Brutális kaják

Szaftoscsülökpéknémódra

Szaftos csülök pékné módra
Csülök pékné módra krumplival

Hozzávalók
100 g
sertészsír
bors
3 db
burgonya
(250 g/db)
5 fej
vöröshagyma
(120 g/fejg)
5 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
2 fej
fokhagyma
1 tk
majoránna
2 ág
rozmaring
1 db
sertéscsülök
(1,5 kg)
500 ml
világos sör

Elkészítés
  1. Egy magasabb falú sütőtálat kikenünk a sertészsírral. A felcikkezett burgonyát és a kétféle hagymát beledobjuk a tálba, mehetnek mellé a fokhagymagerezdek, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával és a rozmaringgal, majd alaposan átforgatjuk az egészet.

  2. A csülköt sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a zöldségekre, és aláöntjük a sört. Az extra ropogósság kedvéért egy kevés sertészsírral megkenjük még a csülök bőrét. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 3 órán keresztül sütjük a húst, míg meg nem puhul és a bőre szép ropogós nem lesz. 

www.streetkitchen.hu

A Szaftos kaják támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ropogós csülök, alatta szaftos hagymás krumpli – klasszik magyar kaja, amitől tuti mindenki jóllakottan dől hátra. Fun fact: a „pékné módra” onnan jön, hogy régen a hentestől vitték át a húst a pékhez, aki a forró kemencében sütötte készre.

A csülök pékné módra az a klasszikus magyar fogás, amihez nem kell sok trükk – csak türelem, idő, meg jó alapanyagok. A lényege: lassan sült, kívül ropogós, belül omlós sertéscsülök, ami alatt krumpli, hagyma, fokhagyma, jó sok szaftban, jó sokáig. Nem pepecselős kaja, de megadja az időnek, ami jár.

Hozzávalók

4 főre
100 g
sertészsír
bors
3 db
burgonya
(250 g/db)
5 fej
vöröshagyma
(120 g/fejg)
5 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
2 fej
fokhagyma
1 tk
majoránna
2 ág
rozmaring
1 db
sertéscsülök
(1,5 kg)
500 ml
világos sör

Elkészítés

  1. Egy magasabb falú sütőtálat kikenünk a sertészsírral. A felcikkezett burgonyát és a kétféle hagymát beledobjuk a tálba, mehetnek mellé a fokhagymagerezdek, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával és a rozmaringgal, majd alaposan átforgatjuk az egészet.

  2. A csülköt sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a zöldségekre, és aláöntjük a sört. Az extra ropogósság kedvéért egy kevés sertészsírral megkenjük még a csülök bőrét. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 3 órán keresztül sütjük a húst, míg meg nem puhul és a bőre szép ropogós nem lesz. 

Csülök pékné módra
Szaftos csülök pékné módra (Fotó: Street Kitchen)

Tálalás? Mustár, kovászos uborka, friss kenyér, savanyúság – és persze egy jó hideg sör. Ez nem a hétköznapok kajája, hanem egy ünnep a tányéron.

A csülök pékné módra mellé ezeket edd kísérőnek:

Ropogós kovászos uborka

Kovászos kenyér

Amerikai káposztasaláta

Ha tetszett a szaftos csülök pékné módra receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése