Őszi receptek

Szilvás-túrósbatyuk

Szilvás-túrós batyuk
Szilvás-túrós batyuk tányéron tálalva

Hozzávalók
200 g
rögös túró
200 g
krémtúró
100 g
porcukor
1 db
citrom héja
1 ek
búzadara
1 db
tojás
A szilvás töltelékhez
4 db
szilva
1 ek
keményítő
1 ek
porcukor
1 tk
vaníliás cukor
Az összeállításhoz
1 csomag
élesztős leveles tészta
(400 g-os kiszerelés)
1 db
tojás
1 ek
porcukor

Elkészítés
  1. A rögös túrót és a krémtúrót összekeverjük egy nagy tálban. Hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a búzadarát, majd a tojást is. Botmixerrel homogénre turmixoljuk, és hűtőbe rakjuk, amíg elkészítjük a szilvás tölteléket.

  2. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. 

  3. A leveles tésztát kicsomagoljuk és kihajtogatjuk. Hosszában félbevágjuk, majd a feleket 4-4 kisebb négyzetre osztjuk. Minden négyzet közepére egy-egy evőkanál túrós tölteléket teszünk, majd mehet rá egy kis szilvás töltelék is. 

  4. A tészta széleit lekenjük tojással, felhajtjuk és alaposan összenyomkodjuk, hogy jól záródjanak és ne folyjon ki a töltelék sütés közben.

  5. A kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejüket is megkenjük felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek.

  6. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, amíg szép aranybarnák lesznek.

  7. Hagyjuk kicsit hűlni, majd finoman meghintjük porcukorral, és tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A Megúszós sütik támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Reggelire, uzsonnára, vagy egy pohár tej, kakaó vagy kávé mellé bármikor jöhet – és ha egyszer megsütöd, valószínűleg nem utoljára fogod.

A szilvás-túrós batyuk az a sütemény, amitől egy átlagos délután hirtelen olyan lesz, mintha nagyi konyhájában üldögélnél. Frissen, langyosan a legfinomabb, de hidegen is tökéletes, sőt másnapra is puha marad, ha letakarva tárolod.

Hozzávalók

8 db batyuhoz
200 g
rögös túró
200 g
krémtúró
100 g
porcukor
1 db
citrom héja
1 ek
búzadara
1 db
tojás
A szilvás töltelékhez
4 db
szilva
1 ek
keményítő
1 ek
porcukor
1 tk
vaníliás cukor
Az összeállításhoz
1 csomag
élesztős leveles tészta
(400 g-os kiszerelés)
1 db
tojás
1 ek
porcukor

Elkészítés

  1. A rögös túrót és a krémtúrót összekeverjük egy nagy tálban. Hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a búzadarát, majd a tojást is. Botmixerrel homogénre turmixoljuk, és hűtőbe rakjuk, amíg elkészítjük a szilvás tölteléket.

  2. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. 

  3. A leveles tésztát kicsomagoljuk és kihajtogatjuk. Hosszában félbevágjuk, majd a feleket 4-4 kisebb négyzetre osztjuk. Minden négyzet közepére egy-egy evőkanál túrós tölteléket teszünk, majd mehet rá egy kis szilvás töltelék is. 

  4. A tészta széleit lekenjük tojással, felhajtjuk és alaposan összenyomkodjuk, hogy jól záródjanak és ne folyjon ki a töltelék sütés közben.

  5. A kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejüket is megkenjük felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek.

  6. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, amíg szép aranybarnák lesznek.

  7. Hagyjuk kicsit hűlni, majd finoman meghintjük porcukorral, és tálaljuk.

Szilvás-túrós batyuk tepsiben
Szilvás-túrós batyuk (Fotó: Street Kitchen)

Szilvavásárlásnál a legfontosabb, hogy érett, de nem túlérett gyümölcsöt válasszunk – különösen, ha süteménybe szánjuk, mint például egy jó kis túrós batyuba. Az ideális szilva kemény tapintású, de enyhén enged a nyomásra, tehát nem kőkemény, de nem is nyomódik be azonnal.

A héja legyen sima, feszes, sérülés- és penészmentes, rajta az a kis fehéres „hamvasság” kifejezetten jó jel, ez ugyanis a frissesség egyik jele. A túl puha, megfolyt, vagy már barnuló példányokat inkább hagyd ott, mert ezek otthon gyorsan romlanak.

Még több szilvás süti:

Szilvás túrómousse-torta

Szilvás-túrós pupujka

Egyszerű szilvás lepény

Ha tetszett a szilvás-túrós batyuk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept