A lisztet, a sót és a porcukrot összekeverjük egy nagy tálban. Hozzáadjuk az élesztőt a langyos tejhez, majd feloldjuk benne. Az élesztős tejet, 40 g olvasztott vajat és a tojást hozzáadjuk a liszthez, majd jól összegyúrjuk a tésztát. Szükség esetén kevés tejet vagy lisztet még adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen formázható legyen.
Egy tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk a tésztát meleg helyen pihenni 20 percet. Ha letelt az idő, lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk négyzet alakúra, a közepére vágjuk a maradék 80 g vajat, középre behajtjuk a négy sarkát, majd a tésztát félbehajtjuk, és fóliázva hűtőbe tesszük 30 percre.
Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk, a két oldalát behajtjuk, az egyiket egyharmadig, majd erre rá a maradék kétharmadot. Újra lefóliázzuk, hűtjük, majd még kétszer megismételjük a hajtogatást és hűtést.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, majd 6-7 cm-es oldalú négyzeteket vágunk belőle. A tészták közepére egy kiskanál sűrű szilvalekvárt helyezünk. A tészta két szemközti csücskét a lekvár felé hajtjuk, hogy papucs alakot kapjunk, és középen összecsípjük.
Sütés
A papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és hagyjuk még pihenni kb. 15 percig. Egy tojást felverünk és megkenjük vele a tészta tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a papucsokat kb. 15 perc alatt.
Ha készen vannak, kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd megszórjuk porcukorral.

- Elkészítési idő: 3 óra
- Sütési idő: 30 perc
Egy papucs nem papucs? Na jó, kóstoljátok meg ezt a csokis-banános papucsot is!