Fantasztikus desszertek

Sóskaramellásrépatorta

Sós karamellás répatorta

Hozzávalók
60 ml
habtejszín
300 ml
habtejszín
A „piskótához”
65 ml
étolaj
95 g
kristálycukor
2 db
tojás
130 g
reszelt sárgarépa
0.5 db
citrom reszelt héja
40 g
durvára vágott dió
105 g
finomliszt
4 g
sütőpor
1 csipet
3 csipet
őrölt szegfűszeg
3 csipet
őrölt szerecsendió
1 mk
őrölt fahéj
A sós karamellhez
150 g
kristálycukor
2 csipet
150 g
szoba-hőmérsékletű vaj
A mousse-hoz
4 db
lapzselatin
400 g
mascarpone
2 mk
vaníliaaroma
2 ek
porcukor
A díszítéshez
2 ek
durvára vágott dió

Elkészítés

A sós karamellás répatorta elkészítéséhez először az olajat és a cukrot habosra keverjük a tojásokkal, majd mehet bele a reszelt répa, a reszelt citromhéj és a durvára vágott dió. Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot, alaposan átkeverjük a tésztát, majd egy sütőpapírral alulról bélelt tortaformába simítjuk a masszát. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk kihűlni.

A sós karamellhez a cukrot közepes hőfokon karamellizáljuk egy gyorsforralóban, majd felöntjük felmelegített habtejszínnel, és belerakjuk a sót. Megvárjuk, amíg mindenhol újra felolvad a karamell, majd mehet bele a vaj is. Mikor felolvadt a vaj, homogénre keverjük a karamellt, és két evőkanálnyit félreteszünk belőle. A maradékot folpackkal bélelt, kisebb méretű (kb. 17-18 cm átmérőjű) tortaformába öntjük, és mehet is a fagyasztóba. 

Mikor szépen kihűlt a torta alapja és megfagyott a karamell, elkészíthetjük a mousse-réteget.

Sós karamellás répatorta mousse rétege

A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe pár percre. Közben kemény tejszínhabot verünk a tejszínből, és egy másik tálban a mascarponét is stabilabb krémalappá habosítjuk a vaníliaaromával, majd belekeverjük a porcukrot is.

A zselatinlapokat kinyomkodjuk, majd egy kis hőálló tálba rakjuk és pár másodpercre bedobjuk a mikróba. Folyamatos keverés mellett a mascarponéhoz csorgatjuk a felolvadt zselatin, majd fellazítjuk a tejszínhabbal. 

Az összeállításhoz, hogy szebb legyen a torta oldala, levágunk pár mm-t a piskóta széléről, és egy wax- vagy sütőpapírral bevonjuk a tortaforma belső szélét. Belerakjuk a piskótát, majd erre a behűtött karamellt (nem baj, ha nem tartja meg teljesen a formáját, egy késsel szépen el lehet kenni a tetejét). Erre rásimítjuk a mousse-réteget, elkenjük egyenesre a tetejét, majd egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. Másnap a félrerakott karamellt kicsit felmelegítjük, a torta tetejére csorgatjuk kör alakban, és megszórjuk kevés durvára vágott dióval.

sos-karamellas-repatorta
Sós karamellás répatorta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: 25-30 perc
  • Hűtési idő: 1 éjszaka

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha uncsi már a hagyományos répatorta, próbáld ki ezt a sós karamellel felturbózott mousse verziót!

Hozzávalók

1 20 cm-es tortaformához
60 ml
habtejszín
300 ml
habtejszín
A „piskótához”
65 ml
étolaj
95 g
kristálycukor
2 db
tojás
130 g
reszelt sárgarépa
0.5 db
citrom reszelt héja
40 g
durvára vágott dió
105 g
finomliszt
4 g
sütőpor
1 csipet
3 csipet
őrölt szegfűszeg
3 csipet
őrölt szerecsendió
1 mk
őrölt fahéj
A sós karamellhez
150 g
kristálycukor
2 csipet
150 g
szoba-hőmérsékletű vaj
A mousse-hoz
4 db
lapzselatin
400 g
mascarpone
2 mk
vaníliaaroma
2 ek
porcukor
A díszítéshez
2 ek
durvára vágott dió

A sós karamellás répatorta elkészítéséhez először az olajat és a cukrot habosra keverjük a tojásokkal, majd mehet bele a reszelt répa, a reszelt citromhéj és a durvára vágott dió. Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot, alaposan átkeverjük a tésztát, majd egy sütőpapírral alulról bélelt tortaformába simítjuk a masszát. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk kihűlni.

A sós karamellhez a cukrot közepes hőfokon karamellizáljuk egy gyorsforralóban, majd felöntjük felmelegített habtejszínnel, és belerakjuk a sót. Megvárjuk, amíg mindenhol újra felolvad a karamell, majd mehet bele a vaj is. Mikor felolvadt a vaj, homogénre keverjük a karamellt, és két evőkanálnyit félreteszünk belőle. A maradékot folpackkal bélelt, kisebb méretű (kb. 17-18 cm átmérőjű) tortaformába öntjük, és mehet is a fagyasztóba. 

Mikor szépen kihűlt a torta alapja és megfagyott a karamell, elkészíthetjük a mousse-réteget.

Sós karamellás répatorta mousse rétege

A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe pár percre. Közben kemény tejszínhabot verünk a tejszínből, és egy másik tálban a mascarponét is stabilabb krémalappá habosítjuk a vaníliaaromával, majd belekeverjük a porcukrot is.

A zselatinlapokat kinyomkodjuk, majd egy kis hőálló tálba rakjuk és pár másodpercre bedobjuk a mikróba. Folyamatos keverés mellett a mascarponéhoz csorgatjuk a felolvadt zselatin, majd fellazítjuk a tejszínhabbal. 

Az összeállításhoz, hogy szebb legyen a torta oldala, levágunk pár mm-t a piskóta széléről, és egy wax- vagy sütőpapírral bevonjuk a tortaforma belső szélét. Belerakjuk a piskótát, majd erre a behűtött karamellt (nem baj, ha nem tartja meg teljesen a formáját, egy késsel szépen el lehet kenni a tetejét). Erre rásimítjuk a mousse-réteget, elkenjük egyenesre a tetejét, majd egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. Másnap a félrerakott karamellt kicsit felmelegítjük, a torta tetejére csorgatjuk kör alakban, és megszórjuk kevés durvára vágott dióval.

sos-karamellas-repatorta
Sós karamellás répatorta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: 25-30 perc
  • Hűtési idő: 1 éjszaka

Ha tetszett a Sós karamellás répatorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept