Mártogatósok, szószok, krémek

Tahiniházilag

Tahini házilag
tahini-hazilag

Hozzávalók
400 g
szezámmag
72 ml
olaj
8 g

Elkészítés
  1. Az egész a szezámmag pirításával indul, és ez a lépés sokkal fontosabb, mint elsőre tűnik. Egy száraz, forró serpenyőben kezdd el pirítani a magokat közepes lángon. Folyamatosan kevergesd, és nagyon figyelj, mert az egyik pillanatban még semmi, a másikban már égett. A cél a közepesen aranybarna szín és az intenzív, diós illat – ekkor jön ki a szezámmag valódi íze. Ezután hagyd kicsit hűlni, mielőtt a turmixba öntenéd, különben túlmelegítheti a gépet, és azt senki sem akarja.

  2. A pirított magokat tedd bele egy erős turmixba vagy aprítógépbe, adj hozzá 72 ml semleges ízű olajat (mint a napraforgó-, a repce- vagy a szőlőmagolaj) és 8 gramm sót.

  3. És most jön a türelemjáték: ne várd, hogy első mixelésre krém lesz belőle. Először csak porrá őrlődik, aztán sűrű, nedves massza lesz, majd – ha elég kitartó vagy – szépen lassan elkezd összeállni selymes, folyós tahinivé. Közben állj meg többször, kapard le a masszát a turmix oldaláról, és keverd meg kicsit. Minél erősebb a géped, annál hamarabb kész lesz, de gyengébb géppel is sikerülhet, csak több idő és türelem kell hozzá. Ha úgy látod, túl sűrű marad, tegyél hozzá még egy kevés olajat, de ne ess túlzásba – akkor jó, ha kenhető, de nem híg.

  4. Kis üvegekbe, befőttesüvegekbe pakoljuk, és hűtőben tároljuk.

  5. Felhasználás előtt alaposan felkeverjük.

www.streetkitchen.hu

Unod, hogy a bolti verzióban több az adalék, mint a szezámmag? Vagy csak rájöttél, hogy a házi mindig krémesebb és sokkal olcsóbb? A tahini nem csak hummusznak való – mehet salira, tésztára, pirítósra, sőt akár sütitésztába is. Szóval itt az idő: dobd össze pár perc alatt, és érezd magad úgy, mintha egy menő tel-avivi brunch bárban lennél – miközben még pizsiben vagy.

pictogram

Vegán

A tahini az egyik legegyszerűbb, mégis legkülönlegesebb dolog, amit otthon elkészíthetsz. Krémes, földes, telt ízű, tele van karakterrel, és pont annyira sokoldalú, hogy mindig legyen belőle egy üveggel a hűtődben – akkor is, ha épp nincs hummusznap. Sokan azt hiszik, hogy valami bonyolult keleti alapanyag, amit csak profik tudnak jól elkészíteni, de ez nem is állhatna messzebb az igazságtól. Ha van otthon szezámmagod, egy turmixgéped, egy kis olaj és türelmes vagy, akkor simán meg tudod csinálni, ráadásul pont úgy, ahogy neked ízlik.

Hozzávalók

3 db 150 ml-es üveghez
400 g
szezámmag
72 ml
olaj
8 g

Elkészítés

  1. Az egész a szezámmag pirításával indul, és ez a lépés sokkal fontosabb, mint elsőre tűnik. Egy száraz, forró serpenyőben kezdd el pirítani a magokat közepes lángon. Folyamatosan kevergesd, és nagyon figyelj, mert az egyik pillanatban még semmi, a másikban már égett. A cél a közepesen aranybarna szín és az intenzív, diós illat – ekkor jön ki a szezámmag valódi íze. Ezután hagyd kicsit hűlni, mielőtt a turmixba öntenéd, különben túlmelegítheti a gépet, és azt senki sem akarja.

  2. A pirított magokat tedd bele egy erős turmixba vagy aprítógépbe, adj hozzá 72 ml semleges ízű olajat (mint a napraforgó-, a repce- vagy a szőlőmagolaj) és 8 gramm sót.

  3. És most jön a türelemjáték: ne várd, hogy első mixelésre krém lesz belőle. Először csak porrá őrlődik, aztán sűrű, nedves massza lesz, majd – ha elég kitartó vagy – szépen lassan elkezd összeállni selymes, folyós tahinivé. Közben állj meg többször, kapard le a masszát a turmix oldaláról, és keverd meg kicsit. Minél erősebb a géped, annál hamarabb kész lesz, de gyengébb géppel is sikerülhet, csak több idő és türelem kell hozzá. Ha úgy látod, túl sűrű marad, tegyél hozzá még egy kevés olajat, de ne ess túlzásba – akkor jó, ha kenhető, de nem híg.

  4. Kis üvegekbe, befőttesüvegekbe pakoljuk, és hűtőben tároljuk.

  5. Felhasználás előtt alaposan felkeverjük.

tahini-hazilag-1
Tahini házilag (Fotó: Street Kitchen)

Tippek, trükkök a tökéletes végeredményért:

  • A tahinit hűtőben tárold, ahol hetekig, sőt akár hónapokig is eláll.

  • Fontos: felhasználás előtt alaposan keverd át, mert az olaj hajlamos különválni – ez teljesen normális, sőt szinte elvárható.

  • Ha először készítesz tahinit, talán meglepő lesz, mennyire más az otthoni verzió, mint a bolti. Egyrészt frissebb, élőbb íze van, másrészt teljesen a te ízlésedhez igazítható: lehet világosabb vagy sötétebbre pirított, sósabb vagy lágyabb, olajosabb vagy sűrűbb. És nem utolsósorban: sokkal olcsóbb, főleg, ha nagyobb mennyiségben szerzed be a szezámmagot.

  • A hántolt, világos szezámmag a legjobb alapanyag, ebből lesz igazán krémes és enyhén édeskés tahini. A barna, hántolatlan mag is működik, de kesernyésebb és darabosabb lesz az eredmény – szóval ez inkább haladóknak való, vagy azoknak, akik direkt ezt az ízvilágot keresik.

  • Az olaj kiválasztása is sokat számít: ha karakteres olajat használsz (mint az olíva), az uralni fogja a tahini ízét – ez lehet jó vagy rossz is, attól függően, mire akarod majd használni. A semleges olajok segítenek abban, hogy a szezámmag domináljon.

Tudtad?

Gondoltad volna, hogy a tahini a közel-keleti konyhában pont olyan alap, mint nálunk a tejföl vagy a mustár? – nincs háztartás nélküle. Mártogatósnak, öntetnek, szósznak, alapkrémnek, édességbe vagy főételbe is használják.

A legismertebb fogás, amiben találkozhatsz vele, természetesen a hummusz, de legalább ennyire menő tahini salátaöntetként vagy sűrű mártogatósként sült zöldségek mellé. Ha krémesebb tésztaételeket szeretsz, keverj belőle szószt citromlével, fokhagymával, vízzel és sóval – és már kész is a keleti carbonara. De mehet wrapbe, szendvicsbe, sőt édes változatban is elég ütős: brownie-tésztába vagy tahinis kekszbe keverve különleges mélységet ad.

tahini-hazilag-11
Tahini házilag (Fotó: Street Kitchen)

Egy kanál tahini már önmagában is élmény. Van benne valami nosztalgikus, miközben mégis egzotikus, szinte füstös karaktere van. Kicsit olyan, mintha egyszerre lenne retró és teljesen új – pont ezért szerethető.

Ha túl sokat készítettél, fagyaszd le jégkockatartóban, és bármikor előkaphatod egy gyors hummuszhoz vagy tésztaszószhoz. És ha egyszer már ott figyel a hűtődben egy üveg, garantáltan újra és újra elő fogod venni. A tahini nem csak egy hozzávaló – egy titkos alap, ami bármit képes feldobni, egyetlen kanállal.

Ezekkel a kajákkal próbáld ki!

Pikáns egészben sült karfiol narancsos tahinivel és almás tabuléval

Tahinis húsgolyók

Avokádós hummusz

Ha tetszett a Tahini házilag receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept