt
A tálaláshoz
1 ek
ketchup
1 ek
majonéz

Elkészítés

A sonkás-tojásos melegszendvics első lépéseként a kenyeret megkenjük a vajjal. Én mindig a nagyobb felületet szoktam megkenni, mert arra több cucc fér és nagyobbnak tűnik a szendvics. Célszerűbb puha vajat használni, mert az könnyebben kenhető. (Vagy ahogy a nagyanyám mondaná: kenyhető.) Ha szeretnénk, hogy csíkos legyen a vaj kent felülete, érdemes recés vajazókést használni. Ha a sima felületre esküszünk, akkor nyugodtan használjunk „rendes” szúró-vágó eszközt a vaj egyenletes elosztása érdekében. Igazából mondhatnám, hogy teljesen mindegy, milyen késsel kenjük el a vajat, hiszen a feltéteknek köszönhetően nem fog látszódni. De amíg azok rá nem kerülnek, lehet gyönyörködni a csíkos, avagy a sima felületben. Gyorsan gyönyörködjük ki magunkat, mert igazából amint megkentük a kenyeret, már rá is helyezhetjük a gépsonkát. Érdemes kicsit meghajtani a gépsonkát, mert sokkal mutatósabb és ezáltal étvágygerjesztőbb lesz a végeredmény. És ne feledjük: először a szemével eszik az ember!

Tojás főzése:

Miután felkerültek a kenyérre a sonkaszeletek, jöhet a tojás. A nyers tojásokat hideg vízben feltesszük főni. Azért fontos, hogy hideg legyen a víz, mert ha forróba tesszük bele, akkor a hirtelen hő hatására szétrepedhet. (Akárcsak egy szélvédő vagy bármilyen nem edzettüveg. Szimpla fizika. De ebbe most nem mennék bele, mert ez egy recept.) Forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük a tojásokat, majd kihűtjük és megpucoljuk. Pucolás közben nyugodtan mondjuk pár szitokszót, amiért nem jön le olyan szépen a héja és kb. a fél tojás a héjában marad. Ha viszont ügyesen dolgoztunk, nyugodtan veregessük meg a saját vállunkat.

A sonkás-tojásos melegszendvics összeállítása:

A tojásokat egy tojásvágó segítségével vékony karikákra vágjuk. Amennyiben nincs tojásvágónk, használhatunk kést. Nyugodtan használhatjuk azt, amivel a vajazás is történt. Ezzel időt és energiát is spórolhatunk, ugyanis nem kettő, csak egy koszos kés kerül majd a mosogatóba. Az így kapott tojáskarikákat a gépsonka tetejére helyezzük. A sajtot egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Reszelés után érdemes azonnal elmosni a reszelőt, mert ha beleszárad a sajt, akkor nemcsak a tojáspucolás közben, de a reszelő elmosásával egy időben ismét szitokszavakat leszünk kénytelenek alkalmazni, amiért nem jön le a rászáradt sajt a reszelőről. (Ez tapasztalat.) A sajttal megszórjuk a szendvicsünk tetejét. 

Sütés:

Az így kapott, még hideg szendvicset betesszük a 230 fokra előmelegített sütőbe, amit grillfokozatra kapcsolunk. Érdemes a fűtőszálhoz közel rakni, vagyis magas állásba behelyezni a tepsit, hogy a grill közelről érje a szendvicsek tetejét. Ezáltal az alja nem fog kiszáradni. Puha és meleg marad, így elkerülhetjük azt, hogy a kemény, száraz kenyér héja felsértse a szájpadlásunkat és a kenyér ropogása az agyunk velejéig hatoljon. Érdemes figyelni, de nagyjából 5-6 perc alatt készre sütjük a szendvicset. 

Miután megsültek, kivesszük őket a sütőből. Ha nagyon éhesek vagyunk, meggyorsíthatjuk a hűlési folyamatot azzal, hogy megemeljük a feltéteket, ezáltal a forró gőz könnyedén tud távozni a kenyér és a feltétek közül. És ne lepődjünk meg, ha a vaj eltűnni látszik, hiszen az a hő hatására megolvadt és magába szívta a kenyér. Amikor kellőképp kihűlt a szendvics, ízlés szerint ketchuppal és/vagy majonézzel tálaljuk.

sonkas-tojasos-melegszendvics-2
Sonkás-tojásos melegszendvics (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 20 perc

www.streetkitchen.hu

Egy egyszerűnek tűnő receptben igenis rengeteg buktató lehet, és kérdések tömkelege nehezítheti meg a dolgunkat. Ilyen például a vaj elkenése. Viszont ha pontosan követed a lentebb leírtakat, egy igazán menő reggelit vagy vacsorát üthetsz össze pillanatok alatt. Azért ha ezt sikerül megugrani, még ne hidd magad Michelin-csillagos séfnek, de jöhet a következő szint! 😀

Hozzávalók

2 főre
4 szelet
kenyér
30 g
vaj
200 g
gépsonka
2 db
tojás
150 g
edami sajt
A tálaláshoz
1 ek
ketchup
1 ek
majonéz

A sonkás-tojásos melegszendvics első lépéseként a kenyeret megkenjük a vajjal. Én mindig a nagyobb felületet szoktam megkenni, mert arra több cucc fér és nagyobbnak tűnik a szendvics. Célszerűbb puha vajat használni, mert az könnyebben kenhető. (Vagy ahogy a nagyanyám mondaná: kenyhető.) Ha szeretnénk, hogy csíkos legyen a vaj kent felülete, érdemes recés vajazókést használni. Ha a sima felületre esküszünk, akkor nyugodtan használjunk „rendes” szúró-vágó eszközt a vaj egyenletes elosztása érdekében. Igazából mondhatnám, hogy teljesen mindegy, milyen késsel kenjük el a vajat, hiszen a feltéteknek köszönhetően nem fog látszódni. De amíg azok rá nem kerülnek, lehet gyönyörködni a csíkos, avagy a sima felületben. Gyorsan gyönyörködjük ki magunkat, mert igazából amint megkentük a kenyeret, már rá is helyezhetjük a gépsonkát. Érdemes kicsit meghajtani a gépsonkát, mert sokkal mutatósabb és ezáltal étvágygerjesztőbb lesz a végeredmény. És ne feledjük: először a szemével eszik az ember!

Tojás főzése:

Miután felkerültek a kenyérre a sonkaszeletek, jöhet a tojás. A nyers tojásokat hideg vízben feltesszük főni. Azért fontos, hogy hideg legyen a víz, mert ha forróba tesszük bele, akkor a hirtelen hő hatására szétrepedhet. (Akárcsak egy szélvédő vagy bármilyen nem edzettüveg. Szimpla fizika. De ebbe most nem mennék bele, mert ez egy recept.) Forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük a tojásokat, majd kihűtjük és megpucoljuk. Pucolás közben nyugodtan mondjuk pár szitokszót, amiért nem jön le olyan szépen a héja és kb. a fél tojás a héjában marad. Ha viszont ügyesen dolgoztunk, nyugodtan veregessük meg a saját vállunkat.

A sonkás-tojásos melegszendvics összeállítása:

A tojásokat egy tojásvágó segítségével vékony karikákra vágjuk. Amennyiben nincs tojásvágónk, használhatunk kést. Nyugodtan használhatjuk azt, amivel a vajazás is történt. Ezzel időt és energiát is spórolhatunk, ugyanis nem kettő, csak egy koszos kés kerül majd a mosogatóba. Az így kapott tojáskarikákat a gépsonka tetejére helyezzük. A sajtot egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Reszelés után érdemes azonnal elmosni a reszelőt, mert ha beleszárad a sajt, akkor nemcsak a tojáspucolás közben, de a reszelő elmosásával egy időben ismét szitokszavakat leszünk kénytelenek alkalmazni, amiért nem jön le a rászáradt sajt a reszelőről. (Ez tapasztalat.) A sajttal megszórjuk a szendvicsünk tetejét. 

Sütés:

Az így kapott, még hideg szendvicset betesszük a 230 fokra előmelegített sütőbe, amit grillfokozatra kapcsolunk. Érdemes a fűtőszálhoz közel rakni, vagyis magas állásba behelyezni a tepsit, hogy a grill közelről érje a szendvicsek tetejét. Ezáltal az alja nem fog kiszáradni. Puha és meleg marad, így elkerülhetjük azt, hogy a kemény, száraz kenyér héja felsértse a szájpadlásunkat és a kenyér ropogása az agyunk velejéig hatoljon. Érdemes figyelni, de nagyjából 5-6 perc alatt készre sütjük a szendvicset. 

Miután megsültek, kivesszük őket a sütőből. Ha nagyon éhesek vagyunk, meggyorsíthatjuk a hűlési folyamatot azzal, hogy megemeljük a feltéteket, ezáltal a forró gőz könnyedén tud távozni a kenyér és a feltétek közül. És ne lepődjünk meg, ha a vaj eltűnni látszik, hiszen az a hő hatására megolvadt és magába szívta a kenyér. Amikor kellőképp kihűlt a szendvics, ízlés szerint ketchuppal és/vagy majonézzel tálaljuk.

sonkas-tojasos-melegszendvics-2
Sonkás-tojásos melegszendvics (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 20 perc

Ha tetszett a sonkás-tojásos melegszendvics receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése