Megúszós sütik

Egyszerűszilváslepény

Egyszerű szilvás lepény
egyszeru-szilvas-lepeny

Hozzávalók
700 g
szilva
3 db
tojás
190 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
100 ml
olaj
1 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
1 csipet
290 g
liszt
A tetejére
2 ek
porcukor
2 csipet
őrölt fahéj

Elkészítés
  1. A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk és nyolcadoljuk.

  2. A tojásokat habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd ha már krémes a textúrája, mehet bele az olaj.

  3. A sütőport, a sót és a lisztet összekeverjük és a tojásos masszához adjuk, majd összedolgozzuk a tésztát, és egy tepsibe simítjuk. 

  4. A szilvaszeleteket beleültetjük a tésztába, és mehet is a tepsi a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 35 percre.

  5. Mikor megsült a süti, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk. A porcukrot összekeverjük a fahéjjal, és tálalás előtt megszórjuk vele a süti tetejét.

www.streetkitchen.hu

A Szilvás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ez az egyszerű szilvás lepény maga a nyár végi, kora őszi kényeztetés: puha tészta, rajta a zamatos, savanykás szilva, ami sütés közben karamellizálódik és ellenállhatatlanul illatossá teszi az egész konyhát. Gyorsan elkészül, és tökéletes választás egy délutáni kávé mellé.

A tészta gyorsan összeáll, nem kell hozzá semmilyen extra konyhai trükk, így kezdők is bátran belevághatnak. Egy kis fahéjas porcukor a tetejére, és máris kész a tökéletes, mégis egyszerű szilvás lepény. :)

Hozzávalók

1 20x30 cm-es tepsihez
700 g
szilva
3 db
tojás
190 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
100 ml
olaj
1 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
1 csipet
290 g
liszt
A tetejére
2 ek
porcukor
2 csipet
őrölt fahéj

Elkészítés

  1. A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk és nyolcadoljuk.

  2. A tojásokat habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd ha már krémes a textúrája, mehet bele az olaj.

  3. A sütőport, a sót és a lisztet összekeverjük és a tojásos masszához adjuk, majd összedolgozzuk a tésztát, és egy tepsibe simítjuk. 

  4. A szilvaszeleteket beleültetjük a tésztába, és mehet is a tepsi a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 35 percre.

  5. Mikor megsült a süti, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk. A porcukrot összekeverjük a fahéjjal, és tálalás előtt megszórjuk vele a süti tetejét.

egyszeru-szilvas-lepeny-4
Egyszerű szilvás lepény (Fotó: Street Kitchen)

Tippek a tökéletes végeredményért:

  • Amikor a tésztát készítjük, a lisztet és a sütőport átszitálhatjuk, mielőtt hozzáadnánk a masszához. Ez megelőzheti a csomósodást és levegősebbé teszi a tésztát. Amikor a száraz hozzávalókat a nedveshez adjuk, csak addig keverjük, amíg éppen összeáll. A túlzott keverés gumissá teheti a tésztát.

  • A szilva a lepény főszereplője, és az előkészítése kulcsfontosságú. Válasszunk érett, de még keményebb szilvákat, amelyek nem esnek szét teljesen sütés közben. Kék szilva, ringló vagy besztercei szilva is tökéletes. Fontos, hogy a lecsöpögtetett szilvát ne forgassuk lisztbe, mint a meggyet. A szilva sütés során kienged egy kis levet, ami a tészta tetejét szaftossá teszi, és a karamellizált íz is jobban érvényesül.

  • A szilva ízét remekül kiemelik bizonyos fűszerek. Egy csipetnyi fahéj szinte elengedhetetlen, ez adja meg a jellegzetes őszi illatot és ízt. Egy kevés vanília (vaníliás cukor vagy vaníliakivonat) is jól passzol hozzá, és ha igazán különlegesre vágyunk, egy csipetnyi szerecsendió is tökéletes választás. A citromhéj reszeléke is frissességet kölcsönözhet a tésztának. 

  • Sütésnél figyeljünk a sütő hőfokára. Általában 175-180°C-on sütjük a szilvás lepényt, amíg a tészta aranybarnára sül, és a szilvák szépen megpuhulnak, enyhén karamellizálódnak. Akkor van készen, ha a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor a tészta kiszáradhat. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk a tepsiben kihűlni, mielőtt szeletelnénk. Ez segít abban, hogy a szeletek szépek maradjanak, és a szilvás lé is besűrűsödjön.

  • A kihűlt szilvás lepényt klasszikusan porcukorral megszórva tálaljuk. Akár fahéjas porcukrot is használhatunk. Különösen finom egy gombóc vaníliafagyival vagy egy kevés tejszínhabbal, ami krémességével ellensúlyozza a szilva friss, fanyar ízét. Frissen a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban pár napig eltartható.


Ha bejött ez a klasszikus, szilvás vonal, akkor ezeket is imádni fogod! Mindhárom recept hasonlóan egyszerű, mégis különleges ízélményt nyújt, tökéletes kávé vagy tea mellé:

Szilvás morzsasüti

Szilvás pite

Szilvás papucs

Ha tetszett az Egyszerű szilvás lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept