A tészta elkészítése
Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, majd az egészet összekeverjük egy villával, és meleg helyre tesszük, hogy felfusson.
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a búzadarát, a sót, a lágy vajat és a felfutott élesztőt, majd simára dagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, és egy órára meleg helyre tesszük kelni.
Amikor szépen megkelt, lazán átgyúrjuk, gömb alakúra formázzuk, és megfelezzük a tésztát, majd a konyhai munkaasztalon kerekre – kb. lapostányér méretűre – nyújtjuk.
Fontos, hogy ne szórjunk lisztet a tészta alá – ha esetleg ragadna, és nem nyúlna, forgassuk át akár többször is.
Ha elértük a kívánt méretet, habkártyával vagy műanyag pizzakéssel 4 nagyjából egyforma cikket vágunk belőle.

A vajas kifli formázása
A negyedeket felszedjük, majd szintén liszt szórása nélkül elkezdjük méretre nyújtani. A cikk ívének hossza lesz a kiflink hossza, így minél hosszabbra nyújtjuk az ív alatti csúcsot, annál többet tekerhetünk a tésztán.
A szép, szoros feltekerésnél hasznunkra válik, hogy a tészta kissé tapad: a cikk íve felől haladva a tenyerünket magunk felé húzva megadjuk a kifli formáját. Tetszőlegesen egy kis ívet hajtunk bele, majd szépen sorba rakjuk a nyers kifliket, és letakarva újabb fél órán át kelesztjük.
A felületüket finoman beecseteljük vízzel, megszórjuk nagy szemű, kristályos sóval, majd 230 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 12 perc alatt készre sütjük. Ha kivettük a sütőből, bepermetezzük egy kis vízzel és hagyjuk kihűlni.
