Ünnepi főfogások

Sörbensültcsülök

Sörben sült csülök

Hozzávalók
1 db
hátsó csülök
(1,5 kg-os)
1 ek
olvasztott zsír
1 ek
mustár
1 tk
1 tk
őrölt fekete bors
1 tk
őrölt kömény
1 ek
majoránna
6 gerezd
fokhagyma
5 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
1 db
barna sör
(500 ml-es)

Elkészítés

A sörben sült csülök elkészítésére rá kell szánni az időt, de a végeredmény miatt nagyon megéri! Mutatjuk, hogyan készül:

A csülköt először is alaposan megborotváljuk, ami azt jelenti, hogy minden egyes rajta maradt szőrt eltávolítunk, úgy, hogy egy éles késsel megkapargatjuk, majd lemossuk és szárazra töröljük. 

Felolvasztjuk a mikróban a zsírt, és elkeverjük benne a mustárt, a sót, a borsot, a köményt, a majoránnát, a reszelt fokhagymát, majd alaposan belemasszírozzuk a húsba. Nyugodtan nyomkodjuk be az izomrészek közé, amennyire csak tudjuk. A külső bőrét csak sózzuk be, és így hagyjuk pácolódni a hűtőben min. 2 órán át.

Egy magasabb oldalú sütőtálba tesszük a cikkekre vágott vöröshagymát, ráöntjük a sört és ráültetjük a csülköt. Letakarjuk egy sütőpapírral a csülköt, majd alufóliával lezárjuk az edényt, és így rakjuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Félóránként meglocsoljuk a bőrét a kisülő sörös szafttal. Kb. 2-2,5 óra sütés után, amikor már teljesen megpuhult a hús, levesszük az  alufóliát és a zsírpapírt, majd feltekerjük a sütőt 230 fokra, és ropogósra sütjük a csülköt, ami további kb. 15-20 perc. 

Ha már szép ropogós, kiemeljük a sütőtálból, lefejtjük a csontról a húst, mellépakoljuk a kedvenc köretünket, és külön tálaljuk mellé a sörös szaftot a hagymákkal együtt. 

Sörben sült csülök
Sörben sült csülök (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pácolási idő: min. 2 óra
  • Sütési idő: kb. 3 óra

A csülök egyáltalán nem unalmas dolog, nem csak egyféleképpen lehet elkészíteni! Mutatunk pár verziót, amit érdemes kipróbálni:

Csülökkel töltött lángos

Bajor csülök vele sült káposztával és krumplival

Babos káposzta

www.streetkitchen.hu

Ha csülök- és sörrajongó vagy, akkor jó helyen jársz! Mert most eláruljuk, hogy mi a titka a ropogós, omlós csülöknek!

Hozzávalók

4 főre
1 db
hátsó csülök
(1,5 kg-os)
1 ek
olvasztott zsír
1 ek
mustár
1 tk
1 tk
őrölt fekete bors
1 tk
őrölt kömény
1 ek
majoránna
6 gerezd
fokhagyma
5 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
1 db
barna sör
(500 ml-es)

A sörben sült csülök elkészítésére rá kell szánni az időt, de a végeredmény miatt nagyon megéri! Mutatjuk, hogyan készül:

A csülköt először is alaposan megborotváljuk, ami azt jelenti, hogy minden egyes rajta maradt szőrt eltávolítunk, úgy, hogy egy éles késsel megkapargatjuk, majd lemossuk és szárazra töröljük. 

Felolvasztjuk a mikróban a zsírt, és elkeverjük benne a mustárt, a sót, a borsot, a köményt, a majoránnát, a reszelt fokhagymát, majd alaposan belemasszírozzuk a húsba. Nyugodtan nyomkodjuk be az izomrészek közé, amennyire csak tudjuk. A külső bőrét csak sózzuk be, és így hagyjuk pácolódni a hűtőben min. 2 órán át.

Egy magasabb oldalú sütőtálba tesszük a cikkekre vágott vöröshagymát, ráöntjük a sört és ráültetjük a csülköt. Letakarjuk egy sütőpapírral a csülköt, majd alufóliával lezárjuk az edényt, és így rakjuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Félóránként meglocsoljuk a bőrét a kisülő sörös szafttal. Kb. 2-2,5 óra sütés után, amikor már teljesen megpuhult a hús, levesszük az  alufóliát és a zsírpapírt, majd feltekerjük a sütőt 230 fokra, és ropogósra sütjük a csülköt, ami további kb. 15-20 perc. 

Ha már szép ropogós, kiemeljük a sütőtálból, lefejtjük a csontról a húst, mellépakoljuk a kedvenc köretünket, és külön tálaljuk mellé a sörös szaftot a hagymákkal együtt. 

Sörben sült csülök
Sörben sült csülök (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pácolási idő: min. 2 óra
  • Sütési idő: kb. 3 óra

A csülök egyáltalán nem unalmas dolog, nem csak egyféleképpen lehet elkészíteni! Mutatunk pár verziót, amit érdemes kipróbálni:

Csülökkel töltött lángos

Bajor csülök vele sült káposztával és krumplival

Babos káposzta

Ha tetszett a Sörben sült csülök receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept