A szuperzöld karfiol elkészítéséhez a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A karfiolt nagyobb rózsáira szedjük, majd összekeverjük egy keverőtálban a szójaszósszal, a fokhagymaporral, a kétféle borssal és a paradicsompürével. Tulajdonképpen ez egy umami ízt eredményez majd sütés után. Az ízesített karfiolt sütőpapírral bélelt tepsire dobjuk, és kb. 30 percre a 200 fokos sütőbe tesszük. A lényeg, hogy kicsit odakapjon, ettől lesz igazán jó íze.
A besamelhez egy lábast közepes lángon melegítünk, felolvasztjuk benne a margarint, majd beleszórjuk a lisztet, és kicsit kevergetve enyhén megpirítjuk. Felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, és sűrűre forraljuk. Ízesítjük sóval, fehér borssal, frissen reszelt szerecsendióval és fokhagymaporral. Beletesszük a spenótot, hagyjuk, hogy kicsit összeessen, és egyet forralunk rajta. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a reszelt trappista sajtot, beleütünk egy egész tojást, és gyorsan elkeverjük, nehogy megsüljön.
A sütéshez a besamel nagyjából egynegyedét a tepsi aljára kanalazzuk, erre halmozzuk a karfiolokat, és ezt nyakonöntjük a maradék besamellel. A tetejét megszórjuk a zsemlemorzsával, a reszelt sajttal és a szeletelt mandulával, majd grill fokozaton visszatesszük kb. 10 percre a sütőbe, hogy szépen megpiruljon. Mikor megsült, adunk neki pár percet, nehogy megégesse a szánkat, aztán indulhat a pusztítás.

- Előkészítési idő: 5 perc
- Főzési idő: 15 perc
- Sütési idő: kb. 45 perc
- Összesen: kb. 65 perc