A svéd mandulatorta tésztájának elkészítéséhez első lépésben a tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd amikor fehéredik, hozzáadjuk a cukrot is, és kemény, de nem túl törős habot verünk belőle. Két-három lépésben beleforgatjuk a sót és a darált mandulát, majd 2 db 18 cm-es átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát. (Süthetjük egy adagban is, egy formában, de úgy picit nehézkesebb lesz keresztben elvágni a tésztát). 175 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük a tésztákat.
Amíg sülnek a tortalapok, elkészítjük a krémet. A tojássárgájákat elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejszínnel, majd folyamatos keverés mellett, közepes lángon besűrítjük, mintha sűrű pudingot készítenénk. Egy folpackkal beborítjuk, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Majd egy tálban kikeverjük a vajat, és ehhez adagoljuk 2-3 lépésben a krémet.
A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk, hogy épp csak egy kis színt kapjon. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém kicsivel több, mint felével. Rárakjuk a másik tésztalapot, majd a maradék krémmel befedjük a süti tetejét és az oldalát is. A szeletelt mandulával beborítjuk a sütit, és 2-3 órára a hűtőbe rakjuk, de ennek a sütinek is jól áll az egy éjszaka hűtőben pihentetés.

- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Sütési idő: 30-35 perc
- Pihentetési idő: 2-3 óra vagy 1 éjszaka