Saláták

Szőlős-lencsésgerslisaláta

Szőlős-lencsés gerslisaláta
Szőlős-lencsés gerslisaláta

Hozzávalók
4 ek
olívaolaj
100 g
árpagyöngy
1 db
zöldségalaplé-zselé
1 csokor
újhagyma
200 g
vörös lencse
bors
1 mk
füstölt fűszerpaprika
2 csokor
petrezselyem
1 csokor
snidling
0.5 csokor
kapor
400 g
szőlő
100 g
hántolt napraforgómag
A vinaigrette-hez
100 ml
olívaolaj
30 ml
vörösborecet
bors
1 mk
dijoni mustár
100 ml
szőlőlé
(frissen préselt)

Elkészítés
  1. Olívaolajat teszünk egy fazékba, belerakjuk az árpagyöngyöt, és közepes lángon illatosra pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű vízzel. Beledobunk egy alaplézselét, és lefedve puhára pároljuk, majd félretesszük kihűlni.

  2. A vörös lencséhez egy kisebb fazékban olajat hevítünk, beledobjuk az újhagyma fehér részét felkarikázva, és üvegesre pároljuk. Rádobjuk a vörös lencsét, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük bő vízzel, és közepes lángon 5-7 perc alatt puhára pároljuk. 

  3. Leszűrjük és egy nagy keverőtálba tesszük, hogy kicsit ki tudjon hűlni.
    Hozzákeverjük a megfőtt gerslit és a felaprított újhagymazöldet is.

  4. A zöldfűszereket is felaprítjuk és a salihoz keverjük. 

  5. A szőlőt elfelezzük vagy elnegyedeljük, és ezt is a keverőtálba halmozzuk.

  6. A vinaigrette hozzávalóit egy zárható befőttesüvegbe töltjük, alaposan összerázzuk és nyakon öntjük vele a salit, majd lazán átkeverjük. 

  7. A napraforgómagot egy száraz serpenyőben jól megpirítjuk, megszórjuk vele a tál tetejét, és kész is a frissítő sali az indián nyári napokra. 

www.streetkitchen.hu

A Szőlős receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Laktató, mégis üdítően friss fogás ez a szőlős-lencsés gerslisaláta, ami új szintre emeli a salátázást! A vörös lencse és a pirított árpagyöngy tökéletes alap, amit a szőlő édessége és a zöldfűszerek frissessége tesz teljessé. A pikáns szőlőlé-alapú vinegrette pedig garantáltan levesz a lábadról. Akár ebédre, akár elvitelre is tökéletes!

pictogram

Vega

pictogram

Tojásmentes

pictogram

Vegán

Ez a szőlős-lencsés gerslisaláta nemcsak egészséges és laktató, de igazi ízbomba is, amit bármikor bevethetsz, ha valami frissítő, mégis tartalmas fogásra vágysz. A pirított gersli és vörös lencse meleg, diós alapot ad, amit az édes szőlő és a citrusos vinegrette tökéletesen kiegyensúlyoz. A sok-sok zöldfűszer pedig frissességet és karaktert visz bele, így még azok is beleszeretnek, akik egyébként nem rajonganak a "saláta" szóért.

Hozzávalók

4 főre
4 ek
olívaolaj
100 g
árpagyöngy
1 db
zöldségalaplé-zselé
1 csokor
újhagyma
200 g
vörös lencse
bors
1 mk
füstölt fűszerpaprika
2 csokor
petrezselyem
1 csokor
snidling
0.5 csokor
kapor
400 g
szőlő
100 g
hántolt napraforgómag
A vinaigrette-hez
100 ml
olívaolaj
30 ml
vörösborecet
bors
1 mk
dijoni mustár
100 ml
szőlőlé
(frissen préselt)

Elkészítés

  1. Olívaolajat teszünk egy fazékba, belerakjuk az árpagyöngyöt, és közepes lángon illatosra pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű vízzel. Beledobunk egy alaplézselét, és lefedve puhára pároljuk, majd félretesszük kihűlni.

  2. A vörös lencséhez egy kisebb fazékban olajat hevítünk, beledobjuk az újhagyma fehér részét felkarikázva, és üvegesre pároljuk. Rádobjuk a vörös lencsét, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük bő vízzel, és közepes lángon 5-7 perc alatt puhára pároljuk. 

  3. Leszűrjük és egy nagy keverőtálba tesszük, hogy kicsit ki tudjon hűlni.
    Hozzákeverjük a megfőtt gerslit és a felaprított újhagymazöldet is.

  4. A zöldfűszereket is felaprítjuk és a salihoz keverjük. 

  5. A szőlőt elfelezzük vagy elnegyedeljük, és ezt is a keverőtálba halmozzuk.

  6. A vinaigrette hozzávalóit egy zárható befőttesüvegbe töltjük, alaposan összerázzuk és nyakon öntjük vele a salit, majd lazán átkeverjük. 

  7. A napraforgómagot egy száraz serpenyőben jól megpirítjuk, megszórjuk vele a tál tetejét, és kész is a frissítő sali az indián nyári napokra. 

Ez a saláta tökéletes nyár végi ebéd vagy könnyű vacsora, amit akár előre is elkészíthetsz, mert állás közben csak még jobban összeérnek az ízei. Kirándulásra, piknikre is szuper választás, ráadásul növényi alapú, így a húsmentes napokon is tuti befutó. A ropogós napraforgómag koronázza meg ezt a színes, textúrákban gazdag fogást.

Szőlős-lencsés gerslisaláta
Szőlős-lencsés gerslisaláta (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett a Szőlős-lencsés gerslisaláta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept