Pékség

Szilvalekvárospapucs

Szilvalekváros papucs

Hozzávalók
300 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 csipet
70 g
porcukor
15 g
élesztő
90 ml
tej
1 db
tojás + 1 db a kenéshez
120 g
vaj
1 üveg
sűrű szilvalekvár
(300 g-os kiszerelés)
2 ek
porcukor a szóráshoz

Elkészítés

A lisztet, a sót és a porcukrot összekeverjük egy nagy tálban. Hozzáadjuk az élesztőt a langyos tejhez, majd feloldjuk benne. Az élesztős tejet, 40 g olvasztott vajat és a tojást hozzáadjuk a liszthez, majd jól összegyúrjuk a tésztát. Szükség esetén kevés tejet vagy lisztet még adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen formázható legyen.

Egy tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk a tésztát meleg helyen pihenni 20 percet. Ha letelt az idő, lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk négyzet alakúra, a közepére vágjuk a maradék 80 g vajat, középre behajtjuk a négy sarkát, majd a tésztát félbehajtjuk, és fóliázva hűtőbe tesszük 30 percre. 

Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk, a két oldalát behajtjuk, az egyiket egyharmadig, majd erre rá a maradék kétharmadot. Újra lefóliázzuk, hűtjük, majd még kétszer megismételjük a hajtogatást és hűtést.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, majd 6-7 cm-es oldalú négyzeteket vágunk belőle. A tészták közepére egy kiskanál sűrű szilvalekvárt helyezünk. A tészta két szemközti csücskét a lekvár felé hajtjuk, hogy papucs alakot kapjunk, és középen összecsípjük.

Sütés

A papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és hagyjuk még pihenni kb. 15 percig. Egy tojást felverünk és megkenjük vele a tészta tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a papucsokat kb. 15 perc alatt.

Ha készen vannak, kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd megszórjuk porcukorral.

szilvalekvaros-papucs
Szilvalekváros papucs (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra
  • Sütési idő: 30 perc

Egy papucs nem papucs? Na jó, kóstoljátok meg ezt a csokis-banános papucsot is!

www.streetkitchen.hu

A szilvalekváros papucs tepertős verziója örök kedvenc, de a klasszikus, porcukros változat is nagyon finom. Íme a recept, amit akár már a hétvégén össze is dobhattok!

Hozzávalók

25 darabhoz
300 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 csipet
70 g
porcukor
15 g
élesztő
90 ml
tej
1 db
tojás + 1 db a kenéshez
120 g
vaj
1 üveg
sűrű szilvalekvár
(300 g-os kiszerelés)
2 ek
porcukor a szóráshoz

A lisztet, a sót és a porcukrot összekeverjük egy nagy tálban. Hozzáadjuk az élesztőt a langyos tejhez, majd feloldjuk benne. Az élesztős tejet, 40 g olvasztott vajat és a tojást hozzáadjuk a liszthez, majd jól összegyúrjuk a tésztát. Szükség esetén kevés tejet vagy lisztet még adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen formázható legyen.

Egy tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk a tésztát meleg helyen pihenni 20 percet. Ha letelt az idő, lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk négyzet alakúra, a közepére vágjuk a maradék 80 g vajat, középre behajtjuk a négy sarkát, majd a tésztát félbehajtjuk, és fóliázva hűtőbe tesszük 30 percre. 

Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk, a két oldalát behajtjuk, az egyiket egyharmadig, majd erre rá a maradék kétharmadot. Újra lefóliázzuk, hűtjük, majd még kétszer megismételjük a hajtogatást és hűtést.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, majd 6-7 cm-es oldalú négyzeteket vágunk belőle. A tészták közepére egy kiskanál sűrű szilvalekvárt helyezünk. A tészta két szemközti csücskét a lekvár felé hajtjuk, hogy papucs alakot kapjunk, és középen összecsípjük.

Sütés

A papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és hagyjuk még pihenni kb. 15 percig. Egy tojást felverünk és megkenjük vele a tészta tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a papucsokat kb. 15 perc alatt.

Ha készen vannak, kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd megszórjuk porcukorral.

szilvalekvaros-papucs
Szilvalekváros papucs (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra
  • Sütési idő: 30 perc

Egy papucs nem papucs? Na jó, kóstoljátok meg ezt a csokis-banános papucsot is!

Ha tetszett a szilvalekváros papucs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése