Tészták

Sütőtököscannelloni

Sütőtökös cannelloni

Hozzávalók
1 kg
tisztított sütőtök
3 ek
étolaj
5 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 ek
méz
só, bors
12 levél
friss zsálya
200 g
szeletelt bacon
1 tk
őrölt szerecsendió
40 g
finomliszt
200 g
reszelt parmezán
750 ml
tej
250 g
ricotta
24 db
cannelloni tészta
A tálaláshoz
4 levél
zsálya
100 g
vaj

Elkészítés

A sütőtökös cannelloni első lépéseként a sütőtököt 2 cm-es kockára vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk. Hozzáadjuk az olajat, a fokhagymagerezdeket, a felcikkezett vöröshagymát, a mézet, sót, borsot és a felaprított zsályaleveleket, és 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

Közben egy száraz serpenyőben, közepes lángon ropogósra pirítjuk az 1 cm-es kockákra vágott bacont. Mikor megsült, kiszedjük egy tálra, leitatjuk róla a felesleges zsiradékot papírtörlővel és aprítógépben porrá zúzzuk. A serpenyőben lévő baconzsírt félretesszük.

Egy lábasban elkészítjük a besamelt, amihez felolvasztjuk a vajat, majd rászórjuk a szerecsendiót, sót és borsot, hozzáadjuk a lisztet, 40 g reszelt parmezánt, és habverővel csomómentesre keverjük. Felöntjük a tejjel és folyamatosan kavargatva 4-5 perc alatt sűrűre főzzük. Felhasználásig félrerakjuk.

A megsült zöldséget egy turmixba dobjuk, hozzáadjuk a bacon kisült zsírját, a ricottát és krémesre turmixoljuk. Egy tálba szedjük, hozzákeverjük az összezúzott bacont és 70 g reszelt parmezánt, alaposan elkeverjük és habzsákba töltjük.

A cannellonikat megtöltjük a habzsákból a sütőtökös-ricottás krémmel. Egy 16 x 20 cm-es méretű tepsi aljába kanalazunk a besamelből és belepakoljuk az alsó réteg cannellonit. Erre mehet megint egy adag besamel és a maradék cannelloni. Nyakon öntjük az egészet a maradék besamellel, majd megszórjuk a tetejét a maradék reszelt parmezánnal és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, hagyjuk 10-15 percet pihenni, hogy könnyebb legyen szeletelni. Friss zsályacsíkokkal a tetején tálaljuk. 

Sütőtökös cannelloni zslyával
Sütőtökös cannelloni (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35 perc
  • Sütési idő: 1 óra 5 perc
  • Pihentetés: 15 perc

További sütőtökös receptek:

Sütőtökgolyó

Vegán kókusztejes-lencsés sütőtökleves

Sütőtökös szendvicskrém

www.streetkitchen.hu

Szerintem ennél jobb komfort kajával nem fogsz találkozni az idei őszi szezonban. Na ne tökölj már… menj, vásárolj be hozzá és süsd meg életed cannelloniját, ami olyan lesz, mint egy lasagne: cuccos, fullos és igazán krémes.

Hozzávalók

4 főre
1 kg
tisztított sütőtök
3 ek
étolaj
5 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 ek
méz
só, bors
12 levél
friss zsálya
200 g
szeletelt bacon
1 tk
őrölt szerecsendió
40 g
finomliszt
200 g
reszelt parmezán
750 ml
tej
250 g
ricotta
24 db
cannelloni tészta
A tálaláshoz
4 levél
zsálya
100 g
vaj

A sütőtökös cannelloni első lépéseként a sütőtököt 2 cm-es kockára vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk. Hozzáadjuk az olajat, a fokhagymagerezdeket, a felcikkezett vöröshagymát, a mézet, sót, borsot és a felaprított zsályaleveleket, és 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

Közben egy száraz serpenyőben, közepes lángon ropogósra pirítjuk az 1 cm-es kockákra vágott bacont. Mikor megsült, kiszedjük egy tálra, leitatjuk róla a felesleges zsiradékot papírtörlővel és aprítógépben porrá zúzzuk. A serpenyőben lévő baconzsírt félretesszük.

Egy lábasban elkészítjük a besamelt, amihez felolvasztjuk a vajat, majd rászórjuk a szerecsendiót, sót és borsot, hozzáadjuk a lisztet, 40 g reszelt parmezánt, és habverővel csomómentesre keverjük. Felöntjük a tejjel és folyamatosan kavargatva 4-5 perc alatt sűrűre főzzük. Felhasználásig félrerakjuk.

A megsült zöldséget egy turmixba dobjuk, hozzáadjuk a bacon kisült zsírját, a ricottát és krémesre turmixoljuk. Egy tálba szedjük, hozzákeverjük az összezúzott bacont és 70 g reszelt parmezánt, alaposan elkeverjük és habzsákba töltjük.

A cannellonikat megtöltjük a habzsákból a sütőtökös-ricottás krémmel. Egy 16 x 20 cm-es méretű tepsi aljába kanalazunk a besamelből és belepakoljuk az alsó réteg cannellonit. Erre mehet megint egy adag besamel és a maradék cannelloni. Nyakon öntjük az egészet a maradék besamellel, majd megszórjuk a tetejét a maradék reszelt parmezánnal és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, hagyjuk 10-15 percet pihenni, hogy könnyebb legyen szeletelni. Friss zsályacsíkokkal a tetején tálaljuk. 

Sütőtökös cannelloni zslyával
Sütőtökös cannelloni (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35 perc
  • Sütési idő: 1 óra 5 perc
  • Pihentetés: 15 perc

További sütőtökös receptek:

Sütőtökgolyó

Vegán kókusztejes-lencsés sütőtökleves

Sütőtökös szendvicskrém

Ha tetszett a Sütőtökös cannelloni receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept