A rögös túrót és a krémtúrót összekeverjük egy nagy tálban. Hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a búzadarát, majd a tojást is. Botmixerrel homogénre turmixoljuk, és hűtőbe rakjuk, amíg elkészítjük a szilvás tölteléket.
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval.
A leveles tésztát kicsomagoljuk és kihajtogatjuk. Hosszában félbevágjuk, majd a feleket 4-4 kisebb négyzetre osztjuk. Minden négyzet közepére egy-egy evőkanál túrós tölteléket teszünk, majd mehet rá egy kis szilvás töltelék is.
A tészta széleit lekenjük tojással, felhajtjuk és alaposan összenyomkodjuk, hogy jól záródjanak és ne folyjon ki a töltelék sütés közben.
A kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejüket is megkenjük felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek.
Előmelegített, 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, amíg szép aranybarnák lesznek.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd finoman meghintjük porcukorral, és tálaljuk.
Szilvás-túrósbatyuk
-dpT_VJ.webp)
Reggelire, uzsonnára, vagy egy pohár tej, kakaó vagy kávé mellé bármikor jöhet – és ha egyszer megsütöd, valószínűleg nem utoljára fogod.
A szilvás-túrós batyuk az a sütemény, amitől egy átlagos délután hirtelen olyan lesz, mintha nagyi konyhájában üldögélnél. Frissen, langyosan a legfinomabb, de hidegen is tökéletes, sőt másnapra is puha marad, ha letakarva tárolod.
Hozzávalók
A szilvás töltelékhez
Az összeállításhoz
Elkészítés
A rögös túrót és a krémtúrót összekeverjük egy nagy tálban. Hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a búzadarát, majd a tojást is. Botmixerrel homogénre turmixoljuk, és hűtőbe rakjuk, amíg elkészítjük a szilvás tölteléket.
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval.
A leveles tésztát kicsomagoljuk és kihajtogatjuk. Hosszában félbevágjuk, majd a feleket 4-4 kisebb négyzetre osztjuk. Minden négyzet közepére egy-egy evőkanál túrós tölteléket teszünk, majd mehet rá egy kis szilvás töltelék is.
A tészta széleit lekenjük tojással, felhajtjuk és alaposan összenyomkodjuk, hogy jól záródjanak és ne folyjon ki a töltelék sütés közben.
A kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejüket is megkenjük felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek.
Előmelegített, 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, amíg szép aranybarnák lesznek.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd finoman meghintjük porcukorral, és tálaljuk.

Szilvavásárlásnál a legfontosabb, hogy érett, de nem túlérett gyümölcsöt válasszunk – különösen, ha süteménybe szánjuk, mint például egy jó kis túrós batyuba. Az ideális szilva kemény tapintású, de enyhén enged a nyomásra, tehát nem kőkemény, de nem is nyomódik be azonnal.
A héja legyen sima, feszes, sérülés- és penészmentes, rajta az a kis fehéres „hamvasság” kifejezetten jó jel, ez ugyanis a frissesség egyik jele. A túl puha, megfolyt, vagy már barnuló példányokat inkább hagyd ott, mert ezek otthon gyorsan romlanak.
Még több szilvás süti:
Ha tetszett a szilvás-túrós batyuk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!