A szarvacska tésztát 7 perc alatt al dentére főzzük sós, lobogó vízben. Leszűrjük és nekilátunk a szósznak.
A vajat felolvasztjuk, belereszeljük a fokhagymákat, amit 1-2 perc alatt megpirítunk. Hozzáadjuk a lisztet és habverővel csomómentesre keverjük. Felöntjük a sörrel és a tejjel, majd beleszórjuk a fűszereket és alaposan kikeverjük. Ezután hagyjuk, hogy közepes lángon felmelegedjen, majd beledobjuk a kétféle reszelt sajtot is és felolvasztjuk benne. Kb. 5-6 perc lesz, amíg besűrűsödik, és közben érdemes folyamatosan kevergetni, hogy ne égjen le. Mikor ez megvan, beleforgatjuk a tésztát is és hagyjuk teljesen kihűlni.
Mikor kihűlt, diónyi gombócokat formázunk belőle nedves kézzel, és bedobjuk őket a fagyasztóba 15 percre.
Bepanírozzuk őket liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrendben, és megint mehetnek 15 percre a fagyasztóba.
Közben felmelegítjük az olajat 150 fokra, és kettesével kisütjük benne a golyókat kb. 3-4 perc alatt. Papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerinti mártogatóssal tálaljuk. A Street Kitchen oldalán többféle szósz receptjét is megtalálod.
Sörösmacandcheesegolyókrántva
Ha van étel, ami egyszerre komfortfood és party snack, akkor ezek a sörös mac and cheese golyók azok. Krémes, sajtos belső, enyhe sörös aromával, kívül pedig ropogós aranybarna bunda – tökéletes falatkák egy sörözős estére vagy akár vendégvárónak. A klasszikus mac and cheese új szintre emelve, kézbe fogható formában.
Vega
Ha a mac and cheese a kedvenc komfort kajád, akkor most kapaszkodj, mert golyó formában, bundázva és sörrel felturbózva érkezik! A krémes, sajtos belső és a ropogós aranybarna külső olyan kombó, amit egyszerűen nem lehet nem imádni. A sör ad egy plusz aromát a szósznak, ami játékosan feldobja a klasszikus ízeket, így ezek a falatkák simán beférnek a legjobb party snackek közé. Jönnenek a sörös mac and cheese golyók!
Hozzávalók
A panírozáshoz
Elkészítés
A szarvacska tésztát 7 perc alatt al dentére főzzük sós, lobogó vízben. Leszűrjük és nekilátunk a szósznak.
A vajat felolvasztjuk, belereszeljük a fokhagymákat, amit 1-2 perc alatt megpirítunk. Hozzáadjuk a lisztet és habverővel csomómentesre keverjük. Felöntjük a sörrel és a tejjel, majd beleszórjuk a fűszereket és alaposan kikeverjük. Ezután hagyjuk, hogy közepes lángon felmelegedjen, majd beledobjuk a kétféle reszelt sajtot is és felolvasztjuk benne. Kb. 5-6 perc lesz, amíg besűrűsödik, és közben érdemes folyamatosan kevergetni, hogy ne égjen le. Mikor ez megvan, beleforgatjuk a tésztát is és hagyjuk teljesen kihűlni.
Mikor kihűlt, diónyi gombócokat formázunk belőle nedves kézzel, és bedobjuk őket a fagyasztóba 15 percre.
Bepanírozzuk őket liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrendben, és megint mehetnek 15 percre a fagyasztóba.
Közben felmelegítjük az olajat 150 fokra, és kettesével kisütjük benne a golyókat kb. 3-4 perc alatt. Papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerinti mártogatóssal tálaljuk. A Street Kitchen oldalán többféle szósz receptjét is megtalálod.

Tippek, trükkök, fun factek:
A mac and cheese alapból is kultikus kedvenc, de ha golyó formában, bundázva, olajban sütve tálalod, akkor igazi street food élménnyé válik.
A trükk persze a részletekben rejlik. A sörválasztás például kulcsfontosságú: egy világos búzasör könnyed, gyümölcsös karaktert ad a szósznak, míg egy karamellesebb barna sör mélyebb, malátás ízeket hoz. A sajtokkal is lehet játszani: a cheddar adja a klasszikus mac and cheese ízt, a mozzarella az olvadós krémet, de akár füstölt sajtot is csempészhetsz bele, hogy markánsabb legyen. A masszát mindig hagyd teljesen kihűlni, mielőtt golyót formáznál belőle – a dupla fagyasztás pedig (először formázás után, majd a panírozás után is) azért fontos, hogy sütés közben ne essenek szét a golyók. Az olaj hőmérsékletét sem érdemes elnagyolni: 150°C körül az ideális, így kívül szépen aranybarnára sülnek, belül pedig átmelegednek, de nem robbannak szét.
És akkor jöhet a legjobb rész: a tunkolás. Mert mi másért ennénk egy ropogós, forró sajtbombát, ha nem azért, hogy valami extra szószba mártsuk?
A Street Kitchen szószreceptjei közül több is tökéletesen illik ezekhez a golyókhoz.
Egy friss, illatos bazsalikompesztó például remek kontraszt a sajtos-sörös belsőhöz: https://streetkitchen.hu/cikkek/3-hazi-szosz-amitol-a-legegyszerubb-kaja-is-gourmet-lesz
Ha fokhagymás, krémes vonalon maradnál, akkor egy klasszikus aioli a befutó, ami szinte minden rántott falathoz jól passzol: https://streetkitchen.hu/cikkek/3-hazi-szosz-amitol-a-legegyszerubb-kaja-is-gourmet-lesz.
Ha bírod a tüzesebb ízeket, próbáld ki a mojo picante paprikás szószt, ami savas, pikáns és nagyon izgalmas: https://streetkitchen.hu/cikkek/3-hazi-szosz-amitol-a-legegyszerubb-kaja-is-gourmet-lesz
Aki a klasszikusokra esküszik, annak egy házi majonéz adhat kellemes, selymes kíséretet: https://streetkitchen.hu/cimkek/martas
Ha pedig valami igazán karakteresre vágysz, a balkáni konyha egyik sztárja, a ljutenica (paradicsomos-paprikás szósz) testes és fűszeres íze lesz a tuti választás: https://streetkitchen.hu/cimkek/szosz
A sörös mac and cheese golyók tehát önmagukban is ütnek, de igazán akkor válnak felejthetetlenné, ha egy egész tunkolós-szószos válogatással érkeznek az asztalra. Így egyszerre lehet belőlük comfort food, party snack és gourmet élmény – attól függően, mivel kínálod őket.
Ha tetszett a sörös mac and cheese golyók rántva receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



