A teljes kiőrlésű kenyér elkészítéséhez az első lépés, hogy a lisztet, a teljes kiőrlésű lisztet és a sót összekeverjük egy tálban. A cukrot elkeverjük a meleg vízzel, majd beleszórjuk az élesztőt, és 5 percet hagyjuk pihenni. Ezután az élesztős keveréket hozzáöntjük a liszthez, és simára dagasztjuk a tésztát kb. 10 perc alatt. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg, szélmentes helyen 35-40 percig kelesztjük.
Amikor letelt az idő, kissé átgyúrjuk, hosszúkás alakúra formázzuk és alulról sütőpapírral bélelt, 30 x 10 cm-es kenyérsütő formába rakjuk. Kis vízzel lekenjük a tetejét, majd megszórjuk a magokkal. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 35 percre. Szeletelés előtt megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

- Elkészítési idő: 15-20 perc
- Pihentetés: 55 perc + kihűlés
- Sütési idő: 35 perc