A vajas pulykamellhez mindenképp vastagabb pulykamellfilét válasszunk. Egy vékony pengéjű, éles késsel mély szúrásokat ejtünk a húson, majd a fokhagymagerezdeket belenyomkodjuk.
A paradicsompürét pár csepp vízzel krémesre hígítjuk, majd körbekenjük vele a húst, és alaposan megsózzuk, borsozzuk. A hagymát, a szárzellert és a paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, egy tepsibe tesszük, majd erre fektetjük a pulykamellet.
A vajat és az olívaolajat egy gyorsforralóban felforrósítjuk, majd meglocsoljuk vele a húst.
Aláöntünk 100 ml vizet, letakarjuk alufóliával, majd 150 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és így sütjük 2 órán keresztül.
Közben félóránként meglocsoljuk a vajas szaftjával, és ha szükséges, pótoljuk a folyadékot, nehogy megégjen. Az idő leteltével 180 fokra emeljük a hőmérsékletet, és már fólia nélkül, további 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Az elkészült pulykamellet tálalásig alufóliával letakarva pihentetjük.
Mártás:
A visszamaradt szaftot a zöldségekkel együtt egy gyorsforralóban visszapároljuk, amíg karamellszínű nem lesz. Ezután felöntjük az alaplével, beleszórjuk az oregánót, és forrást követően a két kanál vízzel kikevert keményítővel krémesre forraljuk. Ezután átszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, és egyet forralunk rajta.
Köret:
A körethez a tisztított krumplit cikkekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és 160 fokos sütőben 1 óra alatt készre sütjük, majd még forrón átforgatjuk 1 ek vajjal és az aprított petrezselyemmel.
A brokkolit úgy vágjuk fel rózsáira, hogy hosszú szárat hagyunk neki, megmossuk, alaposan megszórjuk sóval (így nedvesen jobban rátapad), majd mikróban, maximum fokozaton (nálunk 800 W) 5-8 perc alatt megpároljuk. Még forrón átkeverjük 1 ek vajjal, majd a szeletelt pulykasülttel, a krumplival és a mártással meglocsolva tálaljuk.

- Előkészítési idő: kb. 20 perc
- Sütési idő: kb. 150 perc
- Összesen: kb. 170 perc