A legjobb pedig az, hogy ezeket otthon is simán elkészítheted, gyakran olyan alapanyagokból, amik amúgy is ott lapulnak a hűtőben vagy a kamrában.
A szószok világa végtelenül kreatív, és mindig új lehetőségeket ad a már ismert fogások újragondolására. Bátran kísérletezz, fűszerezz, és ne félj eltérni a receptektől – hiszen a legjobb ízek gyakran pont a konyhai spontaneitásból születnek.
Bazsalikompesztó
A bazsalikompesztó a mediterrán nyár íze: friss bazsalikom, parmezán, fokhagyma, fenyőmag, olívaolaj – krémes, illatos, zöld arany. Leggyakrabban tésztára kenjük, de pirítósra, salátába, hús mellé vagy reggelire is simán mehet. Egy kanállal belőle, és máris Liguriában érzed magad.

Aioli alaprecept
Ha inkább valami markánsabb, fokhagymás vonalat keresel, akkor ott az aioli – egy karakteres, selymes szósz, ami eredetileg csak fokhagymából és olajból készült, ma viszont tojással, citromlével és néha mustárral krémesítjük. Tökéletes sültkrumplihoz, grillezett húsokhoz, halakhoz, de mártogatósként vagy szendvicskrémként is zseniális.

Mojo picante – paprikamártás a Kanári-szigetekről
A harmadik nagyágyú a mojo picante, a Kanári-szigetek csípős csodaszósza. Paprika, fokhagyma, kömény, ecet és olívaolaj – ez a szósz pikáns, savas, mély ízű, és brutál jól működik sós főtt krumpli, sült zöldségek, húsok vagy akár kenyér mellé. És igen, lehet belőle igazi tűznyelős verziót is készíteni, ha szereted az élesebb dolgokat.
