Hirdetés
Hirdetés

A tökéletes házi pita receptje videóval

Mindenki szereti a jófajta gyrost, vagy a falafelt, ráadásul ezek az ételek otthon simán elkészíthetőek. A sztori gyenge pontja általában a pita szokott lenni, hiszen a boltban kapható, védőgázas cuccok nem méltóak egy jól elkészített házi gyroshoz. Mi a megoldoás? Természetesen az, hogy a pitát is házilag készítjük.
Hirdetés

Hozzávalók:

  • 6 db pitához
  • 400 g finomliszt
  • 250-300 ml víz
  • 4 g friss élesztő
  • 2 tk só
Fotó: Fördős Peti

Az élesztőt belemorzsoljuk a vízbe  és egy villa segítségével elkeverjük, majd átöntjük egy keverőtálba. Az élesztős vízhez adagoljuk a lisztet, és kézzel elkezdjük kevergetni. Amikor még nem állt össze a tészta, hozzáadjuk a sót, majd összegyúrjuk, nem kell megijedni, egy eléggé ragacsos tésztát kell kapnunk. Letakarjuk és 10 percet pihentetjük. Utána meghajtogatjuk a tésztát úgy, hogy a szélébe belecsípünk, és középre hajtjuk, összesen 8-szor, szépen körbe. Ezt a folyamatot még kétszer ismételjük meg, mindig 10 perces pihentetéssel. Az utolsó hajtogatás után 1 órát kelesztjük a tésztát.

Fotó: Fördős Peti

Ha duplájára kelt, kiborítjuk egy enyhén lisztezett deszkára, óvatosan téglalapot formázunk belőle ügyelve, hogy a levegőt ne nyomjuk ki a tésztából. 6 részre osztjuk és gömböket formázunk belőle úgy, hogy a tészta széleit a közepére csippentjük, amíg gömbölyű formája nem lesz. Jól lezárjuk az illesztésnél, és konyharuhával letakarva pihentetjük 10-15 percig. Amíg pihen a tészta, egy tepsivel együtt előmelegítjük a sütőt 230 fokra. Enyhén lisztezett deszkán fél centiméter vastagra nyújtjuk a gombócokat, és 10 percig letakarva pihentetjük. A kinyújtott tésztalapokat megszórjuk egy kevés liszttel, és  bedobáljuk a sütőben felmelegített tepsire. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük a pitákat. Még melegen nedves konyharuhába bugyoláljuk őket, így nem fognak kiszáradni.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások