Gluténmentes receptek

Tiramisugluténmentesen

Tiramisu gluténmentesen
tiramisu-glutenmentesen

Hozzávalók
10 db
tojás
150 g
kristálycukor
200 ml
étolaj
200 g
mandulaliszt
50 g
rizsliszt
10 g
sütőpor
30 ml
vaníliaaroma
A krémhez
600 g
mascarpone
300 ml
tejszín
150 g
porcukor
A kávés mártogatóshoz
200 ml
erős kávé
30 ml
amarettólikőr
40 g
porcukor
A rétegezéshez
100 g
kakaópor

Elkészítés
  1. A gluténmentes tiramisu első lépéseként a piskótát készítjük el. Ehhez szétválasztjuk a tojásokat, és egy keverőgép üstjében a tojássárgákat a kristálycukorral és az olajjal kihabosítjuk. A mandulalisztet és a rizslisztet egy külön edényben elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a kissé kihabosított tojássárgás keverékhez.

  2. Egy másik edényben felverjük a tojásfehérjéket, és óvatosan, két körben hozzáadagoljuk a piskótatésztához a vaníliaaromával együtt. Az így kapott masszát egy 28x35 cm-es tepsibe simítjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha igen, kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.

  3. Ahogy kihűlt, a piskótát felcsíkozzuk kb. akkora darabokra, mint egy babapiskóta, és félretesszük. Addig elkészítjük a krémet és lefőzzük a kávét. Egy edényben kézi mixerrel krémesre és homogénre keverjük a mascarponét a tejszínnel és a porcukorral, a kávéhoz pedig hozzáadjuk az amarettót és a porcukrot.

  4. Az összeállításhoz a piskótacsíkokat elkezdjük egy jénai aljára sorakoztatni, majd meglocsoljuk a kávéval, szedünk rá a krémből, amire aztán kakaóport szórunk. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A krémmel fedjük le utoljára a tiramisut, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk a tetejét kakaóporral.

www.streetkitchen.hu

Ez a tipikus olasz desszert nem veszít az ízéből csak azért, mert gluténmentesen készül. A krém is egy gyors verzió, amivel pikk-pakk össze lehet dobni ezt a hűsítő finomságot!

pictogram

Gluténmentes

Ez a tiramisu gluténmentesen készül, de semmit nem veszít az értékéből így sem – hozza a klasszikus desszert minden rétegét és krémességét. A mandulalisztnek és rizslisztnek köszönhetően a piskóta nemcsak mentes, de különösen puha és illatos is lesz.

Hozzávalók

1 28x35 cm-es tepsihez
10 db
tojás
150 g
kristálycukor
200 ml
étolaj
200 g
mandulaliszt
50 g
rizsliszt
10 g
sütőpor
30 ml
vaníliaaroma
A krémhez
600 g
mascarpone
300 ml
tejszín
150 g
porcukor
A kávés mártogatóshoz
200 ml
erős kávé
30 ml
amarettólikőr
40 g
porcukor
A rétegezéshez
100 g
kakaópor

Elkészítés

  1. A gluténmentes tiramisu első lépéseként a piskótát készítjük el. Ehhez szétválasztjuk a tojásokat, és egy keverőgép üstjében a tojássárgákat a kristálycukorral és az olajjal kihabosítjuk. A mandulalisztet és a rizslisztet egy külön edényben elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a kissé kihabosított tojássárgás keverékhez.

  2. Egy másik edényben felverjük a tojásfehérjéket, és óvatosan, két körben hozzáadagoljuk a piskótatésztához a vaníliaaromával együtt. Az így kapott masszát egy 28x35 cm-es tepsibe simítjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha igen, kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.

  3. Ahogy kihűlt, a piskótát felcsíkozzuk kb. akkora darabokra, mint egy babapiskóta, és félretesszük. Addig elkészítjük a krémet és lefőzzük a kávét. Egy edényben kézi mixerrel krémesre és homogénre keverjük a mascarponét a tejszínnel és a porcukorral, a kávéhoz pedig hozzáadjuk az amarettót és a porcukrot.

  4. Az összeállításhoz a piskótacsíkokat elkezdjük egy jénai aljára sorakoztatni, majd meglocsoljuk a kávéval, szedünk rá a krémből, amire aztán kakaóport szórunk. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A krémmel fedjük le utoljára a tiramisut, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk a tetejét kakaóporral.

tiramisu gluténmentesen2
Tiramisu gluténmentesen (Fotó: Street Kitchen)

Egy baráti vacsora vagy családi ünnep édes zárásaként tökéletes választás. Tálaláskor kínálhatjuk extra kakaószórással vagy friss bogyós gyümölcsökkel a tetején, hogy még ünnepibb legyen az élmény.

Ha bejött ez a tiramisu gluténmentesen, mutatunk még néhány finomságot, amik szintén glutén nélkül készülnek. :) Ezek a desszertek garantáltan nem spórolnak az élvezetekkel – csak a gluténnal!

Gluténmentes somlói galuska

Gluténmentes banánkenyér

Gluténmentes piskótatekercs

Ha tetszett a Tiramisu gluténmentesen receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept