Lekvárok

Szederlekvár

Szederlekvár
Szederlekvár

Hozzávalók
2 kg
szeder
800 g
kristálycukor
1 db
biocitrom

Elkészítés
  1. A szederlekvár első lépéseként alaposan megmossuk a szedret, majd egy fazékba dobjuk.

  2. Hozzáadjuk a cukrot és a félbevágott biocitromot, majd közepesen magas hőfokon elkezdjük főzni. A főzés elején kevergetjük. 

  3. 20 perc után alacsony lángra kapcsolunk, és 6 órán keresztül főzzük, közben néha-néha megkeverjük. Az idő letelte után közepesen erős lángra kapcsolunk, és 30 percig így főzzük tovább. 

  4. Kifőzzük a befőttesüvegeket, majd kiszedjük a citromot, és a lekvárt beletöltjük a befőttesüvegekbe.

  5. Rácsavarjuk a kupakokat, majd az üvegeket a tetejükre fordítjuk, és konyharuhába tekerve egy éjszaka alatt kihűtjük őket.

www.streetkitchen.hu

Gyerekeeeeeeeek! Ez volt életem első lekvárbefőzése, és imádtam minden percét! Csodálatos lett, és akarok még ilyeeeeet! Úgy éreztem magam, mint egy igazi fullos nagymama. A végeredmény nagyon jó lett, és mindenki imádta.

A házi szederlekvár igazi nyáridéző finomság, hiszen illatos, selymes és mély ízű. Egyszerű alapanyagokból készül, mégis különleges és tökéletes választás palacsintához, pirítóshoz vagy ajándékba is.

Hozzávalók

4 db 200-300 ml-es befőttesüveghez
2 kg
szeder
800 g
kristálycukor
1 db
biocitrom

Elkészítés

  1. A szederlekvár első lépéseként alaposan megmossuk a szedret, majd egy fazékba dobjuk.

  2. Hozzáadjuk a cukrot és a félbevágott biocitromot, majd közepesen magas hőfokon elkezdjük főzni. A főzés elején kevergetjük. 

  3. 20 perc után alacsony lángra kapcsolunk, és 6 órán keresztül főzzük, közben néha-néha megkeverjük. Az idő letelte után közepesen erős lángra kapcsolunk, és 30 percig így főzzük tovább. 

  4. Kifőzzük a befőttesüvegeket, majd kiszedjük a citromot, és a lekvárt beletöltjük a befőttesüvegekbe.

  5. Rácsavarjuk a kupakokat, majd az üvegeket a tetejükre fordítjuk, és konyharuhába tekerve egy éjszaka alatt kihűtjük őket.

szederlekvar-1-scaled
Szederlekvár (Fotó: Street Kitchen)

Tippek:

A házi szederlekvár nemcsak ízében, hanem illatában is megidézi a nyarat – ráadásul elképesztően hálás alapanyag, ha tudod, hogyan bánj vele. A hosszú főzési idő elsőre ijesztőnek tűnhet, de ez az egyik titka annak, hogy végül egy selymes, mély ízű, természetes pektinnel sűrített csoda kerüljön az üvegekbe.

Az első és legfontosabb lépés a szeder alapos átmosása – viszont mivel elég puha  gyümölcs, óvatosan bánj vele, hogy ne törjön össze még a fazék előtt. Ha szeretnéd, át is válogathatod a szemeket: az érettebbek adnak több édességet, a kissé fanyarabbak pedig finom savasságot.

A biocitrom itt nemcsak ízesít – a héja és a leve természetes pektint tartalmaz, ami adalékanyagok nélkül segít a lekvárt sűríteni. Érdemes félbevágva dobni a fazékba, így főzés után könnyen ki lehet halászni. Extra tipp: ha még intenzívebb citrusos karaktert szeretnél, reszelj bele egy kevés citromhéjat is, de csak a sárga részt, mert a fehér keserű.

A lassú, hatórás főzés nem véletlen – ez idő alatt a szeder karamellizálódik, koncentrálódik az íze, és a természetes cukortartalma is sűrűsödik. A végeredmény egy sokkal mélyebb, fűszeresebb ízvilág, mint amit gyors főzéssel el lehetne érni. Nem kell végig a tűzhely mellett állni, de néha-néha keverj bele, hogy ne kapjon le az alja. A végső félórás, erősebb hőn való főzés már csak a lekvár végleges állagát segít kialakítani.

A lekvár állagát egyébként könnyen ellenőrizheted: cseppents egy keveset egy hideg tányérra, hagyd pár másodpercig állni, majd húzz át rajta egy kanalat – ha nem folyik össze, elég sűrű.

Az üvegek sterilizálása kulcslépés, ne hagyd ki: kifőzés után fejjel lefelé szárítsd őket, hogy semmilyen baktérium vagy penészgomba ne tudjon elszaporodni. A lekvár forrón való üvegbe töltése és a fejre állítás pedig vákuumot képez, amitől tartósítószer nélkül is eláll.

Fun fact:

A szeder valójában nem bogyós gyümölcs, hanem összetett termés – minden kis gömböcske egy külön kis gyümölcs egy közös száron. És még egy érdekesség: a középkorban a szederleveles főzetet sebgyógyításra használták, míg maga a gyümölcs a „szenvedély és változás” szimbóluma volt a néphitben. Ma viszont leginkább egy jó palacsintára kívánkozik – természetesen ebben az illatos, házi szederlekvár formájában.

Ha nem tudsz betelni a finom lekvárokkal, akkor ezeket is érdemes kipróbálnod:

Rózsavizes-rózsaborsos málnalekvár

Chilis baracklekvár

Kakukkfüves meggylekvár

Ha tetszett a Szederlekvár receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept