Pékség

Sütőtökös-fahéjascsiga

Sütőtökös-fahéjas csiga

Hozzávalók
A tésztához
350 g
sütőtök (tisztított mennyiség)
45 g
olvasztott vaj
250 ml
meleg tej
7 g
szárított élesztő
500 g
liszt
20 g
cukor
1 db
tojás
1 nagy csipet
A töltelékhez
90 g
+ 30 g olvasztott vaj
100 g
barna cukor
1 tk
őrölt fahéj
0.5 db
szerecsendió lereszelve
A mázhoz
100 g
mascarpone
50 g
porcukor
85 g
olvasztott vaj

Elkészítés

A sütőtököt kis kockákra vágjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután belerakjuk egy aprítógépbe, és az olvasztott vajjal pürésítjük. 

A tésztához a tejben elkeverjük az élesztőt és hagyjuk állni 5 percet. Közben egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sütőtökpürét, és fokozatosan adagolva elkezdjük összekeverni a tejjel. Ha picit összeállt, belerakjuk a sót, és teljesen kidagasztjuk. Lefedjük, és 1 órát hagyjuk állni meleg helyen. 

Ha megkelt, kiborítjuk egy enyhén lisztezett deszkára, átgyúrjuk, és kb. 30 x 40 cm nagyságú és kb. 0,5-1 cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. 

A töltelékhez lekenjük a tészta felületét 90 g olvasztott vajjal. A barna cukrot kikeverjük a fűszerekkel és megszórjuk vele a vajazott tésztát. Feltekerjük, és 2 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakunk. Hézagosan, egymás mellé tesszük a csigákat, lefedjük, és további fél órát hagyjuk kelni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük őket. 

Sütőtökös-fahéjas csiga tálalása

Ha megsült, kivesszük, rögtön lekenjük 30 g olvasztott vajjal, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. A máz hozzávalóit egy tálban kihabosítjuk, lekenjük vele a csigákat, és készen is vagyunk.

www.streetkitchen.hu

Tudom, tudom, sütőtökszezon, mindenbe is teszünk sütőtököt, de most egy egészen más verzióban: méghozzá egy fahéjas csiga tésztájába. Annyira brutálisan szaftos lett a tészta, plusz ez a kevés szerecsendió is olyan jól összehozta az ízeket, hogy simán érthető, ha most a szezon ideje alatt mindig ezt a verziót fogjátok sütni! :P

Hozzávalók

1 db kb. 33x33 cm-es tepsihez
A tésztához
350 g
sütőtök (tisztított mennyiség)
45 g
olvasztott vaj
250 ml
meleg tej
7 g
szárított élesztő
500 g
liszt
20 g
cukor
1 db
tojás
1 nagy csipet
A töltelékhez
90 g
+ 30 g olvasztott vaj
100 g
barna cukor
1 tk
őrölt fahéj
0.5 db
szerecsendió lereszelve
A mázhoz
100 g
mascarpone
50 g
porcukor
85 g
olvasztott vaj

A sütőtököt kis kockákra vágjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután belerakjuk egy aprítógépbe, és az olvasztott vajjal pürésítjük. 

A tésztához a tejben elkeverjük az élesztőt és hagyjuk állni 5 percet. Közben egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sütőtökpürét, és fokozatosan adagolva elkezdjük összekeverni a tejjel. Ha picit összeállt, belerakjuk a sót, és teljesen kidagasztjuk. Lefedjük, és 1 órát hagyjuk állni meleg helyen. 

Ha megkelt, kiborítjuk egy enyhén lisztezett deszkára, átgyúrjuk, és kb. 30 x 40 cm nagyságú és kb. 0,5-1 cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. 

A töltelékhez lekenjük a tészta felületét 90 g olvasztott vajjal. A barna cukrot kikeverjük a fűszerekkel és megszórjuk vele a vajazott tésztát. Feltekerjük, és 2 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakunk. Hézagosan, egymás mellé tesszük a csigákat, lefedjük, és további fél órát hagyjuk kelni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük őket. 

Sütőtökös-fahéjas csiga tálalása

Ha megsült, kivesszük, rögtön lekenjük 30 g olvasztott vajjal, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. A máz hozzávalóit egy tálban kihabosítjuk, lekenjük vele a csigákat, és készen is vagyunk.

Ha tetszett a Sütőtökös-fahéjas csiga receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept